BIST 9.550
DOLAR 34,52
EURO 36,01
ALTIN 3.003,45
YAZARLAR

SSK'dan emekli olma şartları nelerdir?

SSK'dan emekli olma şartları nelerdir?

Bünyamin Esen
Bünyamin Esen[email protected]


Okurumuz Ali Rıza Tekman soruyor: “01.06.1965 tarihinde doğdum. 08.01.1984 tarihinde ilk kez sigortalı oldum. Zaman zaman Bağ-Kur ödedim. Son dört yıldır SSK’lı çalışıyorum. Şuan 5500 günüm var. Hizmet dökümümü ekte gönderiyorum. Ne zaman emekli olurum?”

Sayın okurum, siz de farklı statülere tabi çalışmaları olanlardansınız. Bir yandan 5510 sayılı Kanun’daki adıyla 4/1-(a) (eski adıyla SSK) statüsünde diğer yandan ise yeni adıyla 4/1-(b) (eski adıyla Bağ-Kur) statüsüne tabi çalışmalarınız bulunuyor.

Farklı statülere tabi çalışmaları olanlar çalışma hayatlarının primi ödenen son yedi yılındaki 3,5 yıldan fazla olan hizmet hangi statüde ise o statüden emekli olurlar.


SSK Şartlarıyla Emekli Olacaksınız

Hizmet dökümünüze göre sizin son yedi yıllık sürede en çok hizmetiniz 4/1-(a) kapsamında geçmiş, dolayısıyla mülga SSK hükümlerine göre emekli olacaksınız.

Buna göre ilk işe giriş tarihinize göre 25 yıl sigortalılık süresi ve 5225 günle 48 yaşında emekli olabilirsiniz. 25 yıllık sigortalılık süreniz dolmuş, prim ödeme gün sayınız da yeterli.

Ancak yaşı beklemek zorundasınız. 48 yaşınızın dolduğu 01.06.2014 tarihinde emeklilik dilekçenizi verebilirsiniz. 

---

Çalıştırma Yasağı Kapsamında Olanlar Sigortalı Olmak Zorunda Mıdır?

 

Kocaeli’nden okurumuz Canan Tekpınar soruyor: “Bünyamin bey, çocukların çalışma yasağı ile ilgili yazınızı okudum. Çalışma yasağı kapsamında olanlar sigortalı bildirilmek zorunda mıdır? Yasak olan fiil, nasıl bildirilecek? Bilgi verirseniz sevinirim.”


Sayın okuyucumuz, sizin de bildiğiniz üzere 4857 sayılı İş Kanunumuz 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılmasını yasaklamıştır. Ancak 14 yaşını doldurmuş ve ilköğretimi tamamlamış olan çocukların hafif işlerde çalıştırılabilmesi istisnası söz konusudur. Bu istisna çocuğun yapacağı işin “bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmesi”ne ket vurmaması ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmaması şartlarına bağlıdır.


Sigortalılık Zorunludur

Belirtmek gerekir ki çalıştırma yasağı kapsamında olan bir sigortalının yasa dışı olarak çalıştırılması halinde dahi sigortalı olarak bildirilmesi zorunludur. Başka bir deyişle iş mevzuatına aykırı çalıştırma sosyal güvenlik yönünden sigortalı olmamayı gerektirmez.

Örneğin çalışma izni olmadan yabancı uyruklu bir kişinin çalıştırılması, özürlü bir işçinin ağır ve tehlikeli işte çalıştırılması, çocukların yasak olan bir yaşta çalıştırılması, hamile bir işçinin ağır ve tehlikeli bir işte yada yeraltı işlerinde çalıştırılması gibi hallerin tümünde; çalışmada iş mevzuatı açısından aykırı bir durum mevcut olsa dahi sigortalı olarak bildirim zorunludur.


Sigortalılık Temel Bir Yasal Hükümdür

Hatta yapılan iş kanuna açıkça aykırı bir iş olsa dahi sigortalılık zorunludur. Örneğin kimya fabrikasında yasadışı suretle uyuşturucu madde üretildiği tespit edilecek olsa dahi söz konusu işyerinde çalıştırıldığı tespit edilen çalışanların sigortalı bildirimi yapılmamış ise konu ile SGK’ca ilgili cezai ve idari yaptırımlar uygulanacaktır.

Bu durum sigortalı olmanın temel bir zorunluluk olmasından kaynaklanmaktadır. Her ne suretle olursa olsun, sözleşme ister yazılı ister sözlü olarak yapılmış olsun ücret mukabili iş akdi yada hizmet sözleşmesi ile başka birinin yanında çalışanın sigortalı olarak SGK’ya bildirimi zorunludur.

Elbette ki bu durum iş mevzuatı başta olmak üzere diğer yükümlülüklerin ihmal edilmesi anlamını taşımamakta, sigortalılığın önemini göstermektedir.

---

Kıssadan Hisse

“Akıl ve dirayetin ak saçlılarınki gibi, ama yüreğin masum çocukların yüreği olsun.”

— Friedrich Schiller

Sorularınız için:

http://www.twitter.com/bunyaminesen

http://www.bunyaminesen.com

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.

Yazarın tüm yazıları için:



Yorumlar