TEOG lise tercihleri bu hafta bitiyor! 2014 lise puanları
TEOG sınavına giren öğrencilerin bu hafta lise tercihlerini yapması gerekiyor. TEOG tercihleri için son gün 8 Ağustos. Peki tercihlerde nelere dikkat etmeli?
- Öğrencilerin bu hafta sonuna kadar lise tercihlerini tamamlayıp MEB E Okul sayfasından tercihlerini yapmaları gerekiyor. 15 lise tercihinde bulunacak öğrenciler Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, İmam Hatip Lisesi, meslek liseleri gibi okullar ve çok programlı liselerden tercih yapabilecek.
TEOG YERLEŞTİRME TAKVİMİ
4 TEMMUZ: Tercihlere esas kontenjan tablolarının ilanı
7 TEMMUZ: 8. sınıf Yerleştirmeye Esas Puanların (YEP) ilanı
31 TEMMUZ-8 AĞUSTOS: Tercihlerin alınması (Saat 17.00’ye kadar)
22 AĞUSTOS: Yerleştirme sonuçlarının açıklanması 25 -28 AĞUSTOS: Nakil başvuruları alınacak
29 AĞUSTOS: Nakil işlemleri saat 19.00’da bitecek
15 EYLÜL: Okulların açılış tarihi
EYLÜL SONU: Ay sonuna kadar haftalık periyotlar halinde nakil işlemleri sürecek
MEB 2014-2015 Tüm İller Fen Ve Sosyal Bilimler Liseleri, MEB 2014-2015 Tüm İller Anadolu Liseleri, MEB 2014-2015 Tüm İller Çok Programlı Anadolu Liseleri, MEB 2014-2015 Tüm İller Mesleki Ve Teknik Liseler, MEB 2014-2015 Tüm İller Anadolu İmam Hatip Liseleri, MEB 2014-2015 Tüm İller Özel Liseleri BURADA
LİSE TERCİHLERİ İÇİN 9 GÜN SÜRENİZ VAR
Bu yıl başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeler, ilk kez uygulanacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'yle (TEOG) yapılacak. İlk kez uygulanan bu sistemin yerleştirmeleri de farklı kurallara sahip olacak. Bu durum da ailelerin doğru tercih yapma ve çocuklarının istedikleri okula kaydolması konusunda endişe duymasına neden oluyor.
Tercih işlemleri için kullanılacak olan Yerleştirmeye Esas Puanlar (YEP) geçtiğimiz 7 Temmuz'da açıklandı. Bu puanın oluşmasında öğrencilerin yıl içinde 6 dersten girdikleri 12 sınavın sonucu yüzde 70 oranında katkı yaparken, 6., 7. ve 8. sınıf Yılsonu Başarı Puanları'nın etkisi de yüzde 30 oldu. İşte bu puan öğrencilerin bu yıl okullara yerleştirmelerinde kullanılacak.
LİSE TERCİHLERİ VELİLERİN KAFASINI KARIŞTIRDI
Ancak farklı listeler, okul türü tercihleri, evine en yakın okula otomatik kayıt, nakil uygulamaları gibi farklı yerleştirme kurallarının bulunduğu bu sistemle ilgili ailelerin yanıt aradıkları sorular son bulmuş değil.
Devlet ve bazı özel liselere yerleştirmeler tercih listesine göre merkezi olarak yapılabileceği gibi, aralarında yabancı özel liselerin de yer aldığı okullar için farklı bir yerleştirme sistemi kullanılacak. Bu yerleştirmelerde Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) açıkladığı yerleştirme puanı değil, özel okulların kendi yaptıkları hesaplamalar geçerli olacak.
Tercih listesi hazırlayarak yapılacak yerleştirmelerde tercih dönemi bugün başlıyor. Lise tercihleri için başvuru süresi 8 Ağustos cuma tarihinde de son bulacak. Haberimizde okulların kontenjanlarından başarı sıralarına, en yüksek puanlı okullardan nasıl bir tercih listesi hazırlamanız gerektiğine kadar tüm bilgileri bulacaksınız.
TEOG puanına göre öğrenci alan liselerin kontenjanları
BU YIL TABAN PUAN YOK
Habertürk'ün haberine göre, bu yılın yeni uygulamalarından biri de tercih yapabilmek için taban puan şartının bulunmaması. Geçen yıl 201 olan taban puan bu yıl kaldırıldı. Bu durumda da 8'nci sınıfı başarı ile tamamlayan öğrencilerin tümü yerleştirme işlemleri için tercihte bulunabilecek.
İNTERNETTEN LİSE TERCİHİ YAPAMAYAN ADAYLAR NE YAPACAK?
Tercihler öğrencinin velisi tarafından yapılacak.
Bunun için iki yol bulunuyor.
Veli isterse çocuğunun tercihlerini https://e-okul.meb.gov.tr adresinden yapabilecek. İnternet kullanımında deneyimli olmayan veliler çocuklarının 8'inci sınıfı tamamladığı ortaokuldan ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden bu işlemi yapabilir. Bu veliler için okul müdürlüğü tercih işlemlerini, öğrenci velisi adına velinin doldurup imzalayarak verdiği "Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu"na bağlı kalarak yapacak. Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli sorumlu olacak.
LİSE TERCİHLERİ İKİ GRUPTA ALINACAK
Tercihler iki grupta alınacak. Öğrencilerin A grubu tercihleri, okulların kodlarına göre, B grubu tercihleri ise sadece okul türlerine göre yapılacak.
A grubu tercihleri Bakanlığın meb.gov.tr, oges.meb.gov.tr veya eokul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan, okulların kodlarına göre velisi tarafından en fazla 15 tercih olmak üzere yapılacak. Öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemlerinde, öncelikle A grubu tercihleri, puan üstünlüğü ve tercih sıralamaları dikkate alınacak.
A grubu tercih listesinde yer alan tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, öğrencinin ikamet adresi, YEP, tercih önceliği, okul kontenjanı ve okulun A grubu yerleştirme taban puanı dikkate alınarak B grubundan tercih edeceği okul türlerine göre sistem tarafından otomatik yerleştirilecek.
B grubu tercihlerde en az 4 okul türünün bulunması gerekiyor.
B grubu tercihlerde öğrencinin önceliğini belirttiği türe göre, sırasıyla ikamet ettiği cadde, sokak, bulvar, mahalle, köy, bucak, ilçe ve tercih başvurusu sırasında seçeceği alternatif 3 ilçe geneline bakılarak yerleştirme gerçekleştirilecek. B grubu tercih listesinde, 6 okul türünden en az 4'ünün bulunması zorunlu olacak.
BİRDEN FAZLA OKULA GİREN ADAYLAR
Öğrencinin ikametinde istediği okul türünde puan üstünlüğüne göre, boş kontenjanı olan birden fazla okula yerleşmesi durumunda okullar arasından A grubu yerleştirme sonucunda taban puanı en yüksek olan okula yerleştirme yapılacak. B grubu yerleştirmelerin sonunda adresine yakın okullardan herhangi birisine yerleşen öğrenciler yerleştikleri okullara kesin kayıtlı sayılacak.
Herhangi bir tercihte bulunmayan ya da tercih yapmış olmalarına rağmen A ve B grubu tercihlerine göre herhangi bir okula yerleşemeyen öğrencilerin yerleştirmeleri, öğrencinin ikamet adresi, YEP’i, okul kontenjanı, okulların A grubu yerleştirme taban puanları dikkate alınarak sistem tarafından otomatik yapılacak.
Elektronik tercih yapamayanlar için okul müdürlükleri tercihleri yapacak.
Elektronik ortamda tercih işlemlerini yapamayan veliler için okul müdürlüğü, tercih işlemlerini öğrenci velisi adına, velinin doldurup imzalayarak verdiği "Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu"na bağlı kalarak yapacak.
Yurt dışından sınava girerek tercihlerini okul müdürlüklerine onaylatma imkanı olmayan öğrenciler hariç "Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu" ve "Tercih Başvuru Bilgileri Formu” telefon, posta, faks, e-posta gibi iletişim araçları ile Bakanlığa gönderilmeyecek
Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak. Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme onaylanmadan önce elektronik ortamda yapılacak.
Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli sorumlu olacak.
Elektronik ortamda onaylanan "Tercih Başvuru Bilgileri Formu"nun çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ve veli tarafından imzalandıktan sonra aslı okulda saklanacak ve bir nüshası imza karşılığı veliye verilecek.
Tercih başvurusu bir kez yapılacak. Başvuru işleminden sonra değişiklik yapılamayacak.
LİSE TERCİH SONUÇLARI 22 AĞUSTOS'TA AÇIKLANACAK
YEP ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları 22 Ağustos'ta meb.gov.tr, oges.meb.gov.tr ve e-okul.meb.gov.tr adreslerinde ilan edilecek ve kesin kayıtları da bu tarihte sistem tarafından otomatik yapılacak. Sonuçlara ilişkin bilgiler isteyen velilere mobil bilgilendirme servisi aracılığıyla SMS şeklinde de gönderilecek.
Yerleştirme işlemi yapıldıktan sonra resmi ve özel okulların açık kalan kontenjanlarına ortaöğretim yönetmeliğinin nakil esasları doğrultusunda, yerleştirmeye yönelik nakil yoluyla öğrenci kaydedilecek.
Nakil talepleri, öğrenci velisi tarafından öğrencinin kesin kaydının olduğu okul müdürlüklerine yapılacak. 25-28 Ağustos'ta saat 17.00’ye kadar nakil müracaatları alınacak. 29 Ağustos saat 19.00’da nakil yerleştirme işlemleri tamamlanacak.
Yerleştirmeye yönelik nakil işlemleri benzer biçimde eylül ayı sonuna kadar haftalık periyotlarla devam edecek. Nakil işlemleri, okulların ilan edilen boş kontenjanları için yapılacak.
Ekim ayı itibarıyla yapılacak nakillerde eylül ayı sonuna kadar yapılan nakiller sonucu oluşan taban puan esas alınacak.
LİSE TERCİHİ YAPARKEN KONTENJANLARA DİKKAT!
Başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere merkezi sınavla öğrenci alan okulların toplam kontenjanları ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) açıkladığı e-okuldaki veriler toplandığında toplam kontenjan 23 bin 514 u özel okullar olmak üzere 1 milyon 349 bin 561.
Bu kontenjan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarına giren 1 milyon 271 bin 273 öğrenciden de, MEB verilerine göre 8. sınıfa kayıtlı olan 1 milyon 290 bin 717 öğrenciden de fazla. Ancak İstanbul söz konusu olduğunda kontenjanlar ile öğrenciler arasında yaklaşık "25 binlik" bir açık oluşabilir. MEB'in 2013-2014 istatistiklerine göre İstanbul'da 8. sınıftaki öğrencilerin sayısı 214 bin 552. Oysa İstanbul'da merkezi sınavla öğrenci alan özel okulların 4 bin 203 kontenjanı da dahil edildiğinde toplam kontenjan 189 bin 363.
İstanbul'daki Anadolu, çok programlı Anadolu ile fen ve sosyal bilimler liselerinin toplam kontenjanıysa 54 bin 118. Bu durumda da ancak 4 öğrenciden biri bu liselerden birine gidebilecek. Kalan 160 binden fazla öğrenci mesleki ve teknik ile imam hatip liselerine yerleştirilecek.
35 ŞUBE AÇMAK ZORUNDA
MEB, bu yıl adının başına "Anadolu" getirilen tüm liselerin sınıf kontenjanlarının 40'a çıkarılmasına karar verse de örneğin İstanbul'da liselerin hemen tümünde ikili eğitim başlayacak, özellikle öğrenci sayısının yüksek olduğu kentin Esenler, Bağcılar, Başakşehir, Ümraniye gibi ilçelerinde kontenjan sıkıntısı yaşanabilir. Bu ilçelerdeki Anadolu liselerinin 9. sınıf kontenjanları 340 ile 680 arasında değişiyor. Okulların bu durumda ortalama 9 ile 17 arasında 9. sınıf şubesi açması gerekiyor.
ÇOK PROGRAMLI LİSELERİ TERCİH EDECEKLER DİKKAT
Çok programlı liselerde (ÇOP) durum daha ciddi. Bu okulların alacağı öğrenci sayısı 306 ile 1428 arasında, örneğin bu yıl kontenjanı 1428 olarak belirlenen Sultangazi Çok Programlı Lisesi, her sınıfta 40 öğrenci olursa yaklaşık 35, her sınıfta 34 öğrenci olursa ki normalde öyle olması gerekiyor, 42 tane lise birinci sınıf şubesi açmak zorunda. Oysa okuldaki derslik sayısı 33.
TEOG GÜVENLİK KAYIT KAYIT NO NEDİR?
Buradaki “Güvenlik Kayıt No” da istenen numara her öğrencinin 2014 SBS/ TEOG Başvuru Belgesinde Yazmaktadır. TEOG başvuru belgelerini kaybeden öğrenciler bu numarayı okudukları ve mezun oldukları okullarından alabilirler. Okul müdürlüğü dışında bu numarayı almanın başka yolu yoktur.
Güvenlik No: Başvuru sırasında verilen ve başvuru formunun üzerinde yer alan numaradır. Numaranın bulunduğu form kaybedildiyse okul idaresine şahsen başvurarak temin edilebilir. Telefonla güvenlik numarası öğrenilemez.
2014 ANKARA LİSELERİ TABAN PUANLARI-TIKLA
2014 İSTANBUL LİSELERİ TABAN PUANLARI - TIKLA
2014 İZMİR LİSELERİ TABAN PUANLARI- TIKLA
TEOG SONUÇLARI İÇİN İKİ FARKLI PUAN HESAPLANDI
MEB, sınavlara giren 1 milyon 271 bin 273 öğrenci için iki farklı puan hesapladı. Bunlardan biri iptal edilen 4 soru dikkate alınmadan puanların hesaplanması oldu. Diğerinde ise yerel mahkemenin kararı onanmış gibi 4 soru iptali dikkate alındı. Bu yeni hesaplamaya göre yaklaşık 1.3 milyon öğrencinin hem yerleştirme puanları hem de yılsonu başarı puanları ve sıralamaları da değişti.
MEB TEOG İÇİN 'YA A TUŞUNA YADA B TUŞUNA' BASACAK
Habertürk'ün haberine göre, MEB yetkilileri, "Yaklaşık 1.3 milyon öğrenci ile ailesi heyecanla puanlarını bekliyor. Kimseyi mağdur etmek istemiyoruz. Ama mahkemenin de bir an önce karar vermesini bekliyoruz. İki türlü puan hesaplaması da hazır. İtirazımız kabul edilirse soru iptalinin olmadığı hesaplamaları yayınlayacağımız A tuşuna, kabul edilmezse soru iptalini dikkate alarak yaptığımız hesaplamayı vereceğimiz B tuşuna basacağız" dedi.
TEOG SONUÇLARI BUGÜN DE AÇIKLANABİLİR 2 GÜN SONRA DA
Üst mahkemenin kararının bugün ulaşmaması durumunda ne yapacakları sorusuna ise bakanlık yetkilileri, "En kötü olasılık belki bir iki gün bekleriz, ya da pazartesi sabahı iptal edilen sorulara göre yaptığımız puanları açıklar, sonra da üst mahkemeye itirazımızı geri çekeriz" yanıtını verdi.
TEOG'DA SORUNUN DEĞERİ DEĞİŞİYOR
TEOG'da her biri 20'şer sorudan oluşan 6 dersten iki dönemde toplam 12 sınav yapıldı. Bu 4 soru dışında birinci dönem sınavlarında görme engelliler matematik, fen ve teknoloji ile İtalyanca dersi sınavlarından birer, matematikten 2 soru iptal edilmişti. Böylece iptal sorular 9 oldu. İptal ise soruların değerini değiştiriyor. 20 soruluk her testte bir sorunun değeri 5 puan olarak hesaplandı. Ama 2 sorunun iptal edildiği fen sınavı tıpkı matematik gibi 18 puan üzerinden değerlendirilecek ve bir sorunun değeri 5.5556 olacak. İngilizce sınavında da soruların değeri aynı olacak. Din dersi sınavında ise bir sorunun değeri bir iptalle 5.26 oldu.
TEOG'DA İPTAL EDİLEN SORULARI YANLIŞ YAPANIN PUANI YÜKSELECEK
Yargının iptal ettiği soruları dikkate alarak yapılan hesaplamada bu soruları yanlış yapan öğrencilerin puanları yükselecek. Ayrıca soru iptali olmayan mazeret sınavı da adaletsizlik yaratıyor. Çünkü ilk sınavda bir yanlışı olan öğrenci soru iptali olmayan mazeret sınavında bir yanlış yapana göre 0.05 puan kaybedecek. Yanlış soruları artıkça dezavantajları da artacak. Testin katsayısı 4 olduğu için bu puan kayıpları yerleştirme puanlarında daha yüksek olacak.
TEOG sınav sonuçları açıklandı. TEOG sınav sonuçlarını bekleyen öğrenciler şimdi yerleştirme puanlarına göre TEOG tercihleri yapacaklar. Peki TEOG tercihleri nasıl yapılacak?TEOG tercihinde neye dikkat edilecek? İptal edilen TEOG soruları ne olacak? TEOG sınavı iptal edilir mi edilmez mi? TEOG puan hesaplama, Hangi TEOG puanıyla hangi lise tercih edilebilir, Liselere girişte okulların taban ve tavan puanları neler? Hepsi memurhaber.com'da...
TEOG-2014 Lise Kontenjanları Açıklandı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş TEOG-2014′te Yerleştirmeye Esas Puan YEP ile öğrenci alacak
Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler, Anadolu İmam-Hatip, Anadolu Meslek-Teknik ve bazı Özel Fen Liseleri ile bazı Özel Liselerin 2014-2015 öğretim yılı kontenjanları açıklandı.
Teog Sınavı Teog Puan Hesaplama, 2014 TEOG Tercihleri Başladı, TEOG Tercih Tarihleri, TEOG, Teog tercihleri ne zaman, 2014 Teog, Teog tercihler, Teog yerleştirme takvimi, Teog yerleştime dönemi...
TEOG-2014′te tercih edilebilecek,
2345 Anadolu Lisesi’nde 393.956 kontenjan,
228 Fen Lisesi’nde 24.750 kontenjan,
85 Sosyal Bilimler Lisesi’nde 9.000 kontenjan,
1893 Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde 155.346 kontenjan,
936 Anadolu İmam-Hatip Lisesi’nde 200.444 kontenjan,
2394 Anadolu Meslek-Teknik Lise’de 540.736 kontenjan var.
Adaylar, 7 Temmuz 2014′te, E-Okul adresinde açıklanacak YEP’lerine göre, bu okullar arasından öğrenim görmek istedikleri 15 okulu ve yerleşemem durumunda tercih edecekleri 6 okul türü arasından 4 okul türünü, 31 Temmuz-8 Ağustos 2014 arasında adresinde girişlerini yaparak tercihlerini belirtmiş olacaklar.
Yerleştirme sonuçları 22 Ağustos 2014′te açıklanacak.
TEOG SONUÇLARI AÇIKLANDI
HATALI SORULAR NE OLACAK?
4 soru hatalı olduğu için TEOG sonuçları üst mahkeme kararıyla açıklanacak.
Milli Eğitim Bakanlığınca, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Uygulamasında bazı soruların hatalı ve iptal edilmesi gerektiğiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararına ilişkin, "Bakanlığımız, karar aleyhine Bölge İdare Mahkemesi'nde itiraz başvurusunda bulunmuştur. Üst mahkemenin kararına göre, sınav sonuçları ilan edilecektir" denildi.
Milli Eğitim Bakanlığından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, "Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Uygulaması çerçevesinde, 8'inci sınıf öğrencileri için 28-29 Kasım 2013 tarihinde yapılan ve 20 Ocak 2014 tarihinde sonuçları açıklanan ortak sınavlara ilişkin olarak,Ankara 13'üncü İdare Mahkemesi'nde yürütmenin durdurulması istemli iptal davası açılmıştır. Açılan davada, Ortak Sınavların Fen ve Teknoloji Testi A kitapçığı 9 (B kitapçığı 6); İngilizceTesti A kitapçığı 4 ve 6 (B kitapçığı 5 ve 7); Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi A kitapçığının 7'nci (B kitapçığı 1) sorularının hatalı olduğu ve iptal edilmesi gerektiği iddiasına yer verilmiştir. İlgili mahkeme, yukarıda belirtilen sorulara ilişkin olarak yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Bakanlığımız, karar aleyhine Bölge İdare Mahkemesi'nde itiraz başvurusunda bulunmuştur. Üst mahkemenin kararına göre, sınav sonuçları ilan edilecektir" ifadesi kullanıldı.
TEOG puan hesaplama. TEOG puan hesaplama cetveli, TEOG puan hesaplama Lise yerleştirme sonuçları. Lise kontenjanları açıklandı mı? TEOG Lise tercihleri ne zaman yapılacak? e okul karne notları öğren. E okul giriş nasıl yapılır? TEOG lise tercihi yap. E okul ve TEOG hakkında bilmek istedikleriniz MEMURHABER.tr adresinde.
LİSE TERCİHİ YAPMAK İÇİN TIKLAYIN!
Yerleştirme sonuçları 22 Ağustos 2014′te açıklanacak
ÖZEL OKULA BİLGİ YOK: Türk ve yabancı özel okullar aynı tercih listesinde yer almayacak. Ancak, özel okullar isterlerse tam burslu olarak alacakları öğrencileri Türkiye çapındaki ilk yüzde 5'lik dilimden seçebilecekler. Ancak, 3 dersten 6 sınavın sonucuna göre öğrencilerini alacaklarını açıklayan özel okullara bu puan bilgileri verilmeyecek. Özel okullar kendi yerleştirme puanlarını kendileri hesaplayacak.
3 SEÇENEK ÇIKACAK: E-okul üzerinden tercih yapacak olan öğrencilerin karşısına üç seçenek çıkacak: "Özel yetenek sınavıyla yerleştim", "Özel okula kayıt yaptırdım", "Tercih yapmak istiyorum". Öğrenci ilk iki seçenekten birini işaretlerse tercih yapamayacak. Bu nedenle aileler çocuklarını özel okula yazdırmış olsalar bile bu seçeneği işaretlemeyip tercih yapmak istiyorum demek zorundalar. Aksi halde Fen, Anadolu, İmam Hatip, sosyal bilimler ya da meslek liselerine tercih edemeyecekler.
2 LİSTELİ TERCİH: "Eğer öğrenci tercih yapmak istiyorum" seçeneğini işaretlerse merkezi yerleştirmeye katılacak.Öğrenciler A grubunda 15 tercih yapacaklar. Bu tercihlerde il ve okul türü sınırlaması yok. Tercihlerine yerleşmeme ihtimaline karşı Bakanlık B grubu listesinden en az birini işaretlemeyi öğrencilere zorunlu tutuyor. Bu listede ise il sınırlaması hatta, ilçe ve semt sınırlaması da olacak. Öğrenci bu gruptaki okullardan hiçbirini işaretlemezse bile Bakanlık otomatik olarak öğrenciyi herhangi bir okula yerleştirilebilecek.
NAKİL SİSTEMİ DE DEĞİŞTİ
Öğrenciler , yerleştirme işlemi tamamlandıktan sonra okullarda şayet boş kontenjan kalırsa nakil başvurusunda bulunabilecek. Bu işlemlerde eski sistemde olduğu gibi okula en son giren öğrencinin puanı esas alınmayacak. Bu öğrenciden daha düşük puanlı öğrenci de okula yerleştirilebilecek.
Müdürlere 'memnuniyet' kriteri
Bakanlık, başta müdürler olmak üzere okul yöneticileriyle ilgili de önemli bir karar aldı. 4 yıllık müdürlerin görevine devam edebilmesi için Okul Aile Birliği Başkanı, İlçe Milli Eğitim Müdürü, Şube Müdürü, okulun en kıdemli ve en yeni öğretmeni, Öğrenci Meclisi Başkanı karar alacak.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığının 2013-2014 Eğitim Öğretim yılından başlayarak uygulamaya başlayacağı sisteme veriler addır. Sisteme göre altı temel dersin ikinci sınavı MEB tarafından gönderilen ortak bir sınav olacaktır. Yeni sistemin amacı öğrencileri sınav stresinden kurtarmaktır. temel eğitimden ortaöğretime geçiş sisteminin kısaltmasıdır. Bu yeni sisteme göre 6, 7 ve 8. sınıflarda 6 dersten 6 ayrı sınava girecek ve ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanına eklenmiş yılsonu başarı puanlarının ortalaması ile liselere yerleşeceksin.
Türkiye’de 2013-2014 yılında uygulanmaya başlanan temel eğitimden ortaöğretime geçiş sınav sistemidir. Bu yeni sisteme göre 6, 7 ve 8. sınıflarda 6 dersten 6 ayrı sınava girecek ve ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanına eklenmiş yılsonu başarı puanlarının ortalaması ile liseye yerleştirilecektir. 6 temel ders için (Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) öğretmeninin sene içerisinde düzenlediği sınavlardan biri merkezi olacak. 3 sınavı olan derslerin 2. sınavı, 2 sınavı olan derslerin 1. sınavı merkezi olarak gerçekleşecek. Bu sınavlardan alınan sonuçlar doğrultusunda ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanın hesaplanacaktır.
6, 7 ve 8. sınıflarda 1. ve 2. dönem sonunda girilen bütün sınavlar temel alınarak yıl sonu başarı puanları hesaplanacak ve bu puan liseye yerleşme puanını etkileyecek. Öğrenciler sınavlara kendi okullarında girecek ve sorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacaktır. Diğer sınavlarda bulunan yanlışların doğruları etkileme sistemi TEOG sınavlarında bulunmamakta, yanlışlar doğruları etkilemektedir. 2013-2014 Eğitim döneminde, 28-29 Kasım 2013 tarihinde yapılan TEOG sınav sonuçları 20 Ocak 2014 Pazartesi günü açıklanmıştır.