BIST 10.027
DOLAR 34,14
EURO 38,23
ALTIN 2.915,12
İŞÇİ

Sigortalılar için emeklilikte 3 koşul

SSK’lı, Bağ-Kur’lu veya devlet memuru çalışanların emeklilikleri farklı şartlara tabi.

Sigortalılar için emeklilikte 3 koşul

SSK’lı, Bağ-Kur’lu veya devlet memuru çalışanların emeklilikleri farklı şartlara tabi. Miliyet gazetesi yazarı Cem Kılıç, sigortalı yani 4-a’lı çalışanların emeklilik şartlarında 3 koşula dikkat çekiyor. İşte o şartlar:

Sigortalılar için emeklilikte 3 koşul

Genel olarak bir veya birden fazla işverene bağlı olarak hizmet sözleşmesiyle çalışanlar için 4-a, yani eski adıyla SSK koşulları geçerlidir. Bu sigortalılar için emeklilikte 3 koşulun bir arada yerine getirilmesi şarttır. Hem emeklilik için gerekli yaşı tamamlayacaksınız, hem prim ödemeniz dolmuş olacak, hem de başlangıçta erkek ve kadın için farklı olan sigortalılık süreniz tamamlanacak.

Sigortalılar için emeklilikte 3 koşul

İşte bu 3 koşul tamamlanınca emekli aylığına hak kazanırsınız. SSK’lılar için emekli olma şartlarını sigorta başlangıç tarihi belirliyor. Sigortaya giriş tarihinize göre emeklilik yaşı ve ne kadar prim ödeneceği ortaya çıkıyor. Sigortalıların emeklilik koşullarında zamanla yapılan yasal değişiklikler ise farklı emeklilik tarihlerinin ortaya çıkmasına neden oluyor.

Sigortalılar için emeklilikte 3 koşul

1999 ve 2008 yılları önemli Emeklilik şartlarında SSK’lılar için çok önemli iki tarih söz konusu: 8 Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008... 1999’da emeklilik şartları yeniden düzenlendi ve ilk kez 8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olanlar için emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak belirlendi.