BIST 9.312
DOLAR 38,28
EURO 43,55
ALTIN 4.100,10
GÜNCEL

TEOG puan hesaplama 2015- TEOG Tercih Robotu 2015

TEOG puan hesaplama 2015- TEOG Tercih Robotu 2015. TEOG sonuçlarının açıklanmasıyla adaylar TEOG puan hesaplama programları aramaya başlandı. TEOG Tercih Robotu 2015 ve TEOG haberleri detaylarda...

TEOG puan hesaplama 2015- TEOG Tercih Robotu 2015. TEOG sonuçlarının açıklanmasıyla adaylar TEOG puan hesaplama programları aramaya başlandı. TEOG Tercih Robotu 2015 ve TEOG haberleri detaylarda...

Yaklaşık 1 milyon 273 bin 8’inci sınıf öğrencisinin girdiği 2014-2015 yılı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (
TEOG) sürecindeki Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP) açıklandı. Puanların açıklanmasının ardından öğrenciler gözünü tercih sürecine dikti.Zorlu tercih sürecinde nasıl bir süreç işleyecek? Nakil işlemleri hangi tarihlerde yapılacak? TEOG tercih rehberi ve kılavuzu burada.MEBTEOG sınav sonuçları ve tercih robotu (TEOGES) , merak edilen sorular ve cevaplar, tüm ayrıntılar ve tercih yapacak öