BIST 9.368
DOLAR 34,51
EURO 36,18
ALTIN 2.963,48
EMEKLİ

SSK prim ve gün sorgulama

SSK prim ve gün sorgulama işlemi nasıl yapılır? SSK hizmet dökümü nasıl öğrenilir? Ayrıntılar memurhaber.com'da.

Vatandaşlar SSK gün ve prim sorgulama işleminin internet üzerinden nasıl  yapılabileceğini merak ediyor. İşte SSK gün ve prim sorgulama işleminin nasıl yapılacağına dair ayrıntılar...

Bütün dünyada yaygınlaşan internet hizmetleri devlet kurumlarında da kullanılıyor. SSK hizmet dökümü bilgilerine ulaşmak hem cep telefonlarından hem de mobil uygulamalardan kolaylaştı.

SSK kurumuna bağlı olanlar için de yapılan yeni yasal düzenlemelerden sonra vatandaşlar bağlı oldukları sigorta hakkında bilgi almak istiyor. Sosyal Güvence sağlamak amacıyla oluşturulan bu kurumlardan faydalanmak için belirli bir süre sigorta veya prim ödemesi yapılıyor. 

Bu yatırılan prim ve sigortalar sayesinde vatandaşların sosyal güvenceleri sağlanmış oluyor. Ayrıca emeklilik yaşı geldiği zaman bağlı oldukları kurumdan emekli olabiliyorlar.

EMEKLİLİK VE PRİM SORGULAMA

Kurumlardan emekli olmak için sadece prim ödemeleri değil emeklilik yaşı ve prim günü de önem taşıyor. Bu bilgiler ise en çok işe giriş işlemlerine ulaşmak için kullanılıyor.

Çünkü her kurum ya da kuruluşun işe alacakları kişinin bu bilgilerine ihtiyaç duyuyor. SGK gün sorgulama da prim ödemelerinde oldukça önemli, bütün bilgileri takip etmek gerekiyor çünkü eğer borcunuz varsa bu durum emekliliğinize de yansıyor.

E-DEVLET UYGULAMASI

Sorgulama yaparak sigorta bilgilerinizi, işe giriş tarihinizi, prim ödediğiniz günleri ve diğer kimlik bilgilerini sisteme girdikten sonra bunların dökümünü de yapabilirsiniz. SSK sorgulama işlemi altında yapılan bir çok işlem yer almaktadır. Bu işlemler artık Sosyal güvenlik kurumu çatısı altından online olarak yapılmaktadır ancak bu uygulama ile e-devlet üzerinde yer alan ssk kurumuna ilişkin bilgiler artık 4A işlemleri olarak geçmektedir.

4A SSK HİZMET DÖKÜMÜ

4A, Sosyal güvenlik kurumu tarafından hem özel sektör hem de devlet kurumunda çalışmakta olan vatandaşların bir kısmına verilen kodlama olarak da ifade edilir. Yine diğer sigorta kurumları da bu kodlamara ve düzenlemere göre 4B VE 4C şeklinde değişikliğe tabi tutulmuştur. Önceden olduğu gibi devlet işleri için uzun kuyruklara girmeye ve vakit kaybetmeye gerek yok tüm işlemleri halletmek için e-devlet şifresi yetiyor.

İlk kez duyan vatandaşlar da şifre alma metotları öğrenmek istiyor. Kimlik numaranız olmadan uygulamaya giriş yapmak ve kullanmak mümkün olmuyor, devletin sunduğu bu hizmetten sigorta bilgilerinden prim gün sayısına kadar bir çok bilgiye ulaşmak mümkün olabiliyor. 

SSK HİZMET DÖKÜMÜ İŞLEMİ ONLİNE HİZMET VERİYOR

Artık devlet işlemleri o kadar kolay yapılıyor ki nerde olduğunuz hiç önemli olmuyor. İş yerinden, evden, dışarıdayken bile SGK hizmet dökümü işleminin halletmek mümkün oluyor. SSK hizmet dökümü işlemini halletmeniz için ise sadece tek bir şey gerekiyor o da e-devlet şifresi.

E-devlet şifresini en yakınınızdaki PTT'ye giderek 2 TL karşılığında alabiliyorsunuz. TC kimlik numaranızı girdikten sonra ekrana gelen hizmet butonlarından döküm işlemlerinizi yapabilirsiniz. Daha sonra aldığınız bu şifreyi tüm işlemleriniz de kullanabiliyor, birden fazla şifreye ihtiyaç duymamış oluyorsunuz.

Hizmetler kısmından SGK’nın vermiş olduğu emeklilik hesaplama motorları sayesinde emekli olmak için gerekli olan işlemleri gerçekleştirebilir ve SGK hizmet dökümü ile işe giriş bilgilerine de bakabilirsiniz. Dilerseniz şifresiz işlemler için E-SGM uygulaması üzerinden şifresiz ve kimlik numarası ile hizmet dökümü de yapabilirsiniz. Fakat e-devlet şifresi alarak işlemlerinizi halletmek daha zahmetsiz çünkü gerektiğinde sabıka kaydı, emeklilik ve diğer tüm işlemler için kullabilirsiniz.

SGK 4A İŞLEMLERİ

SGK borç bilgileri özel sektörde çalışan kişilerin kanuni hakkı olmaktadır. Prim ödemeleri çalışılan her gün için ödenmesi gerekmektedir. Sigortasız işçi çalıştırmak suç olduğu için bu sektör devlet ya da özel ayırt etmeksizin suç teşkil etmektedir. SGK hizmet dökümü çalışanların faydalandığı sosyal haklardan yararlanırken önceden yaptıkları işlemleri de görmelerini sağlar.

Dilerseniz e-devlet girişinizi mobil imza ya da elektronik imza oluşturarak da yapabilirsiniz. Bu işlemlerin adı aynı zamanda SGK 4A işlemleri olarak da devletin resmi web sitesinde yer almaktadır. Bu sayfa üzerinden bilgilerinize giriş yaptığınız zaman SGK gün sorgulama işlemi de yapabilir ve emeklilik gününüzü hesaplayabilirsiniz.

Tüm bilgileri barındıran bu portal sayesinde artık her türlü hizmette kolaylık sağlanıyor. Zaman zaman gereken bu evraklar için önceden olduğu gibi uzun kuyruklarda sıra beklemeye ve vakit kaybetmeye gerek kalmıyor. Gün içerisinde çalışan kişiler için bu tür kurumlara gidip gelmek geçmişte oldukça güçtü. Yoğun çalışma hayatı içinde bir de bu işlemler için vakit harcamak kuruma gidilse de uzun sürelerde yapılıyordu. Artık SSK gün sorgulama için kısa ve kullanışlı yöntemler geliştirildi. Sorgulamaların yararı ise bir çok konu da işe yarıyor çünkü ne zaman emekli olacağını bilmek isteyenler de sorgulama işlemi ile birlikte merak ettikleri şeyler hakkında bilgi sahibi oluyor. 

SSK PRİM SORGULAMA BİLGİLERİ NASIL ÖĞRENİLİR?

SSK prim sorgulama için aylık prim ve hizmet belgesine ilişkin mahiyet kısmı, belgenin aslı, ek ya da iptal şeklinde olduğuna, ait olduğu yıl ve ay kısımlarına, belgenin düzenlenmekte olduğu yıl ve ay alanlarına, düzenlemeleri yapılırken esas kanun kısmında yer alan bölüme, uygulanacak kanuna göre düzenleme yapılmasına dikkat edilmelidir. 

Belge türü alanine, sigorta olarak çalışan vatandaşların niteliklerine uygun olan iki hanel, koddan birinin yazılmasına dikkat edilmelidir.  TC kimlik numarası ile sorgulama için e-devlet resmi web sayfasına ulaşarak karşımıza gelen ekranda yer alan kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıklanır.

Kimlik doğrulama aşamasında sizden tc kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi ilgili Alana girmeniz istenir. Çalışanların Sosyal güvenlik kurumu çatısında yer alan sigorta kurumlarından birine bağlı olmaları hak ve aynı zaman da bir yükümlülük olarak ifade edilmektedir. Çalışmaya başlayan sigortalı vatandaşlar mutlaka sigorta kurumlarından birine kayıt olmak zorundadırlar.

Bir işyerine çalışmakta olan vatandaşların bu haklarının yerine getirilmediğini ispat etmeleri halinde sosyal güvenlik kurumuna başvurarak kanunlar ile koruma altına alınan sigorta başlangıçları ve prim ödemeleri ile ilgili yasal yollara başvurabilirler. İşverenler açısından bu durum hem kendileri hem de iş yerlerinde çalıştırmakta oldukları çalışanlar tarafınca sosyal güvenlik açısında bildirimi zorunlu olan bir yükümlülük olarak nitelendirilmektedir. 

SSK
Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR