BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
GÜNCEL

Son dakika! Danıştay Ayasofya için kararını verdi

Türkiye'nin günlerdir merakla beklediği karar netleşti. Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın müze olarak kullanılmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararını reddetti.

AYASOFYA'nın cami olarak ibadete açılması için tüm gözlerin çevrildiği  Danıştay 10. Dairesi kararını verdi. Danıştay, 86 yıl önceki Ayasofya'yı müzeye çeviren Bakanlar Kurulu kararını oy birliğiyle iptal etti..

Ayasofya'da ibadet yolu açıldı

Gerekçeli kararda Ayasofya'nın vakıf malı olduğu ve cami olarak ibadete açık olduğu belirtilen kararda cami dışında kullanımının hukuken mümkün olmadığı belirtiliyor.

Böylece Ayasofya’nın cami olarak hizmete açılmasının önündeki engel de kalkmış oldu. 10. Ceza Dairesi, 4 Temmuz günü kararını vermiş ancak açıklanmasını sonraya bırakmıştı.

Ayasofya’yı müzeye çeviren Bakanlar Kurulu Kararı 29 Kasım 1934 tarihini taşıyordu. Kararın altındaki Atatürk imzasının sahte olduğu iddiası o günden bu yana tartışmaların hep odağındaydı.

Ayasofya ile ilgili yargısal süreç

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya için ilk olarak 2005'te Danıştay'a dava açmıştı. Dernek, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulmasını istemişti.

Danıştay 10. Dairesi, 24 Haziran 2005'te söz konusu Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurma istemini reddetmişti. Daire 2008'de ise Ayasofya Camisi'nin müze olarak kullanılmasında hukuka aykırılık bulunmadığına işaret ederek, davayı reddetmişti.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Dairenin bu kararını onamıştı. Dernek, 2016'da tekrar Danıştay'a dava açmıştı.

Derneğin, Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvuru hakkında ise 2018'de karar verilmişti. Yüksek Mahkeme, Ayasofya'nın namaz kılınması için ibadete açılması yönündeki talebin reddedilmesi nedeniyle din ve vicdan hürriyetinin ihlal edildiği iddiasıyla yapılan başvuruyu, "incelenmeksizin kişi bakımından yetkisizlik" nedeniyle kabul edilemez bulmuştu.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR