BIST 9.109
DOLAR 34,25
EURO 37,62
ALTIN 2.918,00
İŞÇİ

Taşeron işçi sistemi madeni de vurdu!

Türkiye 2 gündür Soma'daki maden işçileri için yasta. İş yerinin ihmalleri ve gerekli tedbirlerin alınmaması kazanın boyutlarını her geçen saat artmasına neden oluyor. Taşeronluk sistemi maden işçlerini de vurdu. Binlerce taşeron maden işçisi hayatını kay

Taşeronluk sistemi yine can almaya devam ediyor! Kayıtları, sigortaları yapılmadan çalıştırılan yüzlerce taşeron maden işçisi hayatını kaybetti!

PEKİ BU SİSTEM NE ZAMAN DEĞİŞECEK?

MADENDE 40 BİN TAŞERON İŞÇİ

Yeni Şafak'ın haberine göre, 2009 tarihinde maden, enerji, boru ile petrol taşımacılığı gibi alanlarda çalıştırılan taşeron işçi sayısı toplamda 21 bin seviyesinde yeralırken, 2013 yılında bu rakam 38 bin 878 kişiye çıktı. TBMM kayıtlarına göre Türkiye Taş Kömürü İşletmeleri'nde 766, Eti Maden İşletmeleri'nde 1305 ve Türkiye Kömür İşletme-leri Kurumu bünyesinde 6678 taşeron işçisi çalışmaktaydı.

HAK KAYBI ENGELENSİN

Kamudaki 600 bin taşeron işçiye ilişkin Şubatta sendika temsilcileriyle yapılan görüşmelerin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanılığından yapılan açıklamada, kamuda asgari ücretin olmaması gerektiği belirtilerek, toplu sözleşme zammından taşeron işçilerin de yararlandırılması istenmiş, taşeron işçiye kadro öngörülmüştü.



CİDDİ SORUNLAR VAR

Özel sektördeki ve kamudaki taşeron işçileri, normal işçi haklarından mahrum olmaları sonucu, sene sonlarında işe giriş yapılmak suretiyle işverenden kıdem tazminatı alamıyor.

Taşeron sistemi neden değişmeli?

- Türkiye'de kamuda 661 bin, özel sektörde 572 bin taşeron işçi bulunuyor.

- Taşeron işçilerinin tabi olduğu yasal haklar aslında kadroludan farklı değil. Ama taşeron kıdem tazminatı, izin hakkı, sendikal hakkı kullanamıyor.

- İş kazalarının yüzde 90'a yakını taşeron olan işyerlerinde meydana geliyor.

- Taşeron işverenler istihdam ettikleri işçilerle genellikle bir yıldan kısa süreli sözleşmeler yaparak işçilerin başta kıdem tazminatı olmak üzere tüm yasal haklarını kullanmalarına engel oluyorlar.

- Taşeron işçisi bulunduğu işyerinde bir yılı doldurmak üzereyken, işverence işten çıkarılıyor. Kıdeme bağlı hak vermiyorlar, sendikayae girişe engel olunuyor.

- Taşeron işçiler yasal olarak işverenin asıl işlerinde çalıştırılmamalı.

Yorumlar 4 Yorum
ÇOK OKUNANLAR