Sigortasız çalışmayın geleceğinizi riske atmayın
Sosyal Güvenlik Uzmanımız Bünyamin Esen sigortasız çalışan vatandaşlarımıza uyarılarda bulundu.
- Bursa’dan okurumuz Salih Cantutan soruyor: “Bünyamin bey, bir deri atölyesinde çalışıyorum. Patronla anlaştık, beni sigortalı göstermiyor ama maaşımı sigorta masrafı kadar fazla veriyor. Zaten hastaneye kırk yılda bir gidiyorum, napayım sigortayı. Ama patron şimdi bana ceza çıkacak diye korkuyor, muhasebeci söylemiş. Sigortalı olmak istemiyorum ben. Bundan feragat etmem mümkün değil mi?”
Sayın okurum, son söyleyeceğimizi ilk söyleyelim: Sigortalı olmaktan feragat etmeniz yasal olarak mümkün değil…
Zira ülkemizde uygulanan sosyal güvenlik sisteminde sigortalılık çalışanlar için seçimlik değil zorunludur.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’ndan belirlenmiş olan hallerden birine girecek şekilde çalışmaya başlayan kişilerin sosyal sigortalar sistemine girerek bir numara alması, tescilinin yapılması, sigortalı olmaları ve prim ödenmesi mecburidir.
Peki, sigortalı olmak mecburi de, size faydası nedir? Konuyu ayrıntılı olarak açıklayalım.
Yaşam Döngüsü Analizi
Peki, sigortalılık neden önemli? Bunu anlamak için yaşam döngüsünü iyi analiz etmek gerekiyor.
Bilim insanları bir kişinin doğumundan itibaren topluma çeşitli yükler oluşturduğunu belirtiyor. Doğumla birlikte başlayan masraflar eğitim çağına gelinen dönemde yükseliyor ve tavan yapıyor. Ancak söz konusu kişi çalışma hayatına girdiğinde topluma yükü azalıyor, net katkısı ortaya çıkmaya başlıyor.
Kişi yaşlandıkça topluma maliyeti sağlık harcamaları ve bakım harcamaları ile tekrar artmaya başlıyor. Ta ki öyle bir yaşa geliniyor ki aynen çocukluktaki gibi kişinin topluma maliyeti tekrar tavan yapıyor.
Buna biz sosyal politika literatüründe yaşam döngüsü diyoruz.
Bazı hallerde de kişinin çalışma yaşamı içerisinde iken toplumsal maliyetinin kısa süreli veya kalıcı olarak artışını görüyoruz. Hastalık, iş kazası geçirmek, sakat kalmak gibi haller bu durumu örnekliyor.
Yaşam döngüsü içerisinde kişinin maliyetinin yükseldiği dönemeçlere biz sosyal sigortalar dilinde kısa ve uzun vadeli riskler diyoruz.
YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN