SGK’dan kanser hastaları için flaş karar!
SGK, akciğer kanseri olan hastaların ilaç masraflarını karşılanmasında yeni düzenlemeler getirildi. Bu düzenlemeler hayati tehlikesi olan birçok hastayı da etkileyecek cinsten.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), akciğer hastalarının tedavisi ile ilgili bazı düzenlemeler yaptı. Yeni düzenlemeyle sigara içenlerin ilaç parası karşılanmayacak!
Memurlar.net’te yar alan habere göre, eski düzenlemede akciğer hastalarının ilaçları bu şart aranmaksızın SGK tarafından karşılanıyordu. SGK, 3 Şubat tarihinden sonra geçerli olan tebliğ ile akciğer kanseri olan hastaların ilaç parasının karşınlanması için hiç sigara kullanmamış' şartı aranıyor.
SGK DÜZENLEMELERİ BUNUNLA KALMADI
SGK düzenlemeri bununla da kalmadı. leroz (MS) hastalarında kullanılan Fingolimod etken maddeli ilacın ödenmesi için başka bir ilacın bir yıl süreyle kullanılmasını şart koştu. DAha önce tedavi için ilaç masraflarını karşılayan SGK, aldığı bu kararların tasarruf yapamak olduğu belirtildi.
Resmi Gazete'de 24 Mart 2014 tarihinde yayınlanan Sağlık Uygulama tebliğinde, bir ilacın ruhsatlı endikasyonları ve prospektüs dozu dışında kullanımının ancak Sağlık Bakanlığınca verilen endikasyon dışı ilaç kullanım onayı ile mümkün olduğu belirtiliyor ve bu konuda Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan "Endikasyon Dışı İlaç Kullanımı Kılavuzu"nda belirtilen esaslara da uyulması şartı getiriliyor. Kılavuzda tanımlanmamış durumlar için de Sağlık Bakanlığı endikasyon dışı ilaç kullanımı onayı aranıyor. Ancak SGK 3 Mart günü itibariyle Sağlık Bakanlığı'nın izin verdiği endikasyon dışı ilaç kullanımındaki bazı ilaçları ödeme kapsamına almak için şartlar öne sürdü.
KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL!
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, akciğer kanseri, MS, lösemi gibi hastalıklarda SGK’nın getirdiği geri ödeme şartlarının vatandaş sağlığını kötü etkilediğini belirterek, "Bu durum kabul edilebilir değil" dedi.
MS HASTALARI DA ZORDA!
Alınan bu kararla MS, Lösemi gibi bir çok hastalıkla mücadele eden hasta, yeni düzenlemelerle hayati riskle karşı karşıya kalma tehlikesi yaşıyor. Akciğer kanserinde kullanılan Erlotinib etken maddeli ilaç için SGK, vatandaşın 'hiç sigara kullanmamış' olmasını şart koşması ve daha önce sigara kullanmış olan kişilerin tedavisi için bu ilacın parasını ödememesi, Multipl skleroz (MS) hastalarında kullanılan Fingolimod etken maddeli ilacın ödenmesi için başka bir ilacın bir yıl süreyle kullanılmasını şart koşması, Azasitidin etken maddeli ilacın kronik miyelomonositer lösemi (KMML) ve akut miyeloid lösemi (AML) tedavisinde başarılı olsa bile 6 kürden fazla ödenmemesi, krizotinib etken maddesi içeren küçük hücreli dışı akciğer kanseri tedavisinde kullanılan bir ilacın en az bir seri kemoterapi kullanmamış hastalara doktor gerekli görse bile ödenmemesi dikkat çekici birkaç örnek. Yani SGK daha önce sigara içti diye bir hastayı akciğer kanseri tedavisine uygun görmediği gibi, MS hastalığı olan bir hastanın başka bir ilaçla bir yıl zaman kaybetmesini şart koşarak adeta hastanın daha ağır ve gecikmiş bir MS hastalığıyla karşı karşıya kalmasını göze alabiliyor.