Taşeron işçi kamu kadro torba yasa son dakika taşeron haber
Kamuda çalışan taşeron işçilere kadro verilecek mi? Taşeron işçilere torba yasa kadro var mı? Torba yasa son dakika taşeron işçi gelişmeleri. Taşeron haber 03/04/2015. Taşeron işçi son dakika kamu kadro açıklaması 3 Nisan.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, hizmet alımlarıyla birlikte taşeron işçi sorununun tamamen ortadan kaldırılacağını müjdeledi.
Taşeron işçiliğin çalışma hayatının en önemli gündemlerinden biri olduğunu söyleyenÇelik, şöyle konuştu: "Bakanlar Kurulu, sosyal taraflardan görüş aldıktan sonra, hizmet alım alanlarını belirleyecek, bu noktadayız. Bu yayımlandıktan sonra hizmet alım alanları netleşecek, bunların dışında taşeron eleman dediğimiz hizmet alımı yapılmayacak. Onun için, yasal mevzuat düzenlenmiş ve bu iş kökten çözülmüş oluyor."
TAŞERON İŞÇİ SON DAKİKA HABERLERİ BURADA!
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk-İş Konfederasyonunu ziyaretinin ardından açıklamalarda bulundu. Kıdem tazminatı ile ilgili açıklamalar yapan Davutoğlu, aynı zaman Karayolu taşeron işçilerine kadro çalışmalarına başlandığı müjdesi vardi. AKP iktidarı olarak 12 yılı aşkın sürede hep uzun dönemli, istikrar içinde işçilerin ve emekçilerin hak ve hukuklarının sağlam bir zeminde gerçekleşmesine öncelik verdiklerini vurgulayan Davutoğlu, hükümeti kurar kurmaz iş güvenliği konusunu ele aldıklarını belirten Davutoğlu, Meclis takvimi içerisinde de sürecin tamamlandığını, önümüzdeki günlerde iş güvenliğine ilişkin yasanın Meclis’ten çıkacağını bildirdi.
YOL-İŞ İLE MUTABAKAT
"Kılıçdaroğlu'nun dediği düzenlemeler hayata geçse 25 milyar Türk liralık ek açık gündeme gelecek. Nereden çıkacak bu 25 milyar Türk lirası? Birisi bize bağış vermeyecek, birisi gelip kaynak aktarmayacak. Bütün bunlar, bir sonraki neslin cebinden harcanmış olacak. Aynen 90’lı yıllarda bu popülist politikalarla üretilen açığın şu anda bizim tarafımızdan finanse edilmek zorunda kalınması gibi. Önemli bir bekleyen bir sorunu da, bugün zaten Çalışma Bakanımız yakından ilgileniyordu, Bakanlar Kurulunda da ele almıştık, Karayolları işçilerimizin durumuyla ilgili. Ulaştırma Bakanlığımız ile de yapılan çalışmalar neticesinde, kamunun ihtiyaç hissettiği istihdam sağlanacak, yasal bir süreç de tamamlanmış olduğu için Karayolları'ndaki işçilerimiz, Yol-İş bünyesinde çalışan işçilerimizle ilgili önemli bir mutabakata varıldı. İnşallah onlarla da en kısa zamanda buluşup bu müjdeyi birlikte yaşayacağız. Ama bir mutabakata varıldığının bilinmesini rica ederim."
İZMİR'DE İŞÇİLERİN TAŞERON İŞÇİ ZAFERİ
İzmir İl Özel İdaresi'nin yerel seçim sonrası yasa gereği kapatıldı. Ardından açıkta kalan işçiler, ihbar, kıdem, yıllık izin gibi haklarını da almak için mahkemeye gitti. Mahkemeden taşeron işçileri sevindirecek yargı haberi geldi.
MAHKEMEDEN EMSAL KARAR
Mahkemeye başvuran 125 işçiden 17'sinin davası geçen hafta sonuçlandı. Mahkeme, işçilerin yaklaşık 8-12 bin TL tutan ihbar, kıdem ve yıllık izin ücretlerinin devlet tarafından ödenmesine karar verdi. İşçilerin avukatları Muharrem ve Özcan Çiçek, "Özel İdare kapatılınca bu işçiler ortada ve işsiz kaldı. Sorumluluğu kimse üstlenmedi. Valilik ve Belediye de almayınca biz de devlete dava açtık. 125 müvekkilimizden 17'sinin davası sonuçlandı.
GERİ DÖNECEK KURUM YOK AMA
İşe geri dönecekleri bir kurum kalmadığı için sadece ihbar ve kıdem tazminatları ile yıllık izin ücretlerini alacaklar. Bu da kişi başı ortalama 8-12 bin TL. Sadece İzmir'de benzer durumda 300 civarı işçi var. Bu karar aynı konumdaki yüzlerce işçi için de emsal olacak" dedi.
NE OLMUŞTU?
Hürriyet'in haberibe göre, İl Özel İdaresi'nin kapatılmasıyla işsiz kalan taşeron işçiler, Vali Mustafa Toprak'la görüşmüş, "Yapacak bir şey yok" yanıtı üzerine bazıları gözyaşlarına hakim olamamıştı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, "Taşeronun bizle ilgilisi olmadığını dünya alem biliyor. Kim çalıştırdıysa onun sorunu. Bizim eleman alacak durumumuz yok. Yasanın kendisinden kaynaklı bu durum. Kim işini kaybetse üzülürüz, ama Büyükşehir'in özel sektörde ya da başka yerlerde işini kaybeden insanlara iş verecek ne gücü, ne de kaynağı var. İhtiyacın üzerinde eleman çalıştırmak gibi bir durum söz konusu değil" demişti.
'YENİ DAVALAR İÇİN ÖRNEK OLUR'
Muharrem Çiçek İzmir 10. İş Mahkemesi'nde açtıkları dava süreci ile ilgili şu bilgileri verdi: "Mahkeme süreci 6 ayda sonuçlandı. Biz Maliye Hazinesi'ne karşı davayı açtık ancak onlar sorumlu olmadığı için itiraz etti. 7. ayda açmışız. Bu yüzden de süreç biraz uzadı. Aslında daha kısa sürebilirdi hasım belli değildi. Takdir Komisyonu, 6360 Sayılı kanun kapsamındaki 178 Sayılı Maliye Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 9. Madde G bendine göre Takdir Maliye Hazinesi'nin sorumlu olduğunu takdir etti. Boşta kalan devlet kurumları için bu kanun Maliye sorumludur diyor. Alacaktan ya da devirden sorumlu olduğu gibi borçlardan da sorumludur diyor. Bundan sonraki davalar daha çabuk sonuçlanacaktır. Valililk mi belediye mi kimin sorumlu olduğu bilinmiyordu. Şimdi hasım belli oldu."
29 İLDE BİNLERCE İŞÇİ
30 Mart Yerel Seçimleri sonrası Özel İdarelerde çalışan binlerce taşeron işçi işsiz kaldı. Ancak şu an İzmir hariç diğer illerde toplam kaç işçinin dava açtığı bilinmiyor. Bursa'da 72 kişi, seçim sonrası tazminatsız olarak işsizler kervanına katılacağı açıklanmıştı. İzmir'de 307, Mersin'de 153, Samsun'da 224, Konya'da 53, İstanbul'da yaklaşık 200 kişi olmak üzere 29 ildeki özel idare bünyesinde binlerce kişi, valilikler bünyesinde temizlik işçisi, güvenlik görevlisi ve şoför olarak çalışıyordu. Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya, Samsun, İstanbul ve Kocaeli illerindeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği, 30 Mart 2014 seçiminden geçerli olmak üzere kaldırılıp, bu il özel idareleri kapatıldı.