SGK sahte sigorta gösterenleri görmüyor mu?
SGK’ya işyerinde alıştırmadığı halde eşini-dostunu sigortalı bildirmenin suçu büyük... SGK bu sahte sigortaları görmüyor mu? Bünyamin Esen yazdı...
Sırf devletten yardım alsın diye sigortalı gösterilmek “sahte sigorta”dır, suçtur.
İstanbul’dan ismi mahfuz okurumuz A.S. soruyor: “Bünyamin bey, bir arkadaşımdan kendi kulaklarımla duydum. Muhasebecisi defter tutmak için alacağı aylık parayı alamayınca o mükellefinin işyerinden başka birini sigortalı gösteriyor, parasını da kendi cebine atıyormuş. Hatta, “bana takacağına devlete tak, sen borcunu ödemezsen ben de senin işyerinden sigortalı bildiririm, paramı öyle çıkartırım” demiş arkadaşıma. SGK’ya birilerini sigortalı bildiri parasını cebe indiriyor anlayacağınız. SGK bunları görmüyor mu?”
Sayın okurum, ne yazık ki duyduğunuz şey doğru, ne yazık ki bu sıkça karşılanan bir durum…
Ülkemizde çalışan pek çok muhasebeci, mali müşavir ve yeminli mali müşavir işlerini hakkıyla yapmaya gayret ediyor, dürüstçe iş görüyor. İşleri oldukça yoğun olan bu meslek grubu kamu adına da önemli iş görüyor.
'SAHTE SİGORTA'YA ARACI OLMAYIN!
Ama bazı kişiler de var ki, sizin verdiğiniz örnekte olduğu gibi
SGK’yı ve sigortalıları mağdur edecek şekilde sahte
sigortalılıklara aracılık ediyorlar…
Sahte sigorta, yani halk arasında bilinen ismiyle “sigortalı bildirmek” nedir açıklayalım, sizleri bu tür hilelere karşı uyaralım…
FİİLEN İŞYERİNDE ÇALIŞMALISINIZ
Ülkemizde SGK nezdinde sigortalı olmak ve adınıza işverence prim ödenmesi için bir işyerinde çalışmanız gerekiyor.
Başka bir deyişle fiilen çalışmak sigortalılık için temel şartlardan biri. Ancak sosyal güvenlik sisteminin 2008 yılında yürürlüğe giren reform sonrasında genişlemesi; vatandaşların özel hastanelere gidebilme, yüz nakli gibi en pahalı ameliyatları bile SGK ile ücretsiz olabilme, yurtdışında tedavi, geçici iş göremezlik ödeneği gibi hizmetleri almaya başlaması bazı işgüzarlara kapı araladı.
Kendilerini zaman zaman muhasebeci, mali müşavir gibi tanıtan bu dolandırıcılar insanlar, kimi zaman da gerçek meslek mensuplarını kandıran kişiler SGK’ya ödeyeceğiniz isteğe bağlı sigorta priminden daha ucuz ücretlerle sigortalı yapmayı vadetmeye ediyor.
Özellikle yoksul ve mağdur insanlar ise bunlara kanıyor…
ÇALIŞMADAN SİGORTA SAHTE SİGORTADIR
Halk arasında sıkça kullanılan bir tabir var: Sigortalı gösterilmek…
“Benim baldızı senin işyerinden sigortalı göster de doğum parası alsın”. Bu tür sözleri hepimiz sıkça duymuşuzdur. İşte bu şekilde çalışmadan, sırf devletten yardım alsın diye sigortalı gösterilmek “sahte sigorta”dır, suçtur… Sahte sigortalılık işte bu şekilde işyerinde gerçekten çalışmadan sigortalı bildiriminin yapılmasını ifade eder.
"BANA TAKACAĞINA DEVLETE TAK!"
Bir muhasebecinin ağzından dökülen “Bana takacağına Devlete tak!” sözü gerçekten sözün bittiği yer…
Bir meslek mensubunun sahte sigortalı bildirimine aracılık etmesi, üstelik de bunu bir kazanç kapısı haline getirmesi gerçekten içler acısı… Zira bunu söyleyen kişi borcunu ödemeyen işyerinden birini sahte sigortalı bildiriyor, o kişiden SGK’ya ödeyeceğim diye aldığı parayı da cebe indiriyor…
Muhasebeci kisvesi altına sığınan bu kişiler insanları gerçekte olan şirketlerden veya işyerlerinden sigortalı gösteriyor. Ama bu sigortalı olarak bildirilen kişiler hiçbir zaman işyerinin kapısından adımını bile atmamış oluyor. Bu şekilde sigortalı gösterilen kişiler genelde doğum parası, emzirme ödeneği, sağlık yardımı gibi hakları almaya çalışıyor.
HAMİLE KADIN SAHTE SİGORTALI GÖSTERİLİYOR
Örneğin hamile olduğu öğrenilen bir kadın sırf doğumunu özel hastanede yapabilsin veya geçici iş göremezlik ödeneği alsın diye sahte olarak sigortalı gösteriliyor. İşyerleri gerçek olsa da, bu şekilde sigortalı gösterilme de “sahte sigortalılık” ve yasaya aykırı…
ARACILIK ETMEYİN ARACI OLMAYIN!
Sahte sigortalılık SGK’nın yakından takip ettiği bir suçtur. SGK Denetmenleri/ Müfettişleri sahte sigortalı olanları bir bir tespit ediyor, onların sahte günlerini iptal ediyor…Daha açık bir ifade ile sigortalı olmak için verdiğiniz paranın gitmesiyle kalıyorsunuz.
Üstelik ne yardım aldıysanız sigortanız iptal olunca onlar da geri isteniliyor. Emekli olduysanız emekliliğiniz yanıyor. Yani sahte sigortalı olmanız halinde astarı yüzünden pahalıya geliyor! Yalnızca sahte sigortalı olanlar değil sahte sigortaya aracılık eden muhasebeciler ve işverenler hakkında da takibat yapılıyor…
Bu nedenledir ki, siz siz olun ne kendinizi çalışmadan sahte sigortalı gösterin, ne de sahte sigortaya aracılık edin… Sonra canınız çok yanar… Bizden uyarması…
---
Kıssadan Hisse
“Kazandıklarımın hepsini cesaretime ve çalışkanlığıma borçluyum.”
— Napoléon Bonaparte
---
Sorularınız için:
Yazarın önceki yazıları için:
Yazarın yazı arşivi için:
Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'e aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.