BIST 9.667
DOLAR 34,60
EURO 36,37
ALTIN 2.934,50
İŞÇİ

Suriyeli sığınmacılara çalışma izni geliyor!

Çalışma Bakanı Faruk Çelik'tan flaş açıklama!.. Asgari ücretin altında maaşla Suriyeli sığınmacılara çalışma imkanı...

MEMURLAR - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Suriyeli sığınmacılarla ilgili olarak "Yerli işgücünü tahrip etmeden açık iş pozisyonlarına yerleştirilebilecekler, verilecek ücret için asgari ücret bandını koruyacağız" dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Suriyeli sığınmacılarla ilgili olarak "Yerli işgücünü tahrip etmeden açık iş pozisyonlarına yerleştirilebilecekler, verilecek ücret için asgari ücret bandını koruyacağız" dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Suriyeli sığınmacılarla ilgili olarak "Yerli işgücünü tahrip etmeden açık iş pozisyonlarına yerleştirilebilecekler, verilecek ücret için asgari ücret bandını koruyacağız" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Suriyelilere tanımlama kimliği denilecek bir kimlik verileceğini açıkladı.

Göç İdaresi Yasası olduğunu, yönetmeliğin çıktığını ve bu konuda Bakanlar Kurulu kararına ihtiyaç olduğunu belirten Çelik, "Bunlara geçici bir kimlik, tanımlama kimliği denilecek bir kimlik verilecek ve bunların açık iş denilen pozisyonlarda mevcut açık iş pozisyonlarında da çalışan bizim işçilerin yüzde 10'unu aşmayacak şekilde çok ince ve teknik bir çalışma yapıyoruz. İşçi bulmakta iş gücü temininde zorlanılan, bulunamayan bütün illere dönük açık işler var. Oraya dönük bir çalışmadır. Mevcut iş gücümüzü, mevcut iş gücü talebine, kendi ülke insanımızın vereceği cevabı etkilemeyecek bir çözüm arayışı içinde olduğumuzu belirtmek istiyorum." diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e bağlı ve ilgili kurumların bütçelerinin görüşmelerine başlandı.

Bakan Çelik'in bütçe sunumunun ardından milletvekillerinin bütçe üzerine görüşlerine geçildi. Vekillerin görüşlerinin ardından soru cevap bölümünde milletvekilleri Bakan Çelik'e bakanlık ve çalışmaları hakkında sorularını yöneltti. Bakan Çelik, milletvekillerinin sorularını cevapladı.

YÜZDE 80'LERİ AŞAN İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİNE KARŞI DUYARSIZLIK TABLOSUNUN ÇOK AÇIK VE NET GÖSTERGESİ

İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çağdaş bir yasa yaptıklarını belirten Çelik, "Bu yasanın mutlaka eksiklikleri vardır ama AB süreciyle uyumlu son derece önemli bir yasa. Uyguladığımız alanlarda sıkıntı var uyguladığımız alanlar henüz o normlarda ve değerlerde alanlar olmadığı için yasa ve uygulama alanlarında bir sıkıntı var. Denetimler yapılıyor. Ekim ayında 2 bin 79 inşaat alanı denetlendi. Bunun bin 610'u iş sağlığı güvenliği açısından durdurmayı gerektiren durum arz ediyor. Bu bize inşaatlarımızın hangi noktada olduğunu, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki algımızın hangi noktada olduğunu gösteriyor. Bu kadar olaylar, hadiseler, dayanılmaz acılar oluyor. Ekim ayında denetim yapıyorsunuz, Bakanlık olarak karşımıza 2 bin 79 inşaat alanından bin 610'unu durduruyorsunuz. Bu yüzde 80'leri aşan iş sağlığı güvenliğine karşı duyarsızlık tablosunun çok açık ve net göstergesidir." diye konuştu.

2014'TE 128 MADENDE EKSİKLİKLER NEDENİYLE DURDURMA YAPILDI

Madenlerle ilgili çift yol bağlantısı olmadığı için 83 durdurma yaptıklarını vurgulayan Çelik, "Çift yol bağlantısı hava bir yerden gelecek diğer yerden çıkacak. Bu olmadığı sürece bu yol, öncelikle çift yol açılmadığı sürece burada üretimin yapılmaması gerekiyor. Yapmışlar, 83'ünü durdurmuşuz. Mekanik havalandırma olmadığı için 32 durdurma yapmışız, yedek havalandırma olmadığı için 25 durdurma yapmışız, yedek jeneratör kaynağı olmadığı için 11 durdurma yapmışız, bunların ilaveten bi de Maden Genel Müdürlüğü durdurması var. Ekipman olmadığı için, anti grizu ve alev sızdırmaz ekipmanlar kullanılmadığı için 96 durdurma, merkezi izleme sistemi olmadığı için 108 durdurma, solunum ve canlandırma ekipmanı olmadığı için 15 durdurma, 2014'te ise madenlerde kömür madenlerinde 128 durdurma. Eksiklikleri giderildikten sonra bunlar tekrar açılıyor. Kömür madeninde kapatma diye bir şey olamıyor. Kapattığınız zaman orası çalışıyor, oksijenle bütünleşiyor, bazı yerlerde yanıcı ve başka riskler oluşturuluyor." açıklamasında bulundu.

'ERMENEK'TE 4 FİRMANIN ARALARINDA GİZLİ SÖZLEŞME OLDUĞUNU TESPİT ETTİK'

Ermenek'te dört firmanın arasında gizli bir sözleşme olduğunu bizzat işçilerden tespit ettiklerini anlatanÇelik, "Son derece çirkin bir yaklaşım. Bunun üzerine gidiyoruz. İşçilerin sorunlarını Alo 170'ten takip ediyoruz. Her şikayet karşılığını buluyor. Alo 170 gelen her şikayet karşılığını buluyor. Fakat işçilerden baktık ki o bölgeden yoğun bir şikayet yok. 180 kişi çalışıyor, bize gelen iş güvenliği ile ilgili bir şikayeti yok. Bunun nedenini araştırdığımızda oradaki 4 şirket arasındaki bir gizli işbirliğinin getirmiş olduğu sıkıntılı bir durum. Bunun aydınlatılması için çalışmalarımızı yapıyoruz." dedi.

Suriyeliler ile ilgili şu anda Göç İdaresi'nin, çıkardığı Göç İdaresi Yasası olduğunu anlatan Çelik şunları söyledi: "Bu çerçevede bir yönetmelik çıkması gerekiyordu o da yayınlandı. Şimdi bir Bakanlar Kurulu kararına ihtiyaç var. Bunlara geçici bir kimlik, tanımlama kimliği denilecek bir kimlik verilecek ve bunların açık iş denilen pozisyonlarda mevcut açık iş pozisyonlarında da çalışan bizim işçilerin yüzde 10'unu aşmayacak şekilde çok ince ve teknik bir çalışma yapıyoruz. Bugüne kadar gelen Suriyelilerle ilgili de ağırlıklı şirket düzeyinde, iş veren düzeyinde, iş ortaklığı şeklinde, ağırlıklı olarak pasaportlu olarak gelenler ve onlarla da bu şekilde iş gücü piyasasında veya üretim piyasasında bulunuyorlar. Henüz Suriyelilerle ilgili Bakanlar Kurulu kararı hazırlanmış değil. Bu hazırlanınca çok daha ayrıntılı bir şekilde bunu hem kamuoyuyla hem de sizlerle paylaşacağız. İşçi bulmakta, iş gücünün temininde zorlanılan, bulunamayan bütün illere dönük açık işler var. Oraya dönük bir çalışmadır. Mevcut iş gücümüzü, mevcut iş gücü talebine, kendi ülke insanımızın vereceği cevabı etkilemeyecek bir çözüm arayışı içinde olduğumuzu belirtmek istiyorum."

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR