BIST 9.248
DOLAR 38,45
EURO 43,92
ALTIN 4.101,61
12°İstanbul
İŞÇİ

Taşerona kadroda son durum asıl işçiler ne yapacak?

'Taşeron işçilere kadro verilecek mi' sorusuna son dakika yanıtı Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'tan geldi. Kurtulmuş, taşeron asıl işçilere kadronun en önemli şartını "1 Kasım" olarak açıkladı. İşte detaylar...

'Taşeron işçiye ne zaman kadro verilecek' sorusu dün TBMM'de Bakanlar Kurulu'nun gündemindeydi.  Taşeron işçilere kadro verilmesini öngören yasa üzerine yapılan görüşmelere ilişkin son açıklama Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'tan geldi. Kurtulmuş taşerodna asıl işçiye kadro verilmesinde en önemli etkenin; işçinin 1 Kasım seçimleri öncesinde işe başlamış olması gerektiği olduğunu belirtti.

1 Kasım seçimler öncesi AK Parti Hükümeti'nin çalışma hayatına ilişkin verdiği en büyük vaatlerden biri olan 'taşeron işçilere kadro' tartışmasında dün önemli gelişmeler yaşandı.Taşerona kadro yasasının detayları basına sızdı. Düzenlemeye göre, asıl işi yapan taşeron işçiler kadroya alınacak. Düzenlemeden 150-200 bin işçinin yararlanması beklenirken, 100'e yakın kurumda istihdam yaratılacak.  Peki TBMM gündemine getirilen taşeron konusunda, yeni düzenlemeyle birlikte taşeron işçilere getirilen haklar neler? 

TAŞERON İŞÇİLERE NE ZAMAN KADRO VERİLECEK?
Taşeron işçilerin kadro haberi için heyecanla kararını beklediği Ankara'dan kesin sonuç henüz çıkmadı. Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın daha önce 21 Mart'ta taşeron asıl işçi listelerinin ilan edileceği yönündeki açıklamaları taşeron işçileri heyecanlandırmıştı ancak taşeron işçilere kadro verileceğine ilişkin 'çalışmalarınd evam ettiği' belirtildi.

 


TAŞERONA KADRO KONUSUNDA KURTULMUŞ'TAN '1 KASIM' AÇIKLAMASI
Taşeron kadro ve taşeron asıl işçi listesi kimleri kapsıyor sorununu sorulduğu Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Taşeron olarak çalışan işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili olarak da kanun düzenlemesi üzerinde ise çalışma devam etmekte" açıklamasıyla yetindi. 

TAŞERON İŞÇİLER HANGİ KURUMLARA ALINACAK?
Kadroya alınacak işçilerin seçim öncesinden itibaren taşeron olarak çalışmış olması gerekiyor. Kamu kurumları inisiyatif kullanarak taşeron işçi çalıştıramayacak. İşçilerin kadroya alınacağı kurumlar arasında Meclis, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Anayasa Mahkemesi, HSYK, MİT, bakanlıklar, Emniyet ve Hazine de yer alıyor. Hükümet, alt işverenlik kapsamında asıl işlerde çalışanların kadroya alınma koşulları, süre, uygulamaya ilişkin esasları belirledi.

Taşeron işçiye kadro konusunda bazı başlıklar şöyle:

-Yasal düzenlemenin ardından kamuda asıl işi yapan taşeron işçiler kadroya alınmaya başlayacak.

-Belirlenen koşulları taşıyan işçiler incelemenin ardından 3 ay içinde kadroya alınacak.

-Kadroya alınacak işçilerin seçim öncesinden itibaren taşeron olarak çalışmış olması gerekiyor.

-Bazı işçiler kamu görevlisi ve geçici personel statüsüne geçirilecek. Memur eliyle yürütülen işlerin neler olduğuna yönelik belirsizlik ortadan kaldırılacak. Yapılması zorunlu olan atölye, bahçe, bakım işlerinde çalışan taşeronlar kamu işçisi statüsüne kavuşacak.

-Bu kapsamda adliye, havaalanı, özel güvenlik elemanlarının bir kısmı da ihtiyaca göre kadroya alınacak. Kamu kurumlarındaki taşeron işçilerden belli özellikleri taşıyanlar da bu kapsamda değerlendirilecek.

-TAŞERON İŞÇİ SOSYAL HAKLAR İYİLEŞİYOR İZİNLER ARTACAK
Yapılan çalışma kapsamında öncelikle çalışma şartları iyileştirilecek, yıllık izinlerde de düzenlemeye gidilecek. Esas işte taşeron çalıştırılamayacak. Yardımcı işler hizmet alımı yoluyla yapılacak.

-Kadroya alınması için işçinin herhangi bir sigortalılıktan emekli olmaması gerekiyor.

-KPSS ŞARTI KALDIRILIYOR!
Kamuya geçiş için zorunlu olan KPSS sorunu ortadan kaldırılırken, düzenlemenin kapsamı geniş tutulacak.

-Belediyeler, il özel idarelerinin en yüksek karar organının talebiyle belediyelerde çalışanlar da kadroya geçiş yapabilecek. Belediyelere ait şirketlerde ihale yoluyla çalışanlara kadro verilmeyecek.

-Kamu kurumları inisiyatif kullanarak taşeron işçi çalıştıramayacak. Yeni dönemde kamuda taşeron ancak teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde çalıştırılabilecek. Bazı meslekler ise onaya tabi olacak.

TAŞERON İŞÇİLERİN İZİNLERİ ARTACAK

Takvim'de yer alan habere göre, yapılan çalışma kapsamında öncelikle çalışma şartları iyileştirilecek, yıllık izinlerde de düzenlemeye gidilecek. Esas işte taşeron çalıştırılamayacak. Yardımcı işler hizmet alımı yoluyla yapılacak.

EMEKLİLİK ŞARTI YENİDEN DÜZENLENDİ

Kadroya alınması için işçinin herhangi bir sigortalılıktan emekli olmaması gerekiyor. Kamuya geçiş için zorunlu olan KPSS sorunu ortadan kaldırılırken, düzenlemenin kapsamı geniş tutulacak.

BELEDİYE İŞÇİLERİNİ NELER BEKLİYOR?

Belediyeler, il özel idarelerinin en yüksek karar organının talebiyle belediyelerde çalışanlar da kadroya geçiş yapabilecek. Belediyelere ait şirketlerde ihale yoluyla çalışanlara kadro verilmeyecek.

Yorumlar 3 Yorum
Misafir
0 0 cevapla

yanı beledıyede en agır ıslerı yapanlar kadroya gecmıcek dıger kurumlarda masa bası okey oynayanlar gecıcek bu adaletmı allah askınaaa yazık cok yazıkk bosuna bu emekler

Misafir
4 0 cevapla

GİRDİ ÇIKTI YAPANLAR NE OLACAK ..BU ŞEKİLDE TAŞERON SORUNU ÇÖZMEZ ASIL İŞİ YAPANLARIN TAMAMINI ALINMASI GEREK...

komedi
0 0 cevapla

ne oldu 21 martta iş tamamdır.kamu taşeron işçileri sonuca bağlanacak diyenler.hu huuu

HABERLER

Bunu yapan 3 yaşındaki çocuk! Duyanlar kulaklarına inanamadı

Yürekleri paramparça eden olay! Boşanma aşamasındaki eşini acımasızca öldürdü

Kayseri'de 3 milyon TL değerinde 500 yıllık iki adet Kur'an-ı Kerim ele geçirildi

Bakan Bilgin'den umutlandıran açıklama! İşçileri, memurları ve emeklileri koruyacak düzenlemeler yap

Dünyanın en iyileri arasında 18 Türk üniversitesi!

İşte Terörden arananlar listesindeki FETÖ üyeleri! Liste yenilendi kırmızı bültenle aranıyorlar

ÇOK OKUNANLAR
Close menu