BIST 9.912
DOLAR 34,15
EURO 37,94
ALTIN 2.874,25
YAZARLAR

Şiir, öykü, deneme yüklü bir Edebiyat Mevsimi

Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nce yedincisi düzenlenen ‘Edebiyat Mevsimi’nin teması “Hür tefekkürün kalesi dergiler” olarak belirlenmiş.

Ekrem Aytar
Ekrem Aytar[email protected]

Ekim ayında İstanbul’dan şiir, öykü, deneme, eleştiri… yüklü bir ‘Edebiyat Mevsimi’ geçti. Mevsimler denilince belki sizin de aklınıza hemencecik benim gibi ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış mevsimleri geliyor. Fakat bu mevsimlere, son yıllarda Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nin yedincisini düzenlediği ‘Edebiyat Mevsimi’ ile bir yenisi daha eklenmiş oldu.

İyiki de oldu. Hep yüksek tansiyonda olan Türkiye gündemi bir nebze de olsa terörden, trafikten, seçimden,  kaostan… uzak bir hafta geçirerek; gündemi sadece ve sadece “Edebiyat Mevsimi’ne bırakıverdi.

Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nce yedincisi düzenlenen ‘Edebiyat Mevsimi’nin teması “Hür tefekkürün kalesi dergiler” olarak belirlenmiş. Ülkemizdeki edebiyat dünyasının beslenme, gelişme ve büyüme tarlası olan dergiler bu yıl “Edebiyat Mevsimi” günlerinde geçmişten günümüze okuyucuların önüne serildi.

Edebiyat Mevsimi’nin mimarları da edebiyat dergilerinin fikir işçilerinden olan Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nin yönetim kurulu üyelerinden oluşuyor. Mahmut Bıyıklı, Hüseyin Akın, Şakir Kurtulmuş, Bünyamin Yılmaz, Muzaffer Doğan, Demirhan Kadıoğlu, Selvigün Şahin, Şeref Akbaba, İrfan Çalışan “Edebiyat Mevsimi” programının yürütme kurulu listesinde ismi yer alan edebiyatçılarımız.

19 Ekim’de İstanbul Sultanahmet’teki Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nin Kızlarağası Medresesi’ndeki merkezinde başlayan “Edebiyat Mevsimi” programlarında hafta süresince gün boyu süren programlarda birbirinden değerli edebiyatçılar yer aldı. D. Mehmet Doğan, Beşir Ayvazoğlu, Bestami Yazgan, Ali Ural, Ali Haydar Aksal, Hüseyin Su, Belkıs İbrahimhakkıoğlu, Yusuf Dursun, Bestami Yazgan, Özcan Ünlü, İsmail Kılıçarslan, Nuhan Nebi Çam, Ali Ayçil, Turan Karataş, Zafer Acar,Recep Garip, Hüzeyin Akın, Şakir Kurtulmuş, Mahmut Bıyıklı, Mevlana İdris, Abdullah Harmancı, Bedir Acar, Bünyamin Yılmaz…. Burada ismini yazamadığım 100’ü aşkın edebiyatçımızdan ilk aklıma gelenler.

Aynı zamanda programın gerçekleştirildiği Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Kızlarağası Medresesi’nde yayında olan dergiler ve edebiyat dünyamızın tarihinde yerini alan geçmiş yıllarda yayınlanan dergiler de sergileniyor. Büyük Doğu’dan Diriliş’e, Türk Edebiyatı’ndan Yedi İklim’e, Edebiyat Dergisi’nden Kırkayak’a, İtibar’dan Dil ve Edebiyat’a… Uusal ve yerel, geçmişten günümüze yüzlerce dergi ile burada selamlaşabilirsiniz.

Programa sunum yapmak üzere katılan birbirinden değerli edebiyatçılarımızın yanında; dinleyici olarak katılan hemen her katılımcının da bir dönem okuyucusu oldukları dergilerin, bir dönem de yazarı olduğu gerçeğini not etmeden geçmeyelim. Böyle entelektüel bir havanın “Edebiyat Mevsimi”nde solunması da kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıktı. Kızlarağası Medresesi her rogram süresince okurlarla ve yazarlarla doldu doldu boşaldı.

İstanbullular’a böyle yoğun edebiyat günleri yaşatan İstanbul Yazarlar Birliği Şubesi yönetim kurulu başkanı Mahmut Bıyıklı başta olmak üzere, değerli şairler Hüseyin Akın ve Şakir Kurtulmuş beyler başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyor; “Edebiyat Mevsimi”ni her dönem yaşamak üzere özlemle beklediğimizi ifade diyorum.

Bu gün “Edebiyat Mevsimi”nin son günü. İstanbul’un yoğunluğundan programa çok istemelerine rağmen katılamayan edebiyatseverler tavsiyem saat 16.00’dan itibaren Sultanahmet’teki Kızlarağası Medresesi’nde yerlerini almaları ve bu edebiyat havasını bir nebze de olsa soluklanmalarıdır. “Edebiyat Mevsimi” bu günkü son oturumlarla kapanacak.

Edebiyat Mevsimi’nin bu yılki büyük ödüllerini kazananlara da ödülleri bu günkü son oturumdan sonra verilecek. Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nin edebiyat ödüllerini bu yıl çocuk edebiyatı alanındaki çalışmaları ile Mustafa Ruhi Şirin, sürdürdüğü nitelikli yayıncılık yarlık okulu çalışmalarıyla Ali Ural ve kültür hayatımızın geçmişten gelen birikimini bu günkü kuşaklara kendi üslubu ile aktaran Dursun Gürlek beyefendi almaya hak kazanmıştır.

Kalın sağlıcakla. (24.10.2015)

                                                   

Yorumlar