BIST 9.966
DOLAR 34,06
EURO 38,00
ALTIN 2.820,46
GÜNCEL

TEOG Fen ve Teknoloji sınavı soru-cevapları 27 Kasım

TEOG Fen ve Teknoloji sınavı soru-cevapları 27 Kasım. TEOG 8. sınıf merkezi ortak sınavı Fen ve Teknoloji sınavı soru-cevapları pdf indir. TEOG Fen soru-cevapları indir. TEOG Fen ve Teknoloji sınavı soruları 27/11/2014 çözümü.

MEMURLAR- TEOG Fen ve Teknoloji sınavı soru-cevapları 27 Kasım. TEOG 8. sınıf merkezi ortak sınavı Fen ve Teknoloji sınavı soru-cevapları pdf indir. TEOG Fen soru-cevapları indir. TEOG Fen ve Teknoloji sınavı soruları 27/11/2014 çözümü.

8. sınıf öğrencilerinin fen ve teknoloji, T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil sınavları yapılıyor.

2013 yılında Merkezi sınavlara giren öğrencilerin en çok zorlandığı bölümlerin başında gelen Fen ve Teknoloji sınavınının soru ve cevaplarını görmek için tıklayın...

FEN VE TEKNOLOJİ A KİTAPCIĞI SORU VE CEVAPLAR İÇİN TIKLAYIN

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen birinci dönem ortak sınavların ikinci gün oturumu başladı.

Bugünkü oturumda, fen ve teknoloji, T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil yazılıları gerçekleştiriliyor.

Ortak sınavlar; öğrencilerin öğrenim gördükleri okullar ile yurt dışında KKTC ve MEB'e bağlı okulların bulunduğu, sınav için uygun görülen merkezlerde Türkiye saatiyle 09.00, 10.10 ve 11.20'de aynı anda yapılıyor.

Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak, değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Ortak sınavlarda A, B, C ve D kitapçığı olmak üzere dört kitapçık verilecek. Sınav süresi her ders için 40 dakika olacak.

Merkezi ortak sınavlara, 970 sınav merkezinde 15 bin 353 okulda, 93 bin 589 salonda gerçekleştiriliyor. Sınavlara, 1 milyon 287 bin 847 öğrenci katılıyor.

TEOG son dakika haberleri 26-27 Kasım. TEOG ile ilgili tüm haberlere 26-27 Kasım'da memurhaber.com'dan erişebilirsiniz. TEOG 8.sınıf merkezi ortak sınav soru-cevapları indirebileceksiniz. 8. sınıf merkezi ortak sınav soru-cevapları 26 Kasım. TEOG 8.sınıf merkezi ortak sınav soru-cevapları indir. 8. sınıf merkezi ortak sınav soruları ve cevapları 26 Kasım. TEOG sınavı 26 Kasım soru-cevapları. TEOG sınavlarında son dakika. TEOG soruları nasıldı 26-27 Kasım 2014. TEOG sınavı yorumları forum. TEOG sınavını memurhaber.com forumunda tartışabilirsiniz. TEOG sınav yorumları kolay mıydı, zor muydu? TEOG sınavı nasıldı? TEOG merkezi ortak sınavı 26-27 Kasım sınavı soruları nasıl? TEOG 8.sınıf merkezi ortak sınav soruları yorumları. TEOG merkezi ortak sınav 8. sınıf soruları nasıldı? TEOG merkezi ortak sınav 8. sınıf soruları 26-27 Kasım 2014.

TEOG haberleri son dakika 26-27 Kasım TIKLAYIN



TEOG sınavına öğrencileri ve ailelerini büyük bir heyecan sarmış durumda. Bu yıl yapılacak sınavlarının ilk etabı için sayılı günler kalırken, öğrenciler son hazırlıklarını yapıyor. Geçen yıl ilk kez yapılan ve skandal hatalarla gündeme gelen yeni sınav sistemiyle ilgili kafalardaki soru işaretleri hala devam ediyor. Sınavı yapacak olanMEB tarafında da hazırlık tam gaz. Sınavların yapılacağı okullar ile sınavlarda görevli olacak öğretmenler belirlendi.

8. sınıflar için düzenlenen TEOG sınav tarihleri ve merkezi ortak sınavlarda çıkacak konuları açıkladı.  MEB tarafından yapılan açıklamaya göre bu yılki sınavları ilk gün Türkçe, Matematik ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavları olarak yapılacak. İkinci günü ise Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil derslerinden sınavlar yapılacak.



26-27 Kasım'da yapılacak Temel eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavlarında başarıyı etkileyen en önemli noktalardan biri test çözme teknikleri. Eğitimciler öncelikle, soru kökünü doğru ve dikkatli okuma uyarısında bulunuyor: "Sorunun istediklerini tespit ettikten sonra dikkat edilmesi gereken nokta, zamanı iyi yönetmek. Ayrıca sınavda sorular ile inatlaşmadan turlama tekniğini kullanarak yani yapılamayan soruları hem optik formda hem de soru kitapçığında işaretleyip daha sonra tekrar bu sorulara dönerek sınavın tamamını bir kez daha kontrollü bir şekilde elden geçirmek iyi olur."

8. sınıflar için Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı-TEOG sınavları bugün başlıyor. 2014 TEOG Güz dönemi sınavı bugün sabah saat 09.00'da Türkçe sınavıyla başlayacak. TEOG'da yarın ki sınavlar ise yine sabah saat 09.00'da Fen ve Teknoloji Sınavıyla sürecek. 

Bugün öğrenciler Türkçe testinden sonra sırayla, Matematik ve Din Kültürü Ahlak Bilgisi sınavlarında ter dökecek. Yarın ise Fen ve Teknoloji ile Inkılap Tarihi ve Yabancı Dil sınavları var.

TEOG sınavlarıyla ilgili TEOG Kılavuzu'nda yayınlandı. TEOG e-kılavuzuna  ve http://oges.meb.gov.tr internet adreslerinden ulaşılabilecek. 

TEOG SINAV TARİHLERİ

TEOG kılavuzunda yer alan bilgilere göre, 8'inci sınıf öğrencilerinin gireceği merkezi ortak sınavlar, birinci dönem sınavları bugün ve yarın yapılacak. Birinci dönem mazeret sınavları ise 13-14 Aralık'ta yapılacak. İkinci dönem ise merkezi ortak sınav 29-30 Nisan 2015'te, mazeret sınavı ise 16-17 Mayıs 2015'te gerçekleştirilecek.

MEB'DEN TEOG BİLGİLENDİRME VİDEOSU



Ortak sınavlar, sınav takviminde belirtilen tarihlerde, her sınav günü bir olmak üzere, iki günde iki oturum halinde yapılacak. Sınav yapılacak okullarda sınav günleri ders yapılmayacak. Öğrenciler olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında, belirlenen sınıflarda sınava alınacak.

TEOG DERS DERS OTURUM GÜNLERİ

TEOG 1. GÜN 26 KASIM

TEOG'da bugün yapılacak 1. oturumunda sabah saat 09.00'da Türkçe sınava yapılacak. 20 sorunun yer aldığı Türkçe sınavının süreci 40 dakika olacak.

2. oturumda Matematik testi öğrencilere verilecek. TEOG Matematik sınavı saat 10.10'da başlayacak. 20 sorunun sorulacağı oturumun süreci 40 dakika olacak. 

3. oturumda ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavı gerçekleştirilecek. TEOG Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sınavının başlaam saati ise 11.20 olarak açıklandı. 20 soruluk testin süresi de 40 dakika olacak.

TEOG 2. GÜN 27 KASIM

Yarın yapılacak olan 1. oturumda sabah 09.00'da Fen ve Teknoloji Sınavı yapılacak. TEOG Fen ve Teknoloji sınavında 20 soru sorulacak ve 40 dakika süre verilecek. 

2. oturumda Inkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavı yapılacak. TEOG Inkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınava saat 10.10'da başlayacak 20 soru sorulacak ve öğrencilere 40 dakika süre verilecek.

3. oturum saat 11.20'de yabancı dil sınavı başlayacak. 

TEOG'DA HER DERSTEN KAÇ SORU SORULACAK?

Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak, değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek. 

TEOG SINAV SÜRESİ NE KADAR?

Ortak sınavlarda A, B, C ve D kitapçığı olmak üzere dört çeşit kitapçık verilecek. Sınav süresi her ders için 40 dakika olacak.

Sınavlarda görevlendirilecek öğretmenler, kendi okulları dışında farklı bir okulda görevlendirilecekler. 

TEOG PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILACAK? 

Merkezi ortak sınavlarda alınan puanlar yıl sonu başarı puanı hesaplamasına dahil edilecek. Her dönem yapılan ortak sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji dersleri için dört; T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi için iki katsayısı o dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacak. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacak.



TEOG SINAV SAATLERİ

Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında; öğrencilerin; 6, 7 ve 8'inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8'inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacak, elde edilen toplam ikiye bölünerek merkezi sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan hesaplamasında kullanılacak. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacak. Ortak sınavlar, ülke genelinde olağanüstü haller ve özel durumlar dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri okullarla, yurt dışında; KKTC ve MEB'e bağlı okulların bulunduğu, sınav yapılması uygun görülen merkezlerde Türkiye saatiyle 09.00, 10.10, 11.20'de başlayacak ve aynı anda yapılacak.

YENİ BAŞVURU YOK

8'inci sınıf öğrencileri, ortak sınavlara girmek için ücret yatırmayacak. e-okul sistemine kayıtlı 8'inci sınıf öğrencileri ortak sınavlara girmek için başvuru yapmayacak. 8'inci sınıf öğrencileri 2015 yılı PYBS'ye ayrıca girmeyecek ve parasız yatılılık veya bursluluk hakkından yararlanmak isteyen 8'inci sınıf öğrencilerinin başvuruları, 2015 yılı PYBS kılavuzunda belirtilen tarihlerde öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlükleri tarafından e-okul sistemi üzerinden yapılacak. Açık öğretim ortaokulu öğrencilerinin başvuru işlemleri Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğü tarafından takip edilecek.

YURTDIŞINDAKİ ÖĞRENCİLER TEOG'A NASIL GİRECEK? 

Yurt dışında öğrenimlerini sürdüren öğrenciler bulundukları ülkedeki eğitim ataşeliklerinde ya da elçiliklerde onaylattıkları denklik belgesine göre ortak sınavlara girebilecek.

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin sınavlarda özelliklerine uygun hizmet alabilmeleri için; örgün eğitime devam edenler okul müdürlüğünün bağlı bulunduğu RAM'a, açık öğretim ortaokuluna devam edenlerin ise açık öğretim ortaokulu müdürlüğüne birinci dönem için 9 Ekim 2014, ikinci dönem için ise 3 Mart 2015 tarihi mesai bitimine kadar müracaat edebilecek.

Az gören öğrenciler ve işitme engelli öğrenciler, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan öğrenciler, özel öğrenme güçlüğü olan öğrenciler, yaygın gelişimsel bozukluğu olan öğrenciler, bedensel engelli öğrenciler, zihinsel engelli çocuklar, istekte bulunmaları halinde tek kişilik sınıflarda, total düzeyde görme engelli öğrenciler, süreğen hastalığı olan öğrenciler, okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde tek kişilik sınıflarda sınavlara alınacak.

TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra Türkiye'yi temsil etme hakkı kazanmış olan öğrencilere, katıldıkları yılın yıl sonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecek.



MEB TEOG bilgilendirme videosu yayınladı. MEB'in yayınladığı TEOG bilgilendirme videosunu haberimizdeki playerdan izleyebilirsiniz.

TEOG TÜRKÇE DERSİ NASIL ÇALIŞILMALIDIR?

Türkçe dersine ilişkin ipuçlarına göre, derse çalışılırken dilbilgisinde ayrıntılı konu anlatımlı kitapların kullanılması, not çıkarılmasının alışkanlık haline getirilmesi ve bu notların sürekli yanında bulundurulması gerektiği vurgulandı.

Türkçe dersinde başarılı olmanın ipuçlarında şu noktalara dikkat çekildi:

*Fiilimsiler konusuna çalışılırken sadece fiilimsi eklerini ezberlemekle konuyu kavrayamayız, önemli olan fiilimsi eklerin anlamsal olarak ne ifade ettiğini bilmektir. Fiilimsi eklerini ezberlemeden anlamsal olarak ne ifade ettiğini anlayınız.

*İkinci dönem ortak sınav müfredatında yer alan fiilde çatı konusunu daha rahat anlayabilmeniz için cümlenin ögeleri, fiiller ve ekler konuları iyi bilinmelidir. Çünkü fiilde çatı konusuyla sorularda, ilk olarak cümledeki yüklem bulunmakta, daha sonra bu yüklemin fiil olup olmadığı tespit edilmekte, yüklemin fiil olduğu anlaşıldıktan sonra bu eylemin cümledeki özne ve nesne ile olan ilişkisi incelenmekte, bunu incelerken de ayrıca fiilin içinde bulunan bazı ekler de göz önünde bulundurulmaktadır.

*Paragraflarla ilgili sorular çözülürken önce soru okunup sonrasında paragraf okunmalıdır. Böylelikle paragraf okunurken sorunun cevabı taranıp zamandan kazanılmış olur.

*Cümlenin ögeleri, cümle yapısı, anlatım bozuklukları gibi konularda kitap okuma alışkanlığı süreklilik kazanmalıdır. çünkü doğru cümle yapılarını göre göre yanlış olan cümle farkına varılmadan hissedilmiş olur

*Konu tekrarları yaparken her konu bitiminde çıkardığınız sorularla kendinizi kontrol edip konuyu anlayıp anlamadığınızla ilgili çok net bilgi sahibi olabilirsiniz.

TEOG MATEMATİK DERSİ NASIL ÇALIŞILIR? 

Matematik dersinin sayısal düşünmeyi ve işlem yapabilme yeteneğini gerektiren bir ders olduğu ve ezbere dayalı olarak kavranmasının mümkün olmadığına dikkat çekilen kitapçıkta, dersin mutlaka ders ortamında dinlenirken kavranmaya çalışılması, dersin dinlenirken ve çalışılırken de mutlaka not tutulması, bakarak değil yazarak çalışılması gereken bir ders olduğunun unutulmaması önerisi yer aldı. Derse ilişkin ipuçları şöyle:

*Test yöntemi ile ezber yöntemler yerine konunun mantığı çözülmelidir.

*Formüllerini bildiğinizi düşündüğünüz ama soru çözerken hatalarınızın çıktığı konuları tekrar etmelisiniz.

*Geçmiş sınav soruları mutlaka çözülüp değerlendirilmelidir.

*Soru köklerindeki verilerin tümünü okumalısınız. Soruda parantez içindeki ifadelere dikkat etmelisiniz.

*Kareköklü sayılarda daha hızlı ve pratik olmak için 1'den 20'ye kadar olan sayıların karelerini öğrenmelisiniz. Bu işlemler tam kare ve tam kare olmayan işlemlerde işinize yarayacaktır.

*2. ortak sınavlarda konuların daha yoğun olması sebebiyle 7. sınıfın bazı konuları (rasyonel sayılar da işlemler, cebirsel ifadelerde işlemler, denklemler, silindir, koordinat sistemi) mutlaka tekrar edilmelidir.

*Konu tekrarları yaparken her konu bitiminde çıkardığınız sorularla kendinizi kontrol edip konuyu anlayıp anlamadığınızla ilgili çok net bilgi sahibi olabilirsiniz.

TEOG FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ NASIL ÇALIŞILIR? 

Fen ve teknoloji dersinin en iyi derste öğrenileceğine vurgu yapılan kitapçıkta, şu ipuçlarına yer verildi:

*Mitoz ve mayoz bölünmeyle ilgili soruları çözebilmek için bölünmenin aşamalarını bilmek gerekir. Bunun için de bu aşamalar pekiştirilene kadar çizim yapmalı, eğer görsel zekaya sahip iseniz animasyonlar daha etkili olacaktır. Sorularda da hata yapmamak için şekiller çok dikkatli incelenmelidir.

*Grafik ya da tablo sorularda öğrendiğiniz bilgilerle bağlantı kurmanız önemlidir.

*Paragraf sorularında genellikle seçeneklerde verilenlerin tamamı doğru ifade olur. Ancak orada sadece paragrafta anlatılan bilgiye göre sorunun cevabı aranmalıdır.

*Tablo sorularında önce soru okunmalıdır.

*Eşleştirme sorularında mutlaka eşleşen ifadeler yanlarına yazılmalı ve seçenek belirlenirken hata yapılmamalıdır.

*Konular öğrenilirken bütün içinde düşünülmelidir. Örneğin mitoz ve mayoz bölünmenin kavranabilmesi için DNA'nın özelliklerini, eşlenmesini, kalıtımı, eşeyli üremeyi iyi bilmeniz gerekir. Aksi durumda bilgiler yerine oturmayacak ve kısa sürede unutulacaktır.

TEOG YABANCI DİL SINAVI NASIL ÇALIŞILIR?

Yabancı dil öğrenilmesi için Türkçe'nin dil bilgisi yapısının iyi bilinmesini önemine işaret edilen kitapçıkta, öğrenilen kelimelerin günlük hayatta kullanılması, sınavda bilinmeyen bir kelimeyle karşılaşıldığında, bilinen bir kelime ile benzerliği olup olmadığına bakılması ve cümlenin bütününden anlamın çıkarılmaya çalışılması önerisi yer aldı. İngilizce dersinde başarı için ipuçları ise şöyle:

*"Why", "who", which, "how" gibi soru sözcüklerine dikkat edin. Bu sözcükler paragraf, diyalog ve tablo sorularında karşımıza çıktığı için çok önemlidir. Kullanılan soru kalıbının anlamına uygun cevaba yönelin.

*Soruların çoğunluğu okuduğunu anlama şeklinde olduğu için kelime bilginizi genişletin.

*Kişisel özellikleri anlatan kelimeleri öğrenirken kişinin güçlü ve zayıf yönlerini anlatan kelimeler şeklinde gruplandırarak çalışın.

*Paragraf ve hikayeyi okumadan önce soruları okuyarak parça hakkında genel bir bilgi edinin.

*Birçok soru diyalog şeklinde sorulmaktadır. Diyalogda sorulan şaşırma, onaylama, üzülme gibi ifadeleri iyi bildiğiniz zaman soruda genel olarak ne demek istediğini anlarsınız.

TEOG İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ NASIL ÇALIŞILIR? 

Bu derse çalışılırken altını çizerek ve kendine has notlar tutarak çalışılmasını önemine vurgu yapılan kitapçıkta, derse ilişkin şu ipuçlarına yer verildi:

*Amasya Genelgesi'ne çalışırken Kurtuluş Savaşı'nın amacını, gerekçesini ve yöntemini belirten maddeleri kaçırma ve değerlendirebilirsin.

*"Milli egemenlik" vurgusunun yapıldığı konuları kaçırma! Mesela, Erzurum Kongresi'nde milli egemenlik vurgusu yapan maddeler nelerdir?

*Sivas Kongresi'nde cemiyetlerin birleştirilmesinin amacı nedir? Bilgilerini gözden geçirebilirsin.

*Kendine has bir tarih şeridi oluşturup ve mütarekeleri, kongreleri buna yerleştirebilirsin.

*Sınava çalışırken sebep-sonuç ilişkisine bakabilir. "Ne", "neden" sorularını sorup ve cevap arayabilirsin.

*Antlaşmalara çalışırken "Niçin bir araya gelindi?", "Madde ne için oluşturuldu?" ve "Amaç ne idi?" sorularını kullanabilirsin.

TEOG DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİNE NASIL ÇALIŞILIR?

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin yapısı gereği çok fazla soyut bilgi, kavram ve ilke içerdiğine, bu nedenle ezberlenirse unutulabileceğine dikkat çekilen kitapçıkta, konuları çalışılırken bilinmeyen kelimelerin çıkarılması, akılda kalınanların not edilmesi, maddeler halinde notlar tutulması tavsiyelerine yer verildi. Başarı için de şu ipuçları kitapçıkta yer aldı:

*Bütün ünitelere ait kavramları formüle ederek öğrenebilirsiniz. Kader: ölçü, yasa, kanun/ Tevekkül: çalışma/tedbir + dua/Allah'a güvenme/ Külli irade: Allah'ın sonsuz olan iradesi/ Cüz'i irade: İmanın sınırlı olan iradesi/İrade: Tercih edebilme gücü dileme ve dilediğini yapabilme, karar verebilme gücü.

*Şema hazırlayabilir ve olabildiğince fazla örnek bulabilirsiniz.

*Bilinmesi gereken ilgili kavramların listelenmesi, yanına kısaca notlar alınmalı.

*Kavramlar çalışılırken kalıcı olması için benzeşim kurulmalı.



OKULLAR 26-27 KASIM'DA TATİL Mİ SON DAKİKA

Yaklaşık 1 milyon 287 bin öğrenci, 26 Kasım Çarşamba ve 27 Kasım Perşembe günleri liseye girmek için yarışacak.

Okullar 26 ve 27 Kasım tarihlerinde tatil mi? TEOG sınavının yapıldığı okullarda 6’ncı ve 7’nci sınıflar tatil yapacak. 8’nci sınıflar ise TEOG sınavında ter dökecek.

 

Yaklaşık 1 milyon 287 bin öğrenci, 26 Kasım Çarşamba ve 27 Kasım Perşembe günleri liseye girmek için yarışacak.

TEOG sınavlarının yapıldığı okullarda 6 ve 7'nci sınıflara da bu iki gün tatil yapacak.

TEOG kapsamında düzenlenen ortak sınavların ilki Türkçe olacak. Ardından matematik ve din kültürü sınavları uygulanacak. 8’inci sınıf öğrencileri ortak sınavlarda ter dökerken, diğer öğrenciler ise tatil yapacak. Sınav yapılacak okullarda 26-27 Kasım günlerinde, diğer sınıflar tatil yapacak.

Öğrenciler saat 09.00’da ilk sınava girecek ve saat 12.00’de ilk gün sınavları tamamlanacak. Her oturum 40 dakika sürecek ve öğrencilere 20’şer soru yöneltilecek. Oturum aralarında ise yarım saat dinlenme molası verilecek. 26 Kasım’da Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, 27 Kasım’da ise fen ve teknoloji, T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil sınavları yapılacak.

Özel okulların durumu belirsiz

Öte yandan özel okulların öğrenci alımıyla ilgili belirsizlik devam ediyor. Özel okulların geçen yılki gibi mi yoksa bu yıl farklı kriterlere göre mi öğrenci kabul edeceği henüz bilinmiyor. Çünkü, özel okulların önerilerine Milli Eğitim Bakanlığı henüz yanıt vermedi. Ancak, özellikle yüksek puanlı özel okulların farklı derslere göre öğrenci alma hazırlıkları gündemde. Bazı özel okulların puan hesaplamasında dikkate aldıkları Türkçe, matematik ve fen ve teknoloji derslerine inkılap tarihini de eklemeyi, bazı özel okullar ise bakanlığın hesapladığı ve devlet okularına girişte de kullanılan Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, din kültürü ve ahlak bilgisi, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük ve yabancı dil sınavı ile yılsonu başarı puanından oluşan yerleştirme puanıyla (YEP) kayıt almayı planladığı belirtiliyor.
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, öğrenci ve velileri uyararak, “TEOG kapsamındaki bütün sınavlara gereken özeni gösterin” uyarısında bulundu.





Uzun sorudan korkma

FEN VE TEKNOLOJİ: Ön bilgiyi örneğin ağırlık, kaldırma kuvveti, hacim, soyağacındaki hasta bireyler gibi konuları sorudaki şekil üzerinde oturtun ve çözmeye daha sonra başlayın. Soru metninin veya soru kökünün uzun oluşundan korkmayın. Bu daha fazla ipucu anlamına gelir. Yargılı sorularda yargıların doğru ya da yanlış olduğuna karar verip seçeneklerde eleme yapın.

Paragrafı sonra oku

TÜRKÇE: Paragrafta anlam sorularında önce soru kökünü, sonra paragrafı okuyun ki sorunun neyi sorguladığını doğru anlayın. Cümlenin ögeleri sorularını çözerken öncelik, temel ögeleri bulan yüklemi ve özneyi doğru tespit olmalı. Ayrıca tüm ögeleri bulmada en önemli nokta, söz öbeklerini asla bölmemektir.



Önce zihinde tamamla

MATEMATİK: İşlem önceliği her soruda önceliklidir. Ama matematikte farklılık yaratan problem içeren sorulara da dikkat! Problem çözüm aşamasında uygulama kısmına (işlemsel kısımlara) geçmeden, problemi anlama ve planlama aşamasında soru sezgisel olarak öğrencinin zihninde tamamlanmalı. Bu aşamaların devamında planı uygulama ve kontrol kısmı gelir.

Şifre yan cümlede

İNGİLİZCE: Kelimelerin anlamları; paragraf, okuma parçası veya diyaloglardan çıkarımlar yoluyla bulunabilir. Bunun için kelimeden önceki veya sonraki cümleler de dikkatle okunmalı. Boşluk doldurma sorularında, boşluktan önce veya sonra yazılan cümle boşluk için anahtar bilgileri içerir. Çok uzun ve zor görünen bir parçanın soruları çok basit olabilir.

Genelden özele doğru

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: Özellikle ayet ve hadislerle ilgili sorularda, sadece verilenlere göre ayet ve hadislerden çıkarım yapmaya çok dikkat edilmeli. Sorunun içerdiği metin, ayet ve hadislerde olan doğruları esas kabul etmek çözümde başarıyı getirir. Soru köküne göre genelden özele doğru bir yol izlemek, soruların çözümünde kolaylık sağlar.



Bilgi ve yorum şart

İNKILAP TARİHİ: Tarih bilginizi mutlaka kullanın, bilgi ve yorumları iyice harmanlayarak cevap arayın. Tarih sorularında yorum yapabilmek için konunun tamamına hakim olmak önemli. Soruların bazıları gerekli bilgiyi öğrencinin bildiğini varsayarak yorum yapmasını isterken, bazıları da gerekli bilgiyi açıklama bölümünde verebilir.

BU YIL İTİRAZ 20 TL!

Geçen yıl 10 TL olan itiraz bedeli bu yıl 20 TL oldu. Kılavuzda, “Elektronik ortamda yapılan itirazlar öğrenci velisi tarafından interaktif hesap aracılığıyla elektronik ortamdan, yapılan itirazların incelenmesi için ise öğrenci velisi tarafından T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığıyla 20 TL (Yirmi TL KDV Dâhil) yatırılması gerekmektedir.” deniliyor.

Yurt dışında öğrenimlerini sürdüren öğrenciler bulundukları ülkedeki eğitim ataşeliklerinde ya da elçiliklerde onaylattıkları denklik belgesine göre ortak sınavlara girebilecek.

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin sınavlarda özelliklerine uygun hizmet alabilmeleri için; örgün eğitime devam edenler okul müdürlüğünün bağlı bulunduğu RAM'a, açık öğretim ortaokuluna devam edenlerin ise açık öğretim ortaokulu müdürlüğüne birinci dönem için 9 Ekim 2014, ikinci dönem için ise 3 Mart 2015 tarihi mesai bitimine kadar müracaat edebilecek.

Az gören öğrenciler ve işitme engelli öğrenciler, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan öğrenciler, özel öğrenme güçlüğü olan öğrenciler, yaygın gelişimsel bozukluğu olan öğrenciler, bedensel engelli öğrenciler, zihinsel engelli çocuklar, istekte bulunmaları halinde tek kişilik sınıflarda, total düzeyde görme engelli öğrenciler, süreğen hastalığı olan öğrenciler, okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde tek kişilik sınıflarda sınavlara alınacak. TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra Türkiye'yi temsil etme hakkı kazanmış olan öğrencilere, katıldıkları yılın yılsonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecek.

8. sınıf sınav tarihleri

Sınıf         Dönem        Sınav Tarihleri        Mazeret Sınavı Tarihleri     Sınav Sonuçlarının İlanı

8.Sınıf     I.Dönem     26-27 Kasım 2014      14-15 Aralık 2014                      Ocak 2014

8.Sınıf     II.Dönem     28-29 Nisan 2014      10-11 Mayıs 2014                   Haziran 2014

Ortak Sınavlar 1.Gün Oturumları

Ders Adı     Başlama Saati     Soru Sayısı     Süresi

TÜRKÇE              09:00                    20        40 Dakika

MATEMATİK        10:10                    20        40 Dakika

DİN KÜLTÜRÜ     11:20                   20        40 Dakika

Ortak Sınavlar 2.Gün Oturumları

Ders Adı                        Başlama Saati     Soru Sayısı     Süresi

FEN ve TEKNOLOJİ            09:00                    20            40 Dakika

T.C. İnkılâp Tarihi                 10:10                    20            40 Dakika

YABANCI DİL                       11:20

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi kapsamında yapılacak ortak sınavlarda görevli olmayan ancak okulda dersi olan öğretmenlerin de sınav günlerinde en geç 09.00'da okullarında hazır olmaları istendi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi kapsamında yapılacak ortak sınavlarda görevli olmayan ancak okulda dersi olan öğretmenlerin de sınav günlerinde en geç 09.00'da okullarında hazır bulunmalarını istedi. Sınav başladıktan sonra görevine ihtiyaç duyulmayan öğretmenler okuldan ayrılacak.

TEOG kapsamında, 8. sınıf öğrencilerinin gireceği merkezi ortak sınavlar, birinci dönem 26-27 Kasım'da, mazeret sınavı 13-14 Aralık'ta yapılacak. İkinci dönem ise merkezi ortak sınav 29-30 Nisan 2015'te, mazeret sınavı ise 16-17 Mayıs 2015'te gerçekleştirilecek. Sınavda öğrencilere dört ayrı kitapçık verilecek.

Ortak sınavlar öncesi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından illere genelge gönderildi

Genelgeye göre, ortak sınavlarda görevlendirilecek öğretmenlerin kendi okulları ve branşları haricinde görevlendirilmelerine dikkat edilecek. Ortak sınavların yapıldığı günlerde sınavların yapıldığı okulda ders yapılmayacak.

Ortak sınavlarda görevli olmayan ancak o gün dersi olan okulun öğretmenleri de sınavların yapıldığı gün en geç 09.00'da kendi okullarında hazır bulunacak. Sınav başladıktan sonra görevine ihtiyaç duyulmayan öğretmenler okuldan ayrılacak.

Özel durumları nedeniyle (bina değişikliği gibi) kendi okullarında sınava giremeyen ve sınava girebilmeleri için bütün öğrencileri bir başka okula yerleştirilen okul idarecilerinden en az birinin bu sınavın gerçekleştirileceği okulda, bina sınav komisyonunda görevlendirilmesine dikkat edilecek. Bu öğrenciler için önceden basılmış sınav evrakı geçerli olacak.

Özel okullarda yapılacak sınavlar için MEB'in kadrolu öğretmenlerinin bina sınav komisyonu, salon başkanı, gözetmen olarak görevlendirilmeleri ve sınav yapılan özel okulun yöneticilerinden olmak üzere en az iki idarecinin de bina sınav komisyonuna yardımcı olacak şekilde binada bulunması sağlanacak.

Milli eğitim müdürlükleri karar verecek

Naklen yer değişikliği ve benzeri hallere bağlı zorunlu ikamet değiştiren, başka il ve ilçelerdeki okullara nakil olan veya ailesi tarım işçisi olarak çalışan öğrencilerin durumları, Rehberlik Araştırma Merkezleri tarafından sisteme işlenemeyen, sınavda özel hizmet alması gereken öğrencilerin durumları, cezaevlerinde tutuklu veya hükümlü bulunan 8. sınıf öğrencilerinin durumları, yurt dışında MEB'e bağlı olmayan okullarda öğrenim gören 8. sınıf öğrencilerinden sınava girme talebinde bulunanların durumları ve açık öğretim ortaokulu öğrencilerinden sınava girme talebinde bulunanların durumları da milli eğitim müdürlükleri tarafından değerlendirilecek.

Bu durumdaki öğrencilerin, bulundukları il ve ilçelerdeki sınav merkezlerinin yedek salonlarında, evde, hastanede veya cezaevinde gerekli tedbirler alınarak sınava alınmaları sağlanacak.

Geçen sene ilk uygulaması yapılan ve büyük tartışmalara neden olan TEOG, bu sene de gündeme oturdu. Tartışmanın merkezinde ise kolejlere girmeyi hedefleyen öğrenciler var.

Geçen sene özel okullar sekizinci sınıf yılsonu puanı ile Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji derslerinden kazanılan puanı dikkate alarak öğrenci kabul ediyordu, ancak bu yıl hangi derslerin puanlarını dikkate alacakları henüz belli değil. Dolayısıyla özel okullara girmek isteyen öğrencilerin daha az çalıştıkları derslerin de puanlamaya dâhil olması söz konusu.

Yaşanan bu belirsizlik ve hala bir açıklamanın gelmemiş olması, TEOG sınavında ter dökmeye hazırlanan öğrencileri ve velileri kaygılandırdı. Mevcut durumu değerlendiren Koray VarolAkademi Kurucusu, Eğitmen Koray Varol, “Geçmiş yıllarda kolejler, sekizinci sınıf yılsonu puanının yanı sıra sadece öğrencilerin bu sınavlarda Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji derslerinden elde ettikleri puanları dikkate alarak öğrenci kabul ediyordu. Bu nedenle kolej odaklı sınava hazırlanan pek çok öğrenci Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılap Tarihi, Yabancı Dil sınavlarına fazla yönelmiyordu” diyor.

Her şeye rağmen öğrencilerin pek çoğunun genel anlamda sınava hazırlanmış durumda olduğunu anlatan Varol, “TEOG sistemi çocuklara ev ve okul ortamında fazla pratik yapma imkânı tanıdı. Bu durum eksiklerini bulmalarına katkı sağladı. Şu an özel okulların öğrenci alım şekli belirsizliğini korusa da genel anlamda her derse iyi hazırlanan öğrenciler için ciddi bir sıkıntıdan bahsetmek yanlış olur” dedi.

Bu belirsizliğin sonuçlarının yerleştirmeler yapılırken sene sonunda ortaya çıkacak tabloda daha net anlaşılacağını da anlatan Varol, “Gecen yılki sisteme göre öğrenci alımının değişmesi sistemin dinamiklerinde oynamalar yaratacaktır. Şu ana kadar olan çalışmalar her dersi kapsasa da özel okul düşünen veliler çocuklarını Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi odaklı çalıştırdılar. Bu nedenle yüksek puan ile öğrenci alan okullar için bir yanlış bile çok önemli iken sürecin belirsizliği aileler ve öğrenciler için karmaşık bir durum oluşturmakta. Aylardır mevcut sistem odaklı sınava hazırlık çalışmalarını yürüten kurum ve öğrenciler belirsizlik karşısında çok şaşkın. Öyle ki eğer öğrenci tek bir Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılap Tarihi ve Yabancı Dil sorusunu yanlış çözerse Robert Kolej gibi yüksek puanlı okullara girme şansını kaçırabilir” dedi.

Konu açığını kapatmak için hala geç değil!

“Belirsizlik, tercihini devlet okullarından yana kullanacak öğrencileri kapsamıyor. Devlet okuluna gitmek isteyen öğrenciler, geçmiş eğitim yılında olduğu gibi Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil ve İnkılap Tarihi olmak üzere altı ders puanının ve 6, 7 ve 8’inci sınıf ortalamaları ile yerleştirilecek. Ancak kolej odaklı öğrenciler için sıkıntılar var” diyen Koray Varol sistematik bir çalışmayla eksikliklerin bu kısa sürede dahi telafi edileceğini anlatıyor.

Varol: “Var olan bilgilerin tekrarlarla güçlendirilmesi, eksik olan yerlerin hızlıca bulunup kapatılmaya çalışılması ve ailelerin son günlerde çocukların öz güvenini artırıcı konuşmalarla onlara destek olması açıkları kapatmak için çok değerlidir”.

2014-2015 TEOG MARATONU BAŞLADI

2013-2014 eğitim öğretim yılında en çok konuşulan konuların başında ilk kez uygulanan TEOG (Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sistemi) ve akabinde daha da çok konuşulan bu sınav sonuçlarına göre yapılan yerleştirmelerdi. 2014-2015 eğitim öğretim yılı başından bu güne TEOG’tan sonra gündemi en çok meşgul eden konu okulların idareci atamaları idi. Bu konuya TEOG dolayısı ile kısa bir ara verildi. TEOG’dan sonra idareci atamalarına bir noktalı virgül konacak gibi. Neyse biz dönelim TEOG meselemize.

2014-2015 eğitim öğretim yılı TEOG sınavları bu gün (26 Kasım 2014 Çarşamba) saat 9:00’da Türkçe sınavı ile başlayacak. Yaklaşık 1 milyon 287 bin öğrenci bu yıl yapılacak olan ortak sınavlarda ter dökecek. Bu kadar öğrenciye de sınavlarda 215 bin öğretmen (salon görevlisi) gözetmenlik yapacaktır.

Her bir sınav 40 dakika sürecek ve her ders için öğrencilere 20’şer soru sorulacak. A, B, C, D olarak çoktan seçmeli cevap şıklarında yanış cevaplanan sorular doğru cevap sayısını etkilemeyecektir. Her bir sınav arasında yarım saat ara verilecek. Bu günkü sınavlar Türkçe’nin ardından matematik ve din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri ile devam edip, 12:00’da tamamlanacak.

27 Kasım 2014 Perşembe günü ise fen ve teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil dersleri sınavları ile tamamlanacak. Öğrencilere sınav ile ilgili uyarılar öğretmenleri, ebeveynleri tarafından bol bol yapıldı. Şu an artık uygulama zamanı. TEOG sınavına giren tüm öğrencilerimize başarılar diliyoruz.

Öğrencilerimizin velilerine de öğrenciler kadar sakin olmaları tavsiyesinde bulunuyoruz. Bu sınavı ne gereğinden fazla önemsemeleri ne de hiç önemsememe gibi bir psikolojiye bürünmemelerini; sınava gerektiği kadar önem vermelerini öneriyoruz. Geçtiğimiz yıl özellikle de ilk yerleştirmelerde virgülden sonraki küsuratların bile liseler yerleştirmelerde ne kadar önemli olduğunu gördük. Bunu da göz önünde bulundurarak, öğrencilerimizi TEOG sınavına hazırlamalıyız. Hiç önemsemeyip, yerleştirmeler döneminde ne yapacağımızı bilemeyerek, dalgalar üzerinde kalmış bir ceviz kabuğu gibi oradan oraya savrulmak istemiyor isek, tedbirimizi baştan almak durumundayız. Geçtiğimiz yıl TEOG sınavı ilk kez uygulandığından, bu yılki veli ve öğrenciler bir nebze daha şanslı diyebiliriz; çünkü önlerini, sonucun ne olabileceğini tahmin edebilme yetisindeler.

Ortak sınavlara (TEOG) zamanında katılamayan öğrenciler için mazeret sınavları 13-14 Aralık 2014 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Gözden kaçırılmaması gereken nokta, veli mazeretini sınavdan önce veya sınavdan sonra okul idaresine bildirmek zorundadır. Okul idaresi de sınavdan en geç 5 gün sonraya kadar öğrencinin mazeretini e-okul sistemine işlemek zorundadır.

Ortak sınavlarla (TEOG) ilgili her türlü bilgi Milli Eğitim Bakanlığı’nınhttp://oges.meb.gov.tr internet adresinde yayınlanacaktır. Bu sayfadan ulaşamayanlar yine bakanlığın ALO-147 iletişim hattından her türlü sorularına cevap alabileceğini belirtmek isteriz.

Özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler daha önceden e-okul sistemine işlendiği için tek kişilik salonlarda sınava alınırlar. Bu öğrencilerimizin her bir dersin sınavı için 15 dakika daha fazla sınavda durma hakkı vardır. Bu salonlardaki görevli öğretmenlerin daha bir özenle sınavı gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Birinci dönem gerçekleştirilen ortak sınavların sonuçları kılavuza göre Ocak 2015 tarihinde açıklanacaktır. 2014-2015 eğitim-öğretim yılı ikinci dönem TEOG sınavları da 29-20 Nisan 2015 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. İkinci dönem ortak sınavların mazeret sınavları da 16-17 Mayıs 2015 tarihinde yapılacaktır. İkinci dönem gerçekleştirilecek ortak sınavların sonuçları da Haziran 2015 tarihinde e-okul sistemine işlenecektir.

Sorulara ve sonuçlara yapılacak itirazlar, soruların ve sonuçların (e-okul sistemi) internet adresinden yayımlanmasından itibaren en geç 5 (beş) takvim günü içinde ÖDSGM resmi internet sayfasından yayımlanan sınav itiraz bölümünden elektronik olarak ÖDSGM’ye yapılabilecektir. Yapılan itirazların incelenmesi için ise öğrenci velisi tarafından T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığıyla 20 TL (Yirmi TL KDV Dahil) yatırılması gerekmektedir. (26.11.2014)

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR