Taşeron işçilere kamu kadro torba yasa 28 Mayıs
Kamuda çalışan taşeron işçilere torba yasayla son dakika kamu kadrosu gelecek mi? Taşeron işçilere torba yasa var mı? Taşeron işçi son dakika kamu kadro. Taşeronlara kamu kadro. Torba yasa taşeron işçilere kamu kadro 28/05/2015.
Taşeron işçilere kamu kadro torba yasa son dakika taşeron haber. Kamuda çalışan taşeron işçilere kadro. Taşeron haberlerinde son dakika gelişmeleri. Taşeronlara kadro var mı? Taşeron işçi torba yasa kamu kadro 28/05/2015.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kamuda asıl işte çalışan taşeron işçilere verdiği kadro müjdesi, büyük heyecana yol açtı. Karayolları'ndaki 6 bin 417 taşeron işçinin kadroya alınacağını duyuran ve "Seçim sonrasında yapacağımız düzenlemelerle asıl işte çalışan bütün taşeron işçilerimize de bu müjdeyi vereceğiz" diyen Başbakan Davutoğlu'nun bu açıklaması, 150 bin taşeron işçinin yüzünü güldürdü. Kamuda asıl işte çalışan taşeron işçilerden Karayolları'nda görev yapan 6 bin 147'sinin kadroya alınması süreci başlarken, diğerleri için de seçim sonrasında düğmeye basılacak. Bakanlar Kurulu, yasanın verdiği yetkiyle kamuda net bir şekilde asıl iş ve yardımcı iş ayrımını getirecek.
NET AYRIM YAPACAK
Hangi işlerin asıl iş, hangilerinin yardımcı iş olduğunu belirleyecek. Asıl iş yapan hiç kimse, taşeron işçisi olarak çalıştırılmayacak. Hastanede taşeron firmaya bağlı temizlikçi kadrosunda görünen hastabakıcı-hemşire dönemi kapanacak. Asıl işte çalışan taşeronlar, kadroya alınarak önemli haklara kavuşacak. Kadroya alınan taşeron işçilerin maaşları artacak, kendilerine 5 yıllık geriye dönük maaş farkları ödenecek. İkramiye ve izin
hakları olacak.
TAŞERON İŞÇİ 2 MAYIS SON DAKİKA HABERLERİ BURADA
ÖNEMLİ HAKLAR SAĞLANDI
Geçtiğimiz yıl çıkarılan yasayla taşeron işçilerin kazandığı bazı haklar şöyle; 3 3 yıllık sözleşme şartı getirildi. 3 Ücretli izin hakkı sağlandı. 3 Toplu sözleşmelerden yararlanma, taşeron işçileri de kapsayacak şekilde genişletildi. 3 Ücretlerin tam ve zamanında ödenmesi garantiye alındı. 3 Kıdem tazminatlarının kamu tarafından ödenmesi şartı geldi.
BAŞVURU YAPMAK GEREKİYOR
Karayolları'ndaki 6 bin 417 işçinin de kadro işlemleri başladı. Bu işçilerin 30 gün içerisinde Karayolları Genel Müdürlüğü'ne müracaat etmesi gerekiyor. Halen 949 liragelire sahip bu işçilerin maaşları, kadroya alınınca 2 bin liraya yaklaşacak. Bu işçilerin geriye dönük 5 yıllık maaş farklarını da alma imkanı olacak. Yılda 4 maaş ikramiyealacaklar, kıdemlerine göre de 24 -40 gün arası yıllık izinleri olacak.
Taşeron işçilere kadro verilmesi ile ilgili açıklamayı Başbakan Ahmet Davutoğlu yaptı. Davutoğlu, taşeron işçilerle ilgili çalışmaların sürdüğünü açıklayarak, seçimlerden sonra asıl işlerde çalışan taşeron işçilerin kadroya alınacağını söyledi. Peki hangi işçiler kadroya alınacak, taşeron işçiler kadroya ne zaman alınacak?
Ak Parti'nin iktidar olmasının ardından 2003 Ağustos ayında çıkarılan 4857 sayılı İş Kanunu ile, yardımcı işlerde veya uzmanlık gerektiren iş kollarında alt işverenlik uygulamasının önü açıldı. Ancak zamanla bu uygulama, tüm kamu kurum ve kuruluşlarda, "kadro vermeden eleman çalıştırma" şeklinde uygulandı. Bu uygulamayla kamu kurum ve kuruluşları, istemedikleri elemanları değiştirme, işten çıkarma imkanına sahip oldular. Daha önce kadrolu elemanları değiştirmekte zorlanan kurumlar, bu uygulamayla geniş bir hareket alanına sahip oldular.
KAÇ TAŞERON İŞÇİSİ VAR?
Resmi rakamlara göre 600 bin dolayında olan taşeron işçilerine belediyelerin taşeron işçileri de eklendiğinde bu rakam 1.5 milyon işçiye ulaşıyor.
Peki hangi işçiler kadroya alınacak? Bu konuyla ilgili düzenleme, 4857 sayılı kanunda var. Kanuna göre, asıl işlerde çalışanların kadroya alınması gerekiyor. Nitekim asıl işlerde çalıştıklarına dair mahkeme kararı aldıran 6 bin 417 taşeron işçisi, Yargıtay'ın da onaylamasının ardından, Başbakan Davutoğlu'nun katıldığı bir törenle kadroya alındı.
HANGİ İŞÇİLER KADROYA ALINACAK?
