Soma faciasının duruşmasına bugün devam edilecek!
Soma'da yaşanan ve 301 madencinin hayatının kaybetmesine neden olan faciayla ilgili 45 sanığın yargılandığı duruşma bugün Akhisar'da görülecek.
****
Güncelleme: 14.54
Soma'daki maden faciasına ilişkin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine başlanan davanın duruşmasında, iddianamenin okunmasına verilen öğle arasının ardından devam edildi.
Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 8 tutuklu, 37 tutuksuz sanık hakkında Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın görüldüğü duruşma, 1 saat verilen aranın ardından tekrar başladı. Duruşmada, iddianamenin 104. sayfadan itibaren okunmasına devam edildi.
SANIKLAR HAKKINDA İSTENİLEN CEZALAR
Davada, tutuklu 8 sanık "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.
Tutuksuz 37 sanıktan 12'sinin "taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının istendiği davada, 25 tutuksuz sanık ise bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.
DURUŞMAYA ARA VERİLDİ
Duruşmaya ara verilmesinin ardından madenci yakınları duruşma salonundan çıktı.
Avukatlar, duruşma salonunda yoğun olan polislerin azaltılıp ailelerin içeri alınmasını istedi. Mahkeme heyeti iddianamenin okunmasına geçilmesine karar verildi. 230 sayfalık iddianame okunuyor, okumanın yaklaşık iki duruşma sürmesi bekleniyor.Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın duruşmaya başlamasından sonra bazı avukatlar, yaklaşık 40 madenci yakınının duruşma salonuna giremediğini belirterek içeri alınmasını istedi. Ancak Başkan Ballı, avukatların bu isteğini "yer yok" diyerek kabul etmedi. Maden işçilerinin yakınları ve avukatlar, öndeki iki sırada oturan polislerin kaldırılıp ailelerin oturtulmasını istedi. Yaşanan tartışma sonrası mahkeme başkanı bu isteği de kabul etmedi. Bunun üzerine avukatlar, oturdukları koltuklardan kalkarak yerlerine dışarda kalan madenci yakınlarını salona getirerek oturttu.
KİMLİK TESPİTİNDE FENALAŞTILAR
Duruşmada, mahkeme başkanı mağdur ailelerden kimlerin solunda bulunduğunu belirlemek için tek tek isimlerini söylemelerini istedi. Mikrofon verilen 301 şehit madencinin yakınları, ölen eşlerinin ve çocuklarının ismini söylerken baygınlık geçirdi. Özellikle ölen madencilerin eşleri ve anneleri fenalaştı. Mahkeme başkanı bunun üzerine sağlık görevlilerini salona davet etti. Mahkeme başkanı bazı kişilerin fenalaşması üzerine bu kez ailelerden ölen yakınının ismini söylememesini istedi. Ancak mikrofonu alan her madenci yakını, ölen yakınının adını söylemeyi sürdürdü ve sanıkların en ağır cezaya çarptırılmasını istedi. Kucaklarında çocukları ile gelen bazı anneler "Çocuklarımız babalarını görmedi. Sanıklar da bizim yaşadığımız acıyı yaşasınlar" diye bağırdı.
"FİNANSÇIYIM, GELİRİM YOK"
Mahkeme başkanı iddianamenin okunmasına geçilmeden önce tutuklu ve tutuksuz sanıkların kimlik tespiti yaptığı sırada, tutuklu bulunan Soma Kömür İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a mesleği ve aylık gelirini sordu. Finansçı olduğunu belirten Gürkan, aylık gelirinin bulunmadığını belirtti. Gürkan'ın aylık gelirinin bulunmadığını belirtmesi üzerine madenci işçi yakınları, "Kendini acındırıyor" diye bağırmaya başladı. Aylık gelir konusundaki soruya Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru 37 bin lira, İşletme Müdürü Akın Çelik ise 12 bin lira yanıtını verdi. Bunun üzerine salonda bulunan bazı kişiler "Maden sahibinin geliri yok, genel müdürün 37 bin lira geliri var" diye tepki gösterdi. Tepkiler üzerine mahkeme başkanı herkesin yerine oturmaması durumunda duruşmaya ara vereceğini belirtti. Avukatların uyarıları üzerine maden işçilerinin yakınları yerlerine oturdu. Duruşma iddianame okunması ile devam ediyor.
DURUŞMAYA ALINMAYANLAR GÖZYAŞI DÖKTÜ
Şehit yakınları duruşmaya güvenlik güçlerince aranarak alındı. Polisin arama noktasında geçen madenci yakınları, cep telefonlarını bıraktıktan sonra duruşmanın yapıldığı salona alındı. Duruşmanın başlamasıyla bazı şehit madenci aileleri dışarıda kaldı. İçeri girmek isteyen ve "Katillerle yüzleşmek istiyoruz" diye bağıran aileler kısa bir süre polisle tartıştı. Polisle tartışan bir madenci ailesi, "Katiller içeride, bizler dışarıdayız. Bu nasıl adalet?" diye isyan etti ve gözyaşı döktü. Diğer yandan duruşmaya giren ve salonda fenalaşan bir madenci yakını 112 görevlileri tarafından sedyeyle ambulansa taşındı.
Diğer yandan bazı sivil toplum örgütü ve siyasi partilere bağlı 200 kişilik grup, duruşma önüne gelerek sloğan atıp,'Soma'nın hesabı sorulacak' diyerek eylem yaptı.
BİNİ AŞKIN POLİS VE JANDARMA
Duruşma nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alınırken, bini aşkın polis dışarıda görev yaptı. Jandarma da mahkeme salonundaki güvenlik önlemlerine destek verdi.
"BABASININ KATİLİNİ GÖRECEK"
21 günlükken babasını maden ocağında kaybeden 1 yaşındaki Göknur Yılmaz, dedesi İhsan Yılmaz'la beraber duruşmaya geldi. Dede Yılmaz, "Torunum 21 günlükken babasını kaybetti. Bugün babasının katilini göstermek için duruşmaya getirdim" dedi.
***
Güncelleme 11:15
Soma duruşması devam ediyor. Saat 11.15’te iddianamenin okunmasına başlandı.
Sanıklar için talep edilen cezalar şöyle:
Tutuklu sekiz sanığın "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "ağır yaralama" suçundan 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
Tutuksuz yargılanan ikinci ve üçüncü derece 37 şirket yetkilisi sanık hakkındaysa, taksirle birden fazla kişinin ölümüyle, ayrıca birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma suçundan iki yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor.
***
Güncelleme 10:45
Sanıkların kimlik tespiti yapıldı. Duruşma salonunda aileler ölen yakınlarının isimlerini bağırdı. Kimlik tespiti esnasında bir madenci yakını baygınlık geçirdi. Hasan Aktaş'ın annesi, "Ben daha yavruma doymadan öldürdüler onu" diye haykırdı. Duruşma salonunda polislerin yoğunluğu nedeniyle ailelerin bir kısmı içeri giremedi, tepkiler sürüyor.
***
Önceki gün başlayan davanın ilk gününde, salona çevik kuvvet polislerinin girmesi de dahil pek çok skandal yaşanması üzerine duruşmalara bir gün ara verilmişti. Bu sabah yeniden görülmeye başlayan, 8’i tutuklu 45 sanığın yargılandığı dava için, tutuklu sanıklar farklı bir güzergahtan ilçeye getirildi.
Geçen duruşmanın aksine ölen madencilerin birinci derece yakınları salona kimliklerini gösterdikten sonra alındı.
Geçen duruşmada ses ve görüntü bilişim sistemiyle ifade verecek olmaları tepki çeken sanıklar, duruşmanın yapıldığı salona getirildi. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy; Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik’ten oluşan 8 tutuklu sanık salonda hazır bulundu.
ÇEVİK KUVVET YİNE DURUŞMA SALONUNDA
Polis ekipleri, duruşmanın yapıldığı kültür merkezi önü ve çevresinde yığınak yaparken, salon içerisinde yine çevik kuvvet polislerinin olması dikkat çekti. Polisler izleyicilerle sanıklar arasında iki sıra halinde dizildi.
DURUŞMA ÖNCESİ NELER OLDU?
Soma'da geçen 13 Mayıs'ta meydana gelen maden facİasında, hayatını kaybeden 301 işçinin ölümünde kusurları bulunduğu için haklarında “olası kastla öldürme", “neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama", “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan dava açılan 8'i tutuklu 45 sanık, bir günlük aranın ardından özel olarak hazırlanmış kültür merkezinde ikinci kez hakim karşısına çıktı.
GİZLİCE GETİRİLDİLER
8 tutuklu, güvenlik gerekçesiyle, farklı güzergahtan, gece yarısı ilçeye getirildi. Ayrıca tutuklular için spor salonunun arkasına özel demir nezarethane de yapıldığı öğrenildi. Bu arada geçen duruşmanın aksine ölen işçilerin birinci derece yakınları, kimliklerini gösterip içeriye girdi, ilk günkü gerginlikler de yaşanmadı.
Aralarında Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın da bulunduğu 8 tutuklu sanık, Şakran Cezaevi'nden iki araçla Akhisar'a getirildi.
Sanıklar, Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki nezarethaneye alındı.
Güvenlik nedeniyle sanıklar, jandarma ekipleri eşliğinde duruşma salonuna arka kapıdan alındı.Duruşma için Manisa, Balıkesir ve İzmir'den madenci yakınları sabah saatlerinden itibaren ilçeye geldi.
Polis barikatından geçen aileler, üst araması ve kimlik taramasının ardından mahkeme salonuna alındı. Duruşma salonuna cep telefonu, bozuk para, çakmak ve pet şişe alınmadı.
Salona alınmayan bazı sendika üyeleri ile polisler arasında kısa süreli tartışma yaşandı.
“BU ECEL DEĞİL KATLİAM”
Duruşma için 1 yaşındaki kızıyla İzmir'in Kınık ilçesinden gelen Yeşim Yılmaz, sanıklarla yüzleşmek istediklerini belirterek, "Bu ecel değil katliam. Kendilerini düşündüler, eşlerimizi düşünmediler. Çocuklarımızı yetim bıraktılar. Benim eşim 26 yaşındaydı, 3 kızımız vardı. Hayallerimizi, hayatımızı bitirdiler, 3 çocuğumla kaldım. Bugün mahkeme bitsin istiyorum, cezaları kesilsin. Ceza alırlarsa hem biz hem eşlerimiz daha huzurlu oluruz" dedi.
AİLELER YÜRÜDÜ
Öte yandan, Akhisar girişinde de toplanan madenci aileleri ve sivil topluk kuruluşları temsilcileri, duruşma salonunun bulunduğu alana kadar yürüdü.
TÜM BİRİNCİ DERECE YAKINLARI ALINDI
Bunun yanı sıra duruşma öncesinde geçen duruşmada yaşanan tartışmalar da yaşanmadı. Bu kez ölen işçilerin birinci derece tüm yakınları, kimliklerini gösterdikten sonra içeriye alındı. Ancak bu kez ailelerin geçen seferki gibi toplu olarak değil bireysel olarak da geldikleri gözlendi.
ATALAY: DAVA BURADA GÖRÜLMELİ
Kalabalık grup, duruşmanın görüleceği salonun yanındaki parkta basın açıklaması yaptı.
Grup adına açıklama yapan Avukat Can Atalay, duruşmanın başka bir ilde görülmesine izin vermeyeceklerini söyledi.
25 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Faciada sorumlulukları bulunduğu iddiasıyla bazı maden şirketi yöneticileri ve çalışanları hakkında açılan davada, tutuklu 8 sanık "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle yargılanıyor.
Tutuksuz 37 sanıktan 12'sinin "taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının istendiği davada, 25 tutuksuz sanık hakkında ise bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.