BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
YAZARLAR

SSK koşullarıyla nasıl emekli olunur?

SSK, bağkur, emekli sandığı, emekli, erken emeklilik

Bünyamin Esen
Bünyamin Esen[email protected]

Adana’dan okurumuz Yusuf Özdere soruyor: “Babam 03.02.1959 tarihinde doğdu. İlk kez mecburi tarım sigortalısı olarak 21.10.1986 tarihinde kaydı var. Toplamda 8 Yıl 9 Ay 29 gün mecburi tarım sigortalılığı var. Babam halen SSK’lı olarak çalışıyor ve SSK primleri ödeniyor. Toplam SSK gün sayısı 1542 gündür. Ayrıca 01.08.2006 tarihinde 20 ay üzerinden askerlik borçlanmasını ödemiştir. Babam nasıl ve ne zaman emekli olur?”


Sayın okurumuz, babanızın ilk işe giriş tarihine göre emeklilik koşulları 49 yaş, 25 yıl sigortalılık süresi ve 5300 gün prim ödeme gün sayısıdır.

Babanızın halen SSK koşulları ile çalıştığını söylemişsiniz. Buna göre babanızın 2013 Mart ayı itibari ile toplamda 5321 gün sigortalılığı var. Bu rakama 20 aylık askerlik borçlanması dahil. Babanız emeklilik koşullarını sağlamış durumda. Hemen emekli olabilir.

Babanızın son 3,5 yıllık çalışması SSK koşullarından olduğu için 4/1-(a) statüsünden emekli maaşı bağlanacak.

Gecikmeksizin SGK’ya dilekçe ile başvursun, dilekçe tarihinden, sosyal güvenlikteki adıyla tahsis talep tarihinden itibaren maaşı işlemeye başlayacaktır. Maaşın bağlanması birkaç ay sürer, bu süreçte de biriken maaşlarını ilk maaşı ile birlikte toplu olarak alacaktır.

Emekli olmayıp devam etmek lehinize değildir. Emekli olduktan sonra da çalışmaya devam isterse sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışmaya devam edebilir.


Farklı Statüler Emeklilikte Birleştirilir

Bu vesile ile farklı statülere tabi çalışmaları olan kişilerin emekliliğini açıklamakta fayda var.

Kişilerin farklı statülere bağlı çalışmaları olabilmektedir. Kişinin farkı statülere tabi çalışmaları emeklilik aşamasında SGK tarafından birleştirilir.

Kişinin hangi statüden emeklilik tercihe bağlı değildir. Sosyal güvenlikte farklı statülere (SSK, Emekli Sandığı, Bağ-Kur, tarım gibi) bağlı çalışmaları bulunanların hangi statüye bağlı olarak emekli olacağı son yedi yıl içerisinde (boş geçen günler değil çalışılan günler sayılır) en fazla hangi statüye bağlı olarak prim ödediğine göre belirlenir.


Emeklilikte Son 3,5 Yıl Önemli

Kişiler eksik günlerini istedikleri şekilde çalışarak yada isteğe bağlı sigorta ile doldurabilirler. Bunda bir sakınca yok. Ancak kişinin hangi statüden emekli olacağı son çalışmalarına göre belirlenir.

Burada önemli bir püf noktası vardır: İsteğe bağlı SSK kaldırıldı. Şuan isteğe bağlı sigortalılık Bağ-Kur statüsüne (4/1-(b) statüsünde) prim yatırıyor.

Bir sigortalı eğer son 3,5 yıl yani 1260 günden fazla isteğe bağlı Bağ-Kur’a ödeme yaparsa yada zorunlu tarım Bağ-Kur’lu olur yada bir işyeri işletmesi dolayısıyla Bağ-Kur primi öderse emeklilik koşulları değişir, Bağ-Kur’dan emekli olur.


4/a (SSK) Koşullarıyla Emeklilik Avantajlı

Bağ-Kur’dan emeklilik yerine SSK’dan emekli olmak sigortalıların yararınadır.

Zira SSK’nın aylık bağlama oranı daha yüksektir, emekli olmak için gerekli olan prim ödeme gün sayısı ise daha düşüktür.

Bu yüzden bir engeli olmayan tüm okurlarımıza son 3,5 yılı bir işe girerek ücretli olarak tamamlamalarını tavsiye ederiz.


---

Kıssadan Hisse

“Sabır, zamanı lehine çevirme sanatıdır.”

---


Sorularınız için:

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.

Yazarın tüm yazıları için:



Yorumlar