Kanuna göre kamu kurum ve kuruluşunda yapılan asıl işe girmeyen, güvenlik, temizlik, paketleme, nakliye gibi işler taşerona verilebiliyor. Bazı durumlarda, işverenin asıl işi olmasına rağmen, uzmanlık gerektiren, teknolojik bazı çalışma alanları da alt işverene verilebiliyor.
Ancak örneğin belediyelerin asli görevi olan temizlik işinde çalışan taşeron işçiler, kanun gereği kadroya alınacak. Taşeron işçilerinin hangilerinin asıl iş, hangilerinin yardımcı iş yaptığına ilişkin değerlendirme, seçimlerden sonra net bir şekilde ortaya konulacak.
Karayollarında çalışan işçiler, yaptıkları işin "Asıl iş" olduğunu belirterek 2011 yılında açtıkları davaları kazandılar ve kadroya alındılar.
TAŞERON İŞÇİLERİ NE ZAMAN KADROYA ALINACAK?
Başbakan Ahmet Davutoğlu, taşeron işçilerinin kadroya alınma işinin seçimlerden sonraya kaldığını açıkladı. Ancak seçimlerden sonra yapılacak değerlendirme ile kimlerin kadroya alınacağı belli olacak. Bu süreçte, bir takım karışıklıkların da olması muhtemel. Yaptıkları işin "Asıl iş" olduğunu mahkeme kararıyla ortaya koyan iş kolları, bu haklarını kolayca ortaya koyabilecek.
Maliye Bakanlığı'nın kamu kurum ve kuruluşlarına gönderdiği yazıyla, hangi işin asıl iş, hangisinin yardımcı iş olduğuna ilişkin bilgiler toplandı. Bu bilgilerin değerlendirilmesi neticesinde karar verilecek.
Başbakan Davutoğlu, yapılan çalışmayı şöyle anlattı : "Artık asıl iş yapan hiç kimse taşeron işçisi olarak çalıştırılmayacak. Net bir ayrım getiriyoruz. Asıl iş yapanlar, yardımcı iş yapanlar, bunları tanımlayacağız. Bakanlar Kurulu'na bu yetki verildi ve o günden bu güne bütün kurumlarımızla, bütün bakanlıklarımızla tek tek tasnif ediyoruz, belirliyoruz. Asıl iş yapılan alanlarda, kesinlikle taşeron işçi uygulamasına son vereceğiz. Yardımcı iş hizmet alımı olan alanları da tek tek tanımlayıp, sınırlayacağız."
TAŞERON'DAN KADROYA GEÇENLER HANGİ HAKLARA SAHİP OLACAK?
Kadroya alınan taşeron işçiler, iş güvenliği ve sendikal haklara sahip olmanın yanısıra, 5 yıl geriye dönük maaş farklarına da sahip olabilecekler. Asgari ücretle çalışan taşeron işçiler, kadroya geçtiklerinde, 5 yıllık farklarını alabilecekler. Kadrolu olacak olan işçiler ayrıcak kıdemlerine göre 24 ile 40 gün arasında izin de kullanabilecek.
MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK'TEN TAŞERON İŞÇİLERE KADRO MÜJDESİ!
Maliye Bakanı ve AK Parti Gaziantep Milletvekili adayı Mehmet Şimşek, Habertürk TV'de Ankara Temsilcisi Veyis Ateş'in sorularını yanıtladı.
Şimşek'in açıklamalarından satır başları:
ASGARİ ÜCRET MESELESİ
Muhalefetin bugünkü söylemi aslında yeni değil. Muhalefet 1990'lardan beri fazl değişmedi. Aslında sayın Demirel'in öğrencileri bunlar. Önceki seçimlerde de benzer içi boş vaatlerde bulundular.
1500 lira asgari ücret ana muhalefetin içi boş bir vaadi. Türkiye'nin istihdam arttırması gerekiyor.
DEVLETTE İSRAF TARTIŞMASI
Bütün araçların her türlü masrafı 3,3 milyar liradır.
"KILIÇDAROĞLU BU ARALAR BOL BOL PALAVRA ATTIĞI İÇİN..."
2002 yılından bu yana 6.1 milyon vatandaşımıza iş bulduk.
Türkiye'deki işsizlik istatistikleri Avrupa Birliği standartlarının aynısıdır. Sayın Kılıçdaroğlu bu aralar bol bol palavra attığı için, normalde bu tür bir şey söylemem ama çıkıyor diyor ki "siz elmasın vergisini sıfırladınız" Külliyen yalan. Değerli taş, mücevher, elmas alında eğer kayıt dışı çalışmıyorsa yüzde 18 KDV ödemek zorundasın.
ATANAMAYAN ÖĞRETMEN MESELESİ
2003 yılından bu yana, 500 bine yakın öğretmeni atamışız.
TAŞERON İŞÇİ
Biz bu konuyu çözdük. Esas işte taşeron işçi çalıştırılamaz dedik. Yardımcı işleri hizmet alımı yoluyla yapılabilir, bunu da netleştirdik. Nitekim yakın dönemde esas işte çalıştırılan Kara Yolları işçilerinin önemli bir kısmını kadroya alma sürecini başlattık. Önümüzdeki dönemde peyder pey esas işte çalışan işçileri kadroya alacağız. Mesela, temizlik işi Maliye'nin esas işi değil, onu hizmet alımıyla yapmaya devam edecek. Ama örnek olarak herhangi bir bakanlığın herhangi bir kamu kuruluşunun esas işini yapıp şu anda taşeron konumunda olanlar yani hizmet yoluyla istihdam edilenler kadroya alınacak. Biz zaten kanunu çıkardık, uygulamasına da başladık.
SURİYELİLER MESELESİ
Bütün harcamalarımız 4-5 yılda 5 milyar dolar.