Sözleşmeli okutmanlar kadro istiyor!
TÖMER'de görev yapan sözleşmeli okutmanlar, kadrolu okutmanlarla aralarındaki statü ve maaş farkının giderilmesini istiyor.
TÖMER'de görev yapan sözleşmeli okutmanlar, kadrolu okutmanlarla aralarındaki statü ve maaş farkının giderilmesini istiyor.
Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Taksim Şubesi İngilizce Bölüm Başkanı Hayrettin Kılıçlı, yaptığı yazılı açıklamada, geçen sene sözleşmeli memurlar kadroya alınırken yaklaşık 200 kişi olmalarına karşın bu imkandan faydalanamadıklarını belirtti.
Milli anlamda üstlendikleri görevin çok önemli olduğunu ifade eden Kılıçlı, "Başta güzel Türkçemizi ve tüm dilleri dünyanın her yerinden öğrencilerimize öğreten, Türkiye'nin dil ve kültür elçisi Ankara Üniversitesi TÖMER okutmanları olarak sadece ve sadece adalet istiyoruz. Sözleşmeli ve kadrolu okutmanlar arasındaki hak statü ve maaş unsurlarındaki adaletsiz farkın giderilmesini istiyoruz" görüşünü aktardı.
Bir iş yerindeki huzurun eşit işe eşit hak, statü ve maaşla sağlanacağını belirten Kılıçlı, şunları kaydetti:
"Bir iş yerinde kadrolular, sözleşmeli çalışanların yarısı kadar iş yüküne sahip olup neredeyse iki kat fazla maaşa sahip oluyorsa, kadrolulara yüzde 35 sözleşmelilere yalnızca yüzde 3 zam yapılıyorsa kadroluların 7 gün ölüm izni varken bu sözleşmelilerde sadece 3 gün ise ve bunun gibi sayısız durum söz konusu ise orada adaletten söz edilemez. Adaletin olmadığı yerde ise eğitim yapılamaz. Elbette bizden çok çok daha kötü şartlarda eğitim vermeye çalışan bir sürü meslektaşımız öğretmen arkadaşımız var. Bizim mücadelemiz sadece kendi adımıza değil tüm sözleşmeli çalışanlar, daha doğrusu adalet isteyen herkes içindir."
Kılıçlı, yakın zamanda çıkmasını bekledikleri torba yasaya dahil olmak istediklerini belirterek, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık başta olmak üzere çeşitli devlet kurumlarına taleplerini içeren dilekçeler gönderdiklerini bildirdi.
-198 SÖZLEŞMELİ OKUTMAN
Okutmanların gönderdiği dilekçelerde, Türkiye genelinde 8 şubesi bulunan TÖMER bünyesinde 2014 Kasım ayı itibarıyla 198 sözleşmeli öğretim görevlisi bulunduğu belirtildi.
TÖMER bünyesinde 2547 sayılı YÖK Kanunu'nun 31. maddesi uyarınca sözleşmeli öğretim görevlisi istihdam edildiği anlatılan dilekçede, anılan personelin 2012 yılına kadar "iş sözleşmesi" ile çalıştırılırken 2013 yılından itibaren "hizmet sözleşmesi" yapılarak görev yapmalarının istendiği ifade edildi.
Dilekçede, sözleşmeli öğretim görevlilerinin keyfi uygulamalara maruz kaldığı iddia edilerek, gerek iş sözleşmesi, gerekse hizmet sözleşmesi hükümlerine göre ciddi ekonomik ve sosyal hak kayıplarına uğradıkları, aynı öğrencilere aynı dersleri verdikleri halde sözleşmeli okutmanların kadrolu okutmanlardan daha az ücret aldığı savunuldu.
Dilekçede, sözleşmeli okutmanların sorunlarının kadro almalarıyla çözülebileceği ifade edildi.