Taşeron işçinin gözü kulağı bu toplantıda!
Taşeron işçilerin gözü kulağı “kıdem, taşeronlaşma ve özel istihdam bürolarıyla” ilgili bugün yapılacak toplantıda olacak.
Toplantıda konfederasyonlar ve bürokratlar uzlaşmanın yollarını tartışacak. Hükümetin Üçlü Danışma Kurulu’nda yaptığı sunum çerçevesinde çalışmalara başlayan teknik komite bugün ikinci kez toplanacak.
Taşeron işçiler ile ilgili tüm haberleri taşeron işçi katagormizden öğrenebilirsiniz...
Türk-İş, Hak-İş, TİSK, DİSK, TOBB temsilcileriyle bakanlık bürokratlarını biraraya getirecek toplantı masasına hükümetin yeni bir öneriyle geleceği belirtiliyor.
BU SEKTÖR 5700 KİŞİYE İŞ VERECEK! TIKLAYIN
KIDEMDE UMUTSUZ
Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay, teknik komite çalışmalarında umut verici bir gelişmenin yaşanmadığını belirterek, bugünkü toplantı için de umutsuz konuştu. Taşeronlaşma sorununun mutlaka çözümlenmesini gerektiğini belirten Toruntay, şöyle konuştu:
“Ancak kıdemle ilgili bir karar çıkacağını zannetmiyorum. Alt işverenlikle ilgili taraflar düşüncelerini dile getirecek. Ancak bu konuda da ne kadar uzlaşırız emin değilim. Ancak yarın (bugün) belirli görüşler ortaya çıkacaktır. Çalışma Bakanı’nın dediği gibi ‘ya herro ya merro’ gibi bir durum söz konusu değil. Önemli olan masada uzlaşmak. Geçmişte Üçlü Danışma Kurulu’nda uzlaşma sağlanarak Meclis’e taşınan metinlerin kuşa çevrildiğini yaşadık gördük. Kim neyi oynamak istiyorsa onu oynuyor.”
TARTIŞMADA YOKUZ
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu da en taşeron işçilerin durumu ve özel istihdam bürolarını tartışmak istediklerini belirterek, “Kıdemle ilgili fon tartışması açılırsa bunun bizim için anlamı yok” mesajı verdi. “Hükümet nasıl bir sunum yapacak bunu göreceğiz” diyen Çerkezoğlu, “Hazırlıklarımızı Üçlü Danışma Kurulu’ndaki sunum çerçevesinde tamamladık. Teknik komite toplantısında hükümetin tutumunda bir netlik ortaya çıkmasını ümit ediyoruz.
Kıdem tazminatı konusunda diretmeden vazgeçecekler mi yoksa kararlılar mı göreceğiz” diye konuştu. 12 milyon işçinin tazminat ve diğer sorunlarını ilgilendiren toplantılarda işçi kesimi, bir yıla 30 gün şartının kaldırılarak kıdemin çalışma süresine bağlı olarak verilmesini, işverenler ise fonun yönetiminde bulunmak istiyor. Hükümet, ise sosyal tarafların masaya uzlaşarak gelmesini istiyor.