Sözleşmeli personel için Bakanlık'ta liste savaşı
Genel Sekreterliklere görevlendirilecek sözleşmeli personel için Sağlık Bakanlığında liste savaşı yaşanıyor
Hatırlanacağı üzere, 663 sayılı KHK ile Sağlık Bakanlığı yeniden yapılandırılmış, bu çerçevede Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı olarak Genel Sekreterlikler kurulmuştu. Genel Sekreterler, yönetmiş/yönetecek oldukları bütçe büyüklüğünden dolayı şuan il sağlık müdürlüklerinden daha etkili bir konuma gelmiş olmalarına rağmen hiçbiri üçlü kararnameyle atanmamış, bir önceki Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın oluşturmuş olduğu listelere göre belirlenmişti.
Memurlar.net'in haberine göre Genel Sekreter, yardımcısı ve müdür atamaları sonrasında sıra uzman personel ve büro görevlisi çalıştırmaya gelmiştir. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, yayımladığı duyuru ile herbir Genel Sekreterliğe tahsis edilen kontenjanların yüzde 70'i oranında personeli memurlar arasından seçme hakkı tanınmıştır. Uzman personelin en az lisans mezunu olması, büro personelinin ise en az önlisans mezunu olması gerekmektedir.
Yayımlanan duyuruya göre Genel Sekreterler ihtiyaçlarını Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarından karşılayacak, ihtiyacın bu şekilde karşılanamaması halinde diğer kurumlardaki memurlar arasından da seçim yapılabilecektir.
Yayımlanan duyuruda hangi bölümden mezun olunması gerektiğine dair bir detay bulunmamaktadır. Ancak Yönergenin 6. maddesinde bazı sınırlamalar bulunmaktadır.
Sözleşmeli statüye geçmek isteyen memurlar, kadrolarından aylıksız izinli olacakları için bir iş güvencesi sorunu bulunmamaktadır. Maaşlar da yüksek olduğu için, şu an tüm memurlar bu pozisyonlara geçmek istemektedir.
Ancak ne yazıkki geçişlerde hiçbir kıstas bulunmamaktadır. Sağlık Bakanlığının son dönemine etkisini vuran köy tipi yapılanma, organize bir şekilde, şuan 1.773 uzman ve 437 büro görevlisi almak için liste oluşturmaktadır. Bakanlıktaki Köy tipi yapılanmasının, Ankara dahil bir çok ildeki listeleri daha ilan duyuruya çıkar çıkmaz hazırlamış olduğu ve genel sekreterlere dikte ettirdikleri belirtilmektedir.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun, bir dönem hüküm süren bu yapının artık insiyatif kullanmasına son vermesi ve adalet merkezli bir süreç için insiyatif alması gerekmektedir.