SGK'dan erken emeklilik müjdesi
SGK, emekli olma şartlarını esnetti, işte erken emekli olmak için sağlamanız gereken şartlar...
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), milyonlarca işçiye tanınan yıpranma hakkından yararlanmak için en az 3600 gün çalışma şartını esnetti. Emniyet ve, MİT mensubu, itfaiyeci, gazeteci, madenci, demir-çelik işçileri başta olmak üzere milyonlarca çalışan için en az 3600 gün çalışma şartını esnetti. İşte erken emekli olmak için sağlanması gereken şartlar...
2008'den önceki çalışma süreleri de yıpranma hesabında dikkate alınacak. Bu yolla erken emekli olunabilecek 2.5 yıl öne çekiyor 2008'den önceki sistemde, yıpranma hakkıyla kazanılan sürenin tamamı yaş haddinden de indiriliyordu.
YAŞ HADDİ VE YIPRANMA PAYI
5 yıl fiili hizmet süresi zammı alan kişinin yaş haddinde 5 yıl indirim yapılıyordu. 5510 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008'den itibaren yaş haddinden düşülecek süre, yıpranma ile kazanılan sürenin yarısınama indirildi.
Böylece, 5 yıl yıpranma hakkı bulunanların yaş haddinde en fazla 2.5 yıl indirim yapılıyor. 52 yaşmda emekli olacak kişi bu sayede 49.5 yaşmda emekli olabiliyor.
3600 GÜN PRİM GEREKİYOR
Su altında çalışanlar, Emniyet ve, MİT mensubu, itfaiyeci, gazeteci, madenci, demir-çelik işçileri başta olmak üzere milyonlarca çalışanın yıpranma hakkı var.
Yıpranma hakkı, erken emekli olmayı sağlıyor. Yani yıpranma süreleri emeklilik için gerekli yaş haddinden düşülüyor. Yıpranma ve yaş haddinden indirim hakkı için yıpranmaya tabi işte en az 3600 gün (10 yıl) çalışma şartı aranıyordu. SGK, bu konuda kolaylık sağladı.
60-180 GÜN ARASINDA
Buna göre; 3600 gün hesabında, 1 Ekim 2008 öncesi yıpranmaya tabi olmayan çalışma süreleri de dikkate alınacak. 2008 öncesi ve sonrası çalışma sürelerinin toplamı 3600 gün olanlar, 2008'den sonraki yıpranma sürelerini yaş haddinden indirip, daha erken emekli olabilecekler. Yıpranmadan yararlanan kişilere, çalıştıkları her 360 gün için 60 gün ile 180 gün arasında değişen sürelerde fiili hizmet süresi zammı veriliyor. Daha fazla emekli maaşı Yıpranma, çalışanları iki türlü etkiliyor. Fiili hizmet süresi zammı olarak da bilinen yıpranma, toplam prim gün sürelerine eklenerek daha yüksek maaş almayı sağlıyor. İkincisi, yıpranma süreleri yaş haddinden indirim yaparak erken emekliliğin yolunu açıyor.
Örneğin; 360 gün çalışmaya karşılık 90 gün olan yıpranma hakkıyla 20 yıl çalışan 25 yıl çalışmış kabul ediliyor. Emekli maaşı 20 değil 25 yıla göre hesaplanıyor.
buradan itfaiyecileri çikarın çünki yangında caliştıgı sure içinden indirim alabiliyor
Ne içiyorsunuz 30 yıldır içerim böyle kafa yaşamadım.itfaiyenin tek işini yangın değilmi.Allah sizi yangınla ve ya bir itfası olayla sinamasin da itfaiyeciler cikarilsin
Sümerbank işçisinede varmı
Neden bu meslek grupları arasında imam lar yok.emniyet mit demircelik ve madenciyi anladık da, itfaiyeci ve gazetecinin olduğu bir grubda neden idamlar olmasın. ..çokmu asit kolay bir meslekmi sanıyorsunuz siz bu işi. ...
İDAMLAR YAZMIŞIN İMAM MEMURU
Günde 1 saat bile çalışmıyor imamlar el insaf be! Yuh artık.Cenazeyi dahi gassâllar yıkıyor.Camiye bile doğru düzgün uğramayan imamlar var.Allah gözünüzü doyursun.Yazıklar olsun.
Siz kendinizi itfaiyeci ile bir mi görüyorsunuz anlamadim hocam çok itfaiyeci gördüm imam dan daha imam ama yangın söndüren imam görmedim camiye yardim
ne zorluğu varmış pamuk tıkamanın
siz imamlar çok iş yapıp ağır şartlada çalşıyonuz