BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
İŞÇİ

Temizlikçi kadınlar nasıl sigortalı yapılacak?

Torba Yasa sonrasında getirilen sistem ev hizmetlerinde çalışan kişilerin sigortalılıklarını ikiye ayırdı. Temizlikçi kadınlar nasıl sigortalı yapılacak? Memurhaber.com yazarı Bünyamin Esen yazıyor...

Ankara’dan okurumuz Emre Ufuk TEPEDENLİ soruyor: “Bünyamin bey, eve temizliğe gelen bir kadın var. Eşim çalıştığı için temizlik gibi işleri o yapıyor. Haftada üç gün geliyor bize. Yeni çıkan kanun temizliğe gelen kadınlar için sigortalılığı kaldırmış diyorlar doğru mu? Sigortalı göstermem gerekir mi? Göstermezsem bana bir ceza çıkar mı?

Sayın okurum, halk arasında Torba Yasa olarak bilinen 6552 sayılı Kanun ile getirilen yeniliklerden birini de ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığı oluşturuyor.

Evde Çalışanlar Sigortalı Olmalı

Şimdiye kadarki sistemde ev hizmetlerinde veya apartmanlarda bakıcı, temizlikçi, can silen, şoför, merdiven silen gibi kişilerin sigortalı olarak bildirilmesi gerekiyordu.

Bu gibi kişilerin evlerdeki çalışması günde bir saat dahi olsa, süreklilik gösteriyor ise (başka bir deyişle her hafta, her ay, her gün gibi bir periyoda sahipse) bu kişiyi SGK’ya sigortalı bildirmek zorunlu idi.

Bunun için SGK’ya başvurup önce eviniz için “işyeri dosyası” açtırmanız, sonrasında bu sigortalı için işe giriş bildirgesi vermeniz, her ay düzenli olarak Aylık Prim ve Hizmet Belgesi’ni internetten düzenlemeniz, çıkan prim borçlarını hizmetten sonraki ay sonuna kadar ödemeniz, sigortalı işten çıkarsa bunu SGK’ya bildirmeniz gerekmekte idi.

Üstelik bu işlemlerin herhangi birini kaçırırsanız yüksek tutarlara ve her aybaşına olduğu için zaman geçtikçe katlanan cezalar ile karşılaşıyordunuz.

Yeni Sistem Neyi Değiştirdi?

Torba Yasa sonrasında getirilen sistem ev hizmetlerinde çalışan kişilerin sigortalılıklarını ikiye ayırdı.

İlk grup evinizde ayda on günden fazla çalışan sigortalılar.

Ev hizmetlerinde bir veya birden fazla gerçek kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olan sigortalıların aynen eski sistemde olduğu gibi devam edecek.

Buradaki 10 gün her bir işverenin yanındaki hizmeti ayrı ayrı hesaplanarak tespit edilecek.

Saatlik çalışanlar için ayda kaç gün çalıştığı çalıştığı toplam saatin 7,5’a bölünmesi ile bulunacak. Örneğin ayda toplam doksan saat çalışan biri 90 / 7,5 = 12 gün sigortalı çalışıyor sayılacak.

Bünyamin Esen'in yazısının tamamını okumak için  

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR