BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
İŞÇİ

Taşeron işçi 22 Ocak son dakika haberleri- taşeron işçilere kamu kadrosu

Kamuda çalışan taşeron işçilere kadro gelecek mi? Taşeron işçiler kadroya alınacak mı? 2015 taşeron işçi son dakika haberlerinde neler var? Taşeron işçilere kadro var mı? İşte 22 Ocak taşeron işçi son durum haberleri.

MEMURLAR - Kamuda çalışan taşeron işçilere kadro gelecek mi? Taşeron işçiler kadroya alınacak mı? 2015 taşeron işçi son dakika haberlerinde neler var? Taşeron işçilere kadro var mı? İşte 22 Ocak taşeron işçi son durum haberleri.

2015'te taşeron işçileri bakın ne bekliyor!

2015 yılında kamuda çalışan taşeron işçilerin maaşlarına ne oranda zam geleceği açıklandı. Kamu Taşeron İşçi ücreti 2015 yılının Ocak ayında %3’lük bir artış ve Temmuz ayında ise %3,5’lik bir artış sergileyecek. Böylelikle maaşlarda senelik baz ele alındığında yaşanacak olan artışın %6,09 ile %7,12 arasında bir artışa tekabül edeceği konuşuluyor. 

Taşeron işçiler ile ilgili gündemde birçok farklı haber yer alırken, kimse oturup taşeron işçinin ne istediğini sormuyor. Hal böyle olunca bir türlü sorun çözülmek bilmezken, aksine gittikçe daha çok yeni sorunlar boy gösteriyor.

Taşeron işçilerin en çok istediği şey çalışma koşullarına iyileştirme getirilmesi olarak karşımıza çıkarken, taşeron yasası ile birlikte çalışma koşullarına iyileştirmeler geleceği düşünülüyor.Taşeron işçi en çok kendilerinin çalışmasına rağmen en düşük maaşı kendilerinin almasından dert yanıyor.

Taşeron işçilerin bir diğer isteğiyse normal çalışanlar gibi izin günlerinin düzene girmesi ve yıllık izin haklarının kendilerine tanınılması. Taşeron işçiler böylece izinlerini rahatlıkla kullanmak istediğini belirtiyor.

Taşeronlar maaşlarına da düzenleme gelmesi gerektiği, en azından bunu hak ettiklerini çünkü kendilerinin kadrolu elemanlardan çok çalıştığını belirtiliyor. Taşeron işçilerin en çok yakındığı konu olarak ise karşımıza devletin istediklerini vermediği ve bir daha onlara oy vermeyeceği olması çıkıyor.

Taşeron işçilerin çalışma koşullarında ne gibi iyileştirmeler olacak?

Taşeron yasası ile birlikte taşeron işçilere ne gibi geliştirmeler gelecek merak edilirken, hem işçilerin düşündüğü hem de devletin sağlamak istediği koşullar söyle diyebiliriz. Yapılan çalışmalar ile birlikte gerçekleştirilmesi beklenilen iyileştirmeler arasında ilk önce çalışma şartları yer alıyor. Çalışma şartlarında yapılacak iyileştirmeler ile taşeron işçilerin yıllık izinlerine de düzenlemeler getirilecek.

En önemli gelişme ise kamu kurumlarındaki taşeron işçilerin kadrolaşması olacak. Özelikle maaşlarda iyileştirme yaşanması beklenilirken, taşeron yasası ile birlikte maden veya temizlik işçisi gibi çok zor koşullar altında çalışan işçilerin hakkını savunacak. Böylelikle hem hakkı olan maaşları alacaklar, hem de hakkı olan izinleri rahatça kullanabilecekler.

Taşeron işçilere 3 yıllık sözleşme ve kıdem tazminatı 

Çanakkale Belediyesi taşeron işçilerle 3 yıllık sözleşme yapmaya karar verdi. Ayrıca taşeron işçilere kıdem tazminatı gibi haklar da sözleşmeyle birlikte verilecek.

Daha önce taşeron işçilerle 1 yıllık sözleşmeler yapan ve son yıllarda uygulamayı bu şekilde sürdüren Çanakkale Belediye, bu kez uygulamayı değiştirdi. Belediye, taşeron işçilerle 3 yıllık sözleşme yapmaya karar verdi. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, DİSK Genel-İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan ile birlikte basın toplantısı düzenledi ve bu toplantıda taşeron işçiler konusunda atılan adımlar hakkında bilgi verdi. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve DİSK Genel-İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan, taşeron işçiler hakkında yapılan düzenlemeler hakkında bilgi verdiler. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Ülger Gökhan, yerel yönetimlerde en büyük sıkıntılardan birinin personel istihdamında kanuni sıkıntılardan ötürü belediyelerin kendi kadrolarını oluşturamaması olduğuna dikkat çekti.

Son kanuni düzenlemelerin taşeron işçi sağlayan firmalarla 3 yıllık sözleşme yapılabilmesinin önünü açtığını belirten Gökhan, “Bu durumda işçiler, bir yılı geçen sürede çalışacağı için kıdem tazminatı hakkı elde edecekler. Daha önce her bir yıl çalıştıkları için bu hakkı kazanamıyorlardı. Artık izin hakkı da elde etmiş olacaklar” şeklinde konuştu. 

Şanlıurfa'da taşeron işçiler son dakika kontak kapattı!

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü bünyesinde çalışan yaklaşık 100 işçi, yeni yılda taşeron olarak çalışmak istemediklerini söyledi ve iş makinalarının kontaklarını kapatarak greve başladı

Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü bünyesindetaşeron firmada çalışan yaklaşık 100 işçi yeni yılda, taşeron olarak çalışmak istemediklerini ifade ederek, protesto için kontak kapattı.

Sancaktar Mahallesi'nde toplanan ve iş makinelerinin kontaklarını kapatarak grev başlatan işçiler, araçların anahtarlarını göstererek çözüm buluncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini kaydetti. Taşeron işçi olarak çalışmayı istemediklerini dile getiren işçiler, sorunlarının çözüme kavuşmaması halinde açlık grevine başlayacaklarını da kaydetti.

Taşeron çalıştırmada önemli sorun: Muvazaa / Şevket Tezel yazıyor...

Küreselleşmenin dayanılmaz ağırlığının etkisi altında biraz da gelişmesini tamamlayamamış ülke olmamızın etkisiyle iş ahlakı bakımından eksikliklerimiz olduğu yadsınamaz bir gerçek durumunda.

Çalışma insan yaşamının en önemli parçalarından biri. Emeğiyle geçinenler için hayatın adeta omurgası niteliğinde. Giderek daha sahipsizleşen, hayatın gerçeklerinin çok dışında kaygılarla yapılan seçimler ve politikanın hoyrat elleriyle yoğrulan iş hayatı gerekli dinamiklerden yoksunluğuyla her geçen gün daha bir baş ağrıtıcı olmayı sürdürüyor.

Anomaliler içeren çalışma yaşamımızda işçi-işveren ilişkileri emeğin üründen hakkını alması noktasında sıkıntılar olduğu açık. Giderek sendikal örgütleri etkisini yitiren ve yozlaşan işçiler taşeronlaşmanın kanser gibi yayılmış olmasıyla sahipsizlikleri artmakta ve taşeronlaşmanın kucağından kurtulamamaktalar.  

Aslında kendisi kabul edilmeyen bir hastalık niteliğinde olan Taşeronlaşmanın da kendi içinde hastalıkları var. Bunlardan en önemlisi ise toplumsal iki yüzlülüğümüzün, aç gözlülüğümüzün ürünü olan muvazaa.

Muvazaalı alt-asıl işveren ilişkisi çeşitli kamusal yükümlülüklerden kaçınmak veya işçilerin iş sözleşmesi, toplu iş sözleşmesi yahut çalışma mevzuatından kaynaklanan haklarını kısıtlamak ya da ortadan kaldırmak hukuksuz amaçları gerçekleştirmek için kurulan bir iş ilişkisi oluyor.

Muvazaa ne demek?

Kelime anlamıyla danışıklı dövüş veya şike olarak tanımlanabilecek muvazaanın Alt-Asıl İşveren ilişkisinde ne anlama geldiğini Kanun Koyucu tanımlamış ve ardından da önlemlerini sıralamış. Nitekim 4857 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin 8 inci fıkrasında "Asıl işverenin işçilerinin alt işveren tarafından işe alınarak çalıştırılmaya devam ettirilmesi suretiyle hakları kısıtlanamaz veya daha önce o işyerinde çalıştırılan  kimse ile alt işveren ilişkisi kurulamaz. Aksi halde ve genel olarak asıl işveren alt işveren ilişkisinin muvazaalı işleme dayandığı kabul edilerek alt işverenin işçileri başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçisi sayılarak işlem görürler. İşletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işler dışında asıl iş bölünerek alt işverenlere verilemez."

Denilmekte.

Muvazaalı sözleşme

Yani bahse konu fıkradan hareketle;

- İşyerinde yürütülen mal veya hizmet üretimine ilişkin asıl işin bir bölümünde uzmanlık gerektirmeyen işlerin alt işverene verilmesini,

- Daha önce o işyerinde çalıştırılan kimse ile kurulan alt işverenlik ilişkisini,

- Asıl işverenin işçilerinin alt işveren tarafından işe alınarak hakları kısıtlanmak suretiyle çalıştırılmaya devam ettirilmesini,

içeren sözleşmelerin muvazaalı sözleşmeler olarak değerlendirileceğini söyleyebiliriz.

Ne zaman muvazaa olmaz?

Başka bir deyişle alt-asıl işveren ilişkisinde muvazaanın olmaması için,

 Asıl işverenin işyerinde mal veya hizmet üretimi işlerinde çalışan işçi çalıştırıp çalıştırmadığı

- Alt işveren sözleşmesine konu olan işin asıl iş mi, yardımcı iş mi olduğu,

- Asıl işin bölünerek alt işverene verilmesi durumunda ise, verilen iş işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren bir iş olmasına,

- Alt işverenin, üstlendiği iş için görevlendirdiği işçilerini sadece o işyerinde aldığı işte çalıştırıyor olmasına,

- Alt işverene verilen iş, işyerinde yürütülen mal veya hizmet üretimine ilişkin bir iş olmasına, asıl işe bağımlı ve asıl işin devamı süresince devam eden bir iş olmasına,

- (Sonradan o işyerinin ortağı olması durumu hariç) Alt işverenin, evvelce o işyerinde çalıştırılan bir kimse olmamasına,

- İstihdam edeceği işçilerin niteliklerinin yapılacak işe olmasına,

- Alt işverene verilen işte asıl işveren adına koordinasyon ve denetimle görevlendirilenlerden başka asıl işverenin işçisinin çalışmıyor olması,

konularına dikkat edilmelidir.

Muvazaanın saptanma sonucu

Alt işveren sözleşmesinin muvazaalı olduğunun saptanması halinde, alt işverenlik sözleşmesi hiç yapılmamış kabul edilerek, alt işverenin işçileri başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçileri sayılır. Bundan dolayı  işçilere karşı o işyeri ile ilgili olarak 4857 sayılı Kanun’dan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden, yahut  5510 sayılı Kanun’un işverene yüklediği yükümlülüklerden dolayı sadece asıl işveren mesul olur.

Taşeron yanında çalışan işçinin alt işveren sözleşmesinde muvazaa olduğunu iddia etmesi durumunda, işçinin haklarının ödenmesi konusunda husumeti alt işverene değil de asıl işverene yönelterek dava açmaya dikkat etmesi gerekiyor.

İtiraz süreci ve cezai işlem

Asıl işveren alt işveren ilişkisinin muvazaalı olup olmadığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişleri tarafından inceleniyor. Asıl işveren, alt işveren iliklisinin iş müfettişlerince incelenmesi sonucunda muvazaanın tespitine ilişkin gerekçeli müfettiş raporu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünce işverenlere tebliğ ediliyor. Tebliğ tarihinden itibaren 6 iş günü içinde işverenlerce yetkili iş mahkemesine itiraz edilebiliyor. İtiraz üzerine verilen kararlar kesinleşiyor. Rapora 6 iş günü içinde itiraz edilmemiş veya mahkeme muvazaanın tespitini onamış ise tescil işlemi bölge müdürlüğünce iptal ediliyor ve alt işveren işçileri başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçileri sayılıyor. İş müfettişlerinin muvazaalı işlemi tespit etmesi durumunda; itiraz süresinin geçmesi ya da mahkeme kararı ile muvazaanın tasdik edilmiş olması halinde asıl işveren ve alt işveren veya vekillerine idari para cezası uygulanıyor.



KAMU-TAŞERON AYRIMCILIĞI ORTADAN KALKMALIDIR

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Türkiye'nin her tarafında taşeron şirketlerde çalışan insanlar var.Kamu hizmeti yapan insanlar ile taşeronlar arasındaki ayrımcılık ve dışlayıcılık Türkiye'ye yakışmıyor. Bizim kavgamızın ve mücadelemizin temelinde bu yatıyor" dedi.

Arslan, İskenderun Belediye Kültür Sarayı'ında gerçekleştirilen Hizmet-İş Sendikası İskenderun Şubesi 6. Olağan Genel Kurulu'nda, taşeron firmada çalışanların sorunlarını henüz çözemediklerini, toplu sözleşme aşamasında olduklarını söyledi.

Tespitlerine göre kamunun bütün alanlarında yasaya aykırı çalıştırılan işçi sayısının toplam personel işçi sayısının yüzde 80'inden fazla olduğunu ifade eden Arslan şöyle devam etti:

"Aslında çalışan arkadaşlarımızın yüzde 80'inden fazlası yasada öngörülen şartlara aykırı çalıştırılıyor. Bunu bir defa kabul etmemiz gerekiyor. İkincisi bütün bu olup bitenlere rağmen kamunun hizmetini yapan insanların dışlayıcı, ayrıştırıcı veya ikinci sınıf insan muamelesi görmesi de başka bir ayıp. Aynı işi yapıyorlar üstelik devletin bütün kademelerinde var. Türkiye'nin her tarafında taşeron şirketlerde çalışan insanlar var. Kamu hizmeti yapan insanlar ile taşeronlar arasındaki ayrımcılık ve dışlayıcılık Türkiye'ye yakışmıyor. Bizim kavgamızın ve mücadelemizin temelinde bu yatıyor."

HAK-İŞ olarak taşeron işçilerle ilgili araştırma yaptıklarını belirten Arslan, bunların yüzde 12'sinin asgari ücretin altında gelir sağladıklarını kaydetti.

Kamuda çalışanların en az asgari ücretli olması gerektiğini vurgulayan Arslan, sözlerine şöyle devam etti:

"İşçilerin yüzde 12'si asgari ücretten daha az maaş alıyor. Anlayamadık ve araştırdım. Evet asgari ücret olarak hesaplarına yatıyor para ama taşeron firma daha sonra o işçiden geri para istiyor. Eğer 200 lira getirmezsen seni çalıştırmam diyor. Asgari ücretteki parasına göz dikiyor vicdansız. İnanın bak asgari ücretli çalışanın asgari ücretine göz diken vicdansızlar var. Neden? Sendika yok. Haklarını koruyacak kimse yok. Bir sürü yalvar yakarla kamuda taşeron işçi olarak çalışmaya başlamış onu da kaybetmek istemiyor. Boynunu büküyor beddua ediyor ama veriyor. Vermezsem atacak diyor. Maalesef işçilerin yüzde 88'e yakını da bin lira ve aşağısında ücret alıyor. Yani taşeron gerçeği budur."

Arslan, sendikada yeterli sayı bulunduğu zaman toplu sözleşmeye başvurulduğunu hatırlattığı konuşmasında son olarak şu ifadelere yer verdi:

"Bir şeyi hala devlet, hükümet ve bakanlık yapamadı. Taşeron uygulamasıyla ilgili yasayı çıkardık 2014'ün başında bakanlar kurulu her iş kolu için asıl ve yardımcı işleri ilan etmesi gerekiyor. Bugün ocak ayının ortasına geldik hala ilan edilmedi. Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile görüştüm Maliye Bakanlığı'nın çalıştığını söyledi. Bu gerçekten ciddi bir sorun. Hem TBMM, hükumet, komisyonlar çalışıyoruz ve bir kanun çıkarıyoruz. Kanunda sorumluluklar veriliyor. Hükümet şu tarihe kadar şunu yapacak. Asıl işi yardımcı işi hükümet belirleyip ilan edecek, sonra da toplu sözleşme süreci başlayacak. Yapılamadığı için kamu, iş veren sendikaları da bu süreci başlatmıyorlar. Biz örgütlediğimiz yerlerde toplu sözleşme bekliyor. Buradan da tekrar uyarıyoruz eğer bu süreci biran önce başlatmazlarsa bizim yapmamız gereken 2. bir eylemimiz Türkiye'deki tüm taşeron işçilerle Ankara'ya gitmek."

Kongreye HAK-İŞ Genel Teşkilatlanma Sekreteri Zekeriya Koca, Genel Mali Sekreteri Fahrettin Kütükçü, Genel Eğitim Sekreteri Ali Osman Kart, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, HAK-İŞ il ve İlçe temsilcileri, Saadet Partisi İskenderun İlçe Başkanı Halil İbrahim Çelik, İHH İskenderun Şube Başkanı Ahmet Yetim ve sendika üyeleri katıldı.

Yorumlar 4 Yorum
ÇOK OKUNANLAR