Sigorta primleri artık eksik yatırılacak!
Asgari ücret artışının işverene maliyeti azaltmak için işverenler Marttan itibaren 100 lira eksik prim yatıracak.
Sigorta primlerinde yeni bir dönem başlıyor. Asgari ücret artışının işverene maliyetini azaltmak için brüt 2 bin 550 lira ve altı maaş alan işçileri kapsayan destek, martta başlayacak.
Habertürk gazetesinden Ahmet Kıvanç ve Tahsin Akça’nın haberine göre yapılan bu destek ile artık brüt 2 bin 550 lira ve altı maaş alanların primlerin iş veren tarafından 100 TL eksik yatırılacak. Fakat bu işçinin primine yansımayacak. Bu uygulama işverene verilen bir destek.
MART AYINDA BAŞLIYOR
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe kanundan işverenlerin yanı sıra gündelikçi, bakıcı, kapıcı, bahçıvan çalıştıranlar da yararlanacak.
SGK primleri işveren tarafından Şubat ayında tam olarak yatırıldı. Mart ayında ise eksik yatırılacak. Evinde gündelikçi, bakıcı ve kapıcı çalıştıranlar ise bu 100 liralık destekten nasıl yararlanacağını bilmiyor.
Bildiğiniz üzere SGK'nın yayımladığı bir genelde ile ayda 10 günden fazla ev hizmetlerinde çalıştırılan kişi için sigorta yatırma zorunluluğu getirilmişti.
GÜNLÜK 3.33 TL DESTEK
Evinde gündelikçi, hizmetliyi 30 günden az 10 günden fazla çalıştırıyorsa günlük 3,33 TL destek alacak. Örneğin, ayda 16 gün gündelikçi çalıştıran işveren 53.28 lira tutarında destekten yararlanacak.
BAŞVURU ŞARTI VAR MI?
Asgari ücret desteğinden yararlanmak isteyen işverenlerin başvuruda bulunmasına gerek yok. Öngörülen şartları taşıyan işverenler, doğrudan destekten yararlanabilecekler.
İŞVERENLER HANGİ İŞCİLERDEN YARARLANABİLECEK
-Ev hizmetlerinde çalıştırılanlar
-Yabancı uyruklular dahil, özel sektör işyerlerinde hizmet akdi ile çalışanlar
-Yeraltında sürekli çalışanlar
-Yerüstü gruplu (münavebeli) çalışanlar
-Libya'da çalışanlar
-İstisna akdine istinaden Almanya'ya götürülen Türk işçiler
-Harp ve vazife malullüğü aylığı alırken bir işte çalışanlar
BELGELERİ ZAMANINDA VERMEK ŞART
100 liralık asgari ücret desteğinden yararlanabilmek için 2016 yılında Aylık Prim ve Hizmet Belgesi'nin (APHB) yasal süresi içinde verilmesi gerekecek. Ancak, prim veya idari para cezası bulunması, işverenin destekten yararlanmasına mani olmayacak. 2016 yılında kurulan şirketlerde ise destekten yararlanabilmeleri için prim ve idari para cezası borcu bulunmaması koşulu aranacak.
Ayrıca kamu kurumlarının bir kısmı için de 100 liralık destek uygulanacak. Bu kurumlar arasında üniversiteler ile diğer özel bütçeli idareler, üst kurullar ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) yer alıyor.
2016'DAN ÖNCE AÇILAN İŞYERLERİNDE GEÇEN YILKİ İŞÇİ SAYISINA BAKILACAK
SGK'nın yayımladığı genelgede 1 Ocak 2016 tarihinden önce ve sonra tescil edilen işyerleri ayrı anlatıldı. 1 Ocak'tan önce tescil edilmiş işyerlerinde teşvikten yararlanacak kişi sayısı belirlenirken, bir önceki yılın aynı ayında brüt ücreti günlük 85 liradan aylık 2 bin 550 lira ve altında olan işçi sayıları dikkate alınacak. Brüt ücretleri 85 liranın üzerinde olan işçiler için destek ödemesi yapılmayacak.
Diğer taraftan, bu seneki işçi sayısı geçen senenin altında ise bu sene çalıştırılan işçi sayısı üzerinden ödeme yapılacak. Örneğin geçen yıl şubat ayında günlük 85 liranın altında 3 işçisi olan bir işverenin bu yıl 1 işçisi çalışıyorsa, sadece 1 işçi için destek alabilecek. Aynı işveren bu yıl 5 işçi çalıştırıyorsa, kendisine sadece 3 işçi üzerinden destek sağlanacak. Geçen yılın aynı ayında hiç işçi çalıştırmamışsa, bu seneki işçilerde günlük 85 lira ücret sınırı dikkate alınmayacak.
2016'DA AÇILAN İŞYERİYSE TÜM İŞÇİLER YARARLANIR
1 Ocak'tan sonra tescil edilen işyerlerinde ise aylık brüt ücreti bin 647 lira ile 10 bin 705 lira arasında değişen tüm işçiler için 100 liralık destek ödemesi yapılacak. Örneğin, 2015'in ocak-mart aylarında 3 işçi çalıştıran fakat nisanhaziran aylarında hiç işçi çalıştırmayan bir işveren bu sene ocak-haziran döneminde 10 işçi çalıştırıyorsa ocak-mart aylarında 3 işçi için, nisan-haziran aylarında ise 10 işçi için destekten yararlanacak.