BIST 9.640
DOLAR 34,64
EURO 36,68
ALTIN 2.936,98
İŞÇİ

Taşeron işçinin tazminatına çözüm bulundu!

Taşeron işçilerin kronikleşen sorunlarına nihayet neşter atılıyor. Her çalışanın primi, BES sistemi içinde nemalandırılacak 'Bireysel Kıdem Hesabı'na yatırılacak. Sözleşme sürelerinde ise 3 yıl şartı olacak.

Hükümet, yeni kıdem tazminatı sistemini öncelikli olarak taşeron işçiler üzerinde denemeyi planlarken, uygulamanın ilk detayları da ortaya çıktı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2 milyon taşeron işçiye yönelik alt işverenlik düzenlemesine göre, şu anda her yıl 'girdi-çıktı' yapılması sebebiyle kıdem hakkı kazanamayan işçilerin problemi çözülecek. Sözleşme sürelerine 3 yıl sınırı getirilecek. Kıdem tazminatı primi işçinin bireysel kıdem hesabına yatırılacak. Mevcut sistemde, kıdem tazminatına hak kazanmak için aynı işverene bağlı çalışma süresi dikkate alınıyor. Bireysel kıdem hesabına geçilmesiyle, bütün işçiler bu haktan yararlanacak. Bu kapsamda taşeron çalışanların sözleşme sürelerine müdahale edilecek. Hizmet alım sözleşmeleri en az 3 yıllık yapılacak. Sözleşme süresinin uzaması sonucu işçiler iş kanunundan doğan haklarını kazanacak.Böylece, sendikal haklar ve toplu iş sözleşmesi yapılması imkânı elde edilecek. Bakanlığın düzenlemesine göre, yeni sistemle, mevcut çalışan işçilerin kazanılmış hakları korunacak. Bütün işçiler kıdem tazminatından yararlanılacak. Kıdem primi işçinin bireysel kıdem hesabına yatırılacak. Bireysel kıdem hesabı, bireysel emeklilik sistemi içinde nemalandırılacak. İş sözleşmesi devam eden işçilere, mevcut hali ile devam etme ya da yeni sisteme geçme hakkı tanınacak. Yasanın yürürlük tarihinden sonra işe girenler, yeni sisteme tabi olacak. Mevcut düzenlemeyle taşeron çalışanlar, her yıl işverenin değişmesi nedeniyle yıllık izne de hak kazanamazken, yeni sistemle bu sıkıntı da çözülecek. Artık alt işverenin yanında çalışan işçinin aynı işyerinde ilk işe girdiği tarih esas alınacak. Yeni sistemde, alt işveren değişse de işçi yıllık izne hak kazanacak.

Yorumlar 6 Yorum
ÇOK OKUNANLAR