BIST 9.368
DOLAR 34,52
EURO 36,17
ALTIN 2.983,44
İŞÇİ

Taşeron işçiler kadroya geçerken özel sözleşme imzalayacak

Kamuda taşeron şirketlerin elemanı olarak görev yapan 817 bin çalışan için sona yaklaşıldı. Çalışanlar bir şirketin değil devletin elemanı olacak, özel hukuk sözleşmesi yapılacak, sendika üyeliği yolu açılacak.

Başbakan Binali Yıldırım başta olmak üzere Maliye Bakanı Naci Ağbal, Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu defalarca dile getirdi. Taşeronun kadro sorunu bu yıl bitmeden çözülecek.

En çok merak edilen konu ise çözümün nasıl olacağı. Taşeron işçilerin hangi statüde kadroya geçirileceği. Önümüzdeki birkaç hafta içinde Meclis’e gelmesi beklenen düzenleme netleşmeye başladı.

'SÖZLEŞME' MASADA

Buna göre; öncelikle taşeron çalışanlar ile bir ‘özel hukuk sözleşmesi’ yapılacak. Böylece onlar kamuda özel statülü sözleşmeli personel ya da 4E’li sözleşmeli personel kadrosuna geçmiş olacaklar. Yine sözleşme yapılmasında ve yenilenmesinde performans kriteri öncelikli olarak düşünülecek. Sözleşmelerin 3’er yıllık olması da prensipte kabul edilen maddeler arasında. Güvenlik ve arşiv taramaları mutlaka yapılacak. Sözleşme için müracaatlar çalışılan kuruma yapılacak. Başka bir kuruma geçiş yapılacaksa, ihtiyaca göre ve sınav ile yapılabilecek.

TAM MAAŞ VE TAZMİNAT

Farklı alternatiflerin masada olduğu çalışmaya göre; Bakanlar Kurulu kararı ile yeni bir kamu şirket kurulması da düşünülüyor. Karar ne olursa olsun taşeron çalışanlar artık şirketlerin elemanları olmayacak. Taşeron şirketler aradan çekilecek. Bir başka ifadeyle patron devlet olacak. Böylece maaş, kıdem tazminatı ve emeklilik haklarını garanti altına alınmış olacak. Taşeron işçilerin sendikalara üye olmasının yolu da açılacak.

BELEDİYELERDE DURUM...

Taşeron işçilerin sınavla kadroya alınması, emekliliği gelenlerin ayıklanması da gündemde. Bazı sınırlamaların olabileceği de gelen bilgiler arasında. Bunlardan birisi, 3 uyarı cezası alanın işten atılacak olması. Yani performansı düşük olan personel çıkartılabilecek. Bunun dışında belediyeler ve KİT’lerdeki taşeron çalışanların ayrı bir sisteme tabi tutulması da tartışılıyor.

ASIL İŞ, YARDIMCI İŞ

Kadro çalışmaları sırasında öne çıkan bir başka görüşe göre asıl işi yapmayan (temizlik, yemek, güvenlik gibi) elemanlarla sözleşme yapılması, imza yetkisini kullanan ve asıl işi yapan personelin ise kadroya geçirilmesi de alternatifler arasında. Bu durumda 150-200 bin kişinin memur kadrosuna alınması gündeme gelebilecek.

Yorumlar 2 Yorum
ÇOK OKUNANLAR