Tarihi Fırsatta Bu Pazartesi Son Gün!
Geçtiğimiz sene Eylül ayında çıkartılan Torba Yasa ile Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırma imkanlarından biri getirilmişti.
Geçtiğimiz sene Eylül ayında çıkartılan Torba Yasa ile Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırma imkanlarından biri getirilmişti.
Kamuoyunda “Torba Yasa” olarak bilinen 6552 sayılı Yasa sonrasınde devlete olan vergi, sigorta, prim, para cezası gibi çeşitli borçların yapılandırması fırsatı getirildi.
Esasen Torba Yasa ile getirilen söz konusu bu hak bir “af” değil, “borç yapılandırması” olsa da halk arasında “af” olarak biliniyor.
Torba Yasa ile yapılandırılan borçlardan önemli birini de Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan borçlar oluşturmakta. İşte SGK borç yapılandırmasında sona gelinmiş bulunuyor… Bu Pazartesi yapılandırma başvurmak için son gün!
Tüm okurlarımızı yapılandırma ve af fırsatına nasıl başvuracakları ve bu tarihi fırsatı nasıl kaçırmayacakları konusunda son kez uyaralım…
Hangi SGK Borçları Affediliyor?
Torba Yasa çok geniş bir kapsamdaki SGK alacaklarına yeniden yapılandırma hakkı getiriyor. Buna göre zamanında ödenmemiş olan,
a) İster SSK’lı ister Bağ-Kur’lu isterse de memurlar için olsun SGK’ya olan sigorta primi borçları,
b) Emekli keseneği ve kurum karşılığı borçları,
c) İşsizlik sigortası primi borçları,
d) Sosyal güvenlik destek primi (SGDP) borçları,
e) Ödenme imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi borçları,
f) SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı borçları,
g) 30.04.2014 tarihi ve öncesinde bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin olan eksik işçilikten kaynaklanan sigorta primi borçları,
h) 5510 sayılı Kanunun 60/1(g) Maddesi uyarınca Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi borçları,
i) SGK’ca uygulanan idari para cezası borçları,
j) SGK’dan emekli olup kurum ve kuruluşlara ait işyerlerinde çalışmaları nedeniyle emekli aylıkları kesilmesi gerekenlere SGK tarafından yersiz olarak ödendiği tespit edilen aylıklara ilişkin borçlar,
yapılandırmaya girmiş bulunuyor.
Borcunu Ödeyip Emekli Olacak Olanlar
Bağ-Kur’lu çalışanlardan emekli olabilecek durumda olanlardan borcunu kapatmak isteyenlerin de borçlarını yapılandırma kapsamında ödeyerek hemen emekli olabilmesi mümkün hale geldi.
Emekli olacak kişilerin borcunu peşin olarak ödemeleri halinde hemen, taksitle ödemeleri halinde ise borçları bittiği tarihte emekli olabilmeleri söz konusu olacak.
SGK nezdinde denetim sonucu uygulanmış bir idari para cezası veya prim borcu olanların da bu denetim sonuçlarına itiraz etmiş olsalar bile bu yapılandırmaya başvurmalarını şiddetle tavsiye ediyoruz.
Ancak tek dikkat edilmesi gereken nokta tüm bu borçların 30.04.2014 tarihi öncesine ait olması…
Yüksek Faizden Kurtulacaksınız
Torba Yasa kamuoyunda sanıldığının aksine sigorta prim borçlarını ve SGK’ya olan diğer borçları tümüyle affetmiyor.
Torba Yasa’nın tek yaptığı zamanında ödenmediği için gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanarak katlama hale gelmiş, faizi asıl borcu kat kat geçmiş olan borçları yeniden yapılandırmak.
Öncelikle yapılandırılan borçların SGK’ca uygulanan yüksek faizi, gecikme cezası ve gecikme zammı silinecek. Sonrasında ise geriye kalan anapara kısımları, ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden 11.09.2014 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE (yurt içi üretici fiyat endeksi) aylık değişim oranları esas alınarak güncellenecek.
Böylece yüksek faiz gidecek; düşük faiz gelecek ve üstelik bu yeni çıkacak tutarı 36 aya kadar (ikişer ayda bir ödeme ile 18 takside kadar) bölmek mümkün olabilecek.
Dahası borçluların yapılandırma kapsamında ödeyecekleri borçlarıyla ilgili olarak tatbik edilen hacizler, yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak ve buna isabet eden teminatlar da iade edilecek.
İdari Para Cezalarının Yarısı Affediliyor
İdari para cezalarında ise kısmi bir af söz konusu…
SGK tarafından kesilmiş bulunan ve 30.04.2014 tarihi ve öncesinde tahakkuk etmiş olup, 11.09.2014 tarihine kadar ödenmemiş olan idari para cezası borçlarına kısmi af da Torba Yasa ile getiriliyor.
Buna göre SGK cezalarının yarısı (%50’si) affediliyor.
Geriye kalan kısım ise ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden, 11.09.2014 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE (yurt içi üretici fiyat endeksi) aylık değişim oranları esas alınarak güncelleniyor.
Başka bir deyişle SGK’ca uygulanan yüksek para cezası ve bunun faiz düşülüyor; geriye kalan borç ise enflasyon kadar güncellenerek ödenme hakkı getiriliyor.
Nasıl Taksitlendirme Yapılacak?
Torba Yasa SGK borçlarının yüksek faizlerini silerek borç yükünü hafifletme yanında belirttiğimiz üzere taksitlendirme hakkı da getiriyor.
Buna göre sigortalıların, prim borçlarını taksitle ödemek istenmeleri hâlinde, SGK’ya başvuruları esnasında; 6 (altı), 9 (dokuz), 12 (on iki) veya 18 (on sekiz) eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri gerekiyor.
6, 9, 12 veya 18 eşit taksit dışında bir seçenek bulunmuyor. Zira bu taksitlendirme seçenekleri 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre yapılacak.
Taksitle yapılacak ödemelerde yukarıda belirtilen usulle bulunmuş yapılandırılacak borç tutarlarına;
1) Altı eşit taksit için (1,05),
2) Dokuz eşit taksit için (1,07),
3) On iki eşit taksit için (1,10),
4) On sekiz eşit taksit için (1,15),
Katsayısının çarpılması ile taksitlendirilecek borç kısmı belirlenecek. Bu tutar ise taksit sayısına bölünerek ikişer ayda bir ödenecek taksit tutarı ortaya çıkacak.
Üç Taksiti Ödemeyenin Hakkı Yanar
Borç yapılandırılmasının bozulmaması için taksitleri zamanında ödemeye dikkat etmek özel bir önem arz ediyor.
Buna göre, bir takvim yılında iki veya daha az taksitin, süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksiti izleyen ayın sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi şartıyla bu madde hükümlerinden yararlanacaklar.
Bir takvim yılında üç ve daha fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde ise yapılandırma hakkı yanıyor.
Borç taksiti tutarının %10’unu aşmamak şartıyla 5 Türk lirasına (bu tutar dâhil) kadar yapılmış eksik ödemeler eksik ödeme olarak kabul edilmiyor ve yapılandırmayı bozmuyor.
Önceki yapılandırmalarda olmayan bir şekilde avantajlı bir düzenleme ile de, ödeme hakkının kaybedilmiş olması hâlinde, borçlular ödedikleri tutar kadar yapılandırma hükümlerinden yararlandırılıyorlar.
Pazartesi Son Başvuru Günü, Aman Kaçırmayın!
SGK’ya olan borçların yapılandırılması fırsatında sona gelinmiş bulunuyor…
GSS borcu dışında borçları olanların bu borçlarını en geç bu Pazartesi mesai saati sonuna kadar SGK’ya başvurarak yapılandırmaları gerekiyor.
SGK’ya yapılandırma başvurusunu elden verenlerin en geç mesai saati bitiminde başvuru dilekçesini vermiş olması gerek. Eğer başvuruyu aideli taahhütlü veya APS olarak postaya verirseniz, posta alındısındaki mühür tarihi 2 Şubat 2015 olduğu sürece yapılandırmadan yararlanabiliyorsunuz.
Bu şekilde başvuranlardan ilk taksidi ise 2 Mart 2015 gününe kadar ödeyecekler.
Kapsama giren borçların diğer taksitleri ise; 2’şer (ikişer) aylık dönemler hâlinde azami 18 (on sekiz) eşit taksitte, yani en fazla 36 (otuz altı) ay içinde ödenecek.
GSS Borçları İçin Başvuru Nisan Sonuna Kadar
Genel Sağlık Sigortalısı olarak gelir testi yaptırması gerekenlerin bu teste başvuru süreleri ise Pazartesi günü bitmiyor.
Daha önce hiç gelir testine girmemiş olan GSS primi borçlularının en geç Nisan 2015’in son gününe kadar gelir testi yaptırmak üzere Kaymakamlıklar bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurmaları gerek.
GSS’liler ilk taksidi ise Mayıs 2015 sonuna kadar ödeyecekler.
SGK’ya olan borçları oldukça avantajlı bir şekilde yapılandıran ve mali uzlaşıyı sağlayan bu kanundan yararlanmalarını tüm okurlarımıza şiddetle tavsiye ederiz.
Tekrar hatırlatalım, SGK borçlarının yapılandırmasında son gün bu Pazartesi.
Aman siz siz olun, bu fırsatı kaçırmayın…
---
Kıssadan Hisse
“Başarılarınız, zaferleriniz ne kadar büyük olursa düşmanlarınız yolunuza o kadar büyük muhalefetle, acı ve cesaret kırıcı olaylarla çıkacaklardır.”
-- Attila
---
Sorularınız:
Yazarın tüm yazıları için: