BIST 9.660
DOLAR 34,57
EURO 36,30
ALTIN 2.920,69
YAZARLAR

SGK’dan Rapor Parası Almak Kolaylaştı

SGK son zamanlarda yaptığı düzenlemeler ile sağlık raporlarının alınması için gerekli bulunan şartları yumuşatmış ve geçici iş göremezlik ödeneğinin alınmasını kolaylaştırmış bulunuyor.

Bünyamin Esen
Bünyamin Esen[email protected]

Ankara’dan okurumuz Emrullah Tekinsizler soruyor: “Bünyamin bey, Temmuz ayında sekiz gün hastalandım, işe gidemedim. O zamanki rapor paramı alabilecek miyim? Doktorun özel muayenehanesine gitmiştim muayene olmaya. Daha param yatırılmadı. SGK’dan rapor paramı nasıl alırım?”

Sayın okurum, daha önceki yazılarımızdahalk arasında bilinen ismiyle “rapor parası” veya “istirahat parası”nın, sosyal güvenlik hukukundaki teknik adı ile ise “geçici iş göremezlik ödeneği”nin nasıl hesaplandığını ve ödendiğini ayrıntıları ile açıklamıştık.

SGK son zamanlarda yaptığı düzenlemeler ile sağlık raporlarının alınması için gerekli bulunan şartları yumuşatmış ve geçici iş göremezlik ödeneğinin alınmasını kolaylaştırmış bulunuyor.

Ancak SGK’nın yeni düzenlemelerinin henüz çok iyi bilinmediğini gözlemlemekteyiz. Özellikle, özel hastaneden veya muayenehaneden rapor alıp alamayacakları konusu birçok hastanın halen kafasını karıştırmakta…

Geçici iş göremezlik ödeneğinin alınması için şart olan doktor raporların alınmasındaki son düzenlemeleri ve özel muayenehanelerden alınan raporların geçerli olup olmadığını ayrıntılı olarak açıklayalım.

 

Hasta Olana Rapor Parası Var

Halk arasındaki ismiyle “rapor parası” doktor raporuna esas olan hastalık veya özrün bir iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle meydana gelmesi halinde çalışamaz hale gelmenin (iş göremez olmanın) ilk gününden itibaren ödeniyor.

İş kazası veya meslek hastalığı olmayan normal bir hastalığın veya kazanın meydana gelmesi halinde ise ilk iki gün geçici iş göremezlik ödeneği verilmemekte. Rapor parası üçüncü günden itibaren başlıyor.

Normal hastalık veya kaza halinde rapor parası alabilmek için ayrıca iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartı var.

Son bir yılda ister son işyerinde isterse de başka işyerinde toplamda 90 günü olan sigortalı rapor parası alabiliyor.

 

Rapor Parası Ne Kadar?

Rapor parasının ne kadar olduğu çalışanın aldığı ücrete göre değişiyor.

Bu çalışanın aldığı son ücret değil, geçici iş göremezliğinin başladığı tarihten önceki son oniki ayadaki son üç ay içindeki maaşlarına göre belirlenen ücreti.

Bu son üç ayda sigortalının aldığı ücret çalıştığı günlere bölünüyor ve rapor parasının hesabında kullanılacak günlük kazancı tespit ediliyor.

Örneğin son üç ayda otuzar gün çalışıp karşılığında 2000+2200+2100 toplamda 6300 TL ücret alan sigortalının rapor parasının hesabına esas olacak günlük kazancı 6300 / 90 = 70 TL günlük kazanç olarak hesaplanıyor.

Sigortalının hesaplanan günlük kazancı ne kadar yüksek ise bu o kadar çok rapor parası alacağı anlamına geliyor.

Bu tutarın hastanede yatan hastalar için yarısı, ayaktan hastalar için ise üçte ikisi günlük “geçici iş göremezlik ödeneği” olarak ödeniyor.

 

Raporun SGK’ya Gitmesi Yetiyor

Rapor parasının alınması için özel bir şart yok, yalnızca doktor raporunun SGK’ya ibraz edilmesi gerekiyor.

Geçmişte raporlar hastaneler tarafından SGK’ya kağıt ortamında gönderilir, ancak postada yaşanan gecikmeler yahut da hastanelerin raporları göndermeyi unutması gibi nedenlerle pek çok vatandaş mağdur olur, rapor parasını alamazdı.

Ancak artık, ülke genelinde “e-rapor sistemi”ne geçildiği için doktor raporları E-Ödenek sistemi üzerinden doktorlar tarafından otomatik olarak SGK’ya gönderiliyor.

Yani çok ekstrem haller dışında sigortalılar ellerinde rapor ile SGK’da kuyruklara girmek zorunda kalmıyor, perişan olmuyor.

 

İşveren İşçinin Çalışmadığına Dair Bildirim Yapıyor

İşverenler de raporların çalışanlarca kendilerine ibraz edilmesini müteakip çalışmazlık bildiriminde bulunuyorlar.

Çalışmazlık bildirimi hasta sigortalının işyerinde çalışmadığının bir işverence beyan edilmesi demek…

Zira SGK’nın rapor parası ödemesi için çalışanın işyerinde çalışmıyor ve ücret almıyor olması (atıfet kabilinden ödemeler hariç) gerekli. Gerekli ki, SGK’nın telafi etmesi gereken bir gelir düşüşünden söz edelim.

Raporun SGK’ya ibrazı ve çalışmazlık bildiriminin işverence yapılması sonrasında ise rapor parası SGK tarafından ödenecek aşamaya geliyor.

Rapor parası SGK’ca kişiler adına PTT Bank hesaplarına gönderilmekte, başka hiçbir belgeye gerek olmadan TC kimlik numarası ile de çekilebilmekte.

 

Özel Muayenehane Raporları Onaya Gider

Eskiden SGK yalnızca kendisi ile sözleşmeli olan özel veya kamu hastanelerinden alınan raporları kabul ediyor, diğer raporların onaylanmasını şart koşuyordu.

Mayıs ayında yapılan değişiklik sonrasında ise SGK ile sözleşme yapmamış özel hastanelerden alınan raporları da geçerli kabul edilmekte.

Ancak bunun bir istisnası var: Özel doktor muayenehaneleri

Özel muayenehanelerden alınan raporların SGK ile sözleşme yapmış bir hastane tarafından onaylanması şartı sürüyor. SGK özel muayenehaneden alınan rapor sözleşmeli bir hastane tarafından onaylanmadıkça rapor parasını ödemez.

Son olarak şunu belirtelim ki, rapor parasını yalnızca normal SSK’lılar (yeni tabirler 4/1-a’lılar) değil haklarında yalnızca kısa vadeli sigorta kolları uygulanan çırak ve stajyerler de alabiliyor.

 

---

 

Kıssadan Hisse

“İdaresi az mal israf edilen maldan iyidir. Çünkü idare edilen mal çoğalır; israf edilen mal ise azalır.”

— Lokman Hekim

 

---

 

Sorularınız:

www.twitter.com/bunyaminesen

 

Yazarın tüm yazıları için:

http://www.inter/bunyamin-esen-163z.htm

 

Yorumlar