Soma'da büyük skandal! O kişiler terfi aldı
Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın sorumluları arasında gösterilip yargılanan iki mühendis yeni görevlere terfi ettirildiler.
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) Kontrol Şube Müdürlüğü'nde görev yapıp davada yargılanan diğer görevliler Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Mehmet Bayri ile birlikte hâkim karşısına çıkan Başmühendis Adem Ormanoğlu ve maden mühendisi Efkan Kurt'un, sorgulandıkları günlerde, yeni makamlara atandıkları ortaya çıktı.
Faciada kusurları olduğu için hapis cezası istenen Adem Ormanoğlu, 301 madencinin öldüğü ocağın da içinde bulunduğu Eynez kömür sahasından sorumlu TKİ Kontrol Şube Müdür vekili yapıldı. Efkan Kurt ise, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Işıklar ve Ata Bacası Maden ocaklarını içine alan Geventepe Bölgesi TKİ Kontrol Şube Müdür vekili oldu. Adem Ormanoğlu, kazanını yaşandığı maden ocağının bundan sonraki denetiminde, TKİ adına bölgedeki en yetkili ismi. Efkan Kurt da, daha önce güvensiz olduğu için üretimi durdurulan ancak sonra yeniden başlayan şirketini diğer iki madeninin denetiminden sorumlu en yetkili kişi durumuna geldi.
AİLELER TEPKİLİ
Atamaları öğrenen madenci aileleri, karara isyan etti. Aileler, madencilerin ölümünden sorumlu tutulan kamu görevlilerinin ödüllendirildiğini söyleyerek tepki gösterdi.
Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Soma'daki maden faciası davasında yargılanan iki mühendisin terfi almasının "gerçeklerin ortaya çıkmasına" engel teşkil edecek bir durum olmadığını söyledi.
Baro Başkanı Arslan, Soma'daki maden faciası davasında tutuksuz yargılanan Başmühendis Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt'un Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) tarafından adeta ödüllendirilerek terfi ettirildiğini belirtti.
Mühendislerin, ilk baştan beri ELİ'de çalışan mühendislerin sorumlu olmadığını ifade ettiğini kaydeden Arslan, "Bunun karşılığında da bir ödül olarak bu terfileri almış bulunuyorlar" dedi.
Mühendislerin çıkarılan madenin her aşamasında sorumluluğunun bulunduğunu savunan Aslan şunları söyledi:
"Havalandırmadan tutun da iş güvenliği önlemlerine kadar yasal prosedürler, yasal düzenlemelerde mühendislere sorumluluklar yükleniyor, fakat ısrarla bu mühendislerin ELİ'nin ve mühendislerin sorumlu olmadığını ifade etmeleri, bunlardan Adem Ormanoğlu'nun TKİ Kontrol Şube Müdür vekili olarak, Efkan Kurt'un da TKİ Kontrol Şube Müdür vekili olarak atanmalarını sağlamış bulunuyor. Bu kişilerin terfi ettirilmesi, belli makamlara getirilmesi, ödüllendirilmesi, gerçeklerin ortaya çıkmasını engellemeyecektir. 13 Ekim'deki duruşmalarda bu kişilerle ilgili madende mağdur olan kişilerin yapacağı açıklamalar, tanıkların yapacağı açıklamalar, yine mühendislerin sorumluluğunu ortaya çıkaracaktır diye düşünüyorum."
"ELİ MÜHENDİSLERİ DAVADAN DA VARESTE TUTULDU"
Arslan, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın son duruşmasında ELİ mühendislerinin ifadelerinin alınmaya başlandığına işaret ederek, Başmühendis Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt'un ifadelerinde bu faciada sorumluluklarının olmadığını, herhangi bir şekilde madenin içerisiyle ilgili kendilerine bir sorumluluk yüklenmediğini, sadece madenden çıkarılan kömürün yıkanması, taşınması, tartılması ve ilgili yerlere ulaştırılmasıyla ilgili sorumluluklarının olduğunu belirttiklerini hatırlattı.
Arslan, "Duruşmalardan da vareste tutulmalarını talep etmişlerdi. Mahkeme heyeti de vermiş olduğu kararda, yargılanan 7 ELİ mühendisinin de duruşmalardan vareste tutulmalarına karar verdi. Yani düne kadar duruşmaya gelmek zorunda olan mühendisler, bundan sonraki duruşmalara gelmek zorunda değiller. Mahkemenin izniyle duruşmalara gelmeyebilirler" diye konuştu.
SUÇLAMALARI REDDETTİLER
Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te 301 madenci hayatını kaybetmişti. Adli soruşturmada haklarında, "olası kastla öldürme", "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma", "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle toplam 46 kişi hakkında dava açılmıştı.
Soma davasında yargılanan 46 sanık arasında, savcının iddianamesinde, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istediği kamu görevlisi TKİ Kontrol Şube Müdürlüğü'nde Başmühendis Adem Ormanoğlu ile aynı birimdeki maden mühendisi Efkan Kurt da vardı.
Sorgularında suçlamaları kabul etmeyen, kendilerinin olayla ilgili hiçbir sorumluluklarının olmadığını ileri süren Adem Ormanoğlu, "Sözleşmeler gereği, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş., İmbat A.Ş. ile Demir Export ocaklarında denetimlerde bulunuruz. Üretime yönelik görevimiz, iş güvenliğine yönelik sorumluluk ve müdahale yetkimiz yok. Ocaklardaki ölüm olaylarına yönelik bu güne kadar bize bilgi amaçlı bile soru sorulmadı" diye ifade vermişti.
Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin, 2017 yılına kadar çıkarması gereken rezervi, facia tarihinden kısa bir süre sonrasında bitirecek olmasının hatırlatılması üzerine, sahada halen 6 ile 7 milyon ton arasında kömür olduğunu söyleyen Efkan Kurt, kaza gününde de havalandırmanın yeterli olduğunu savunmuştu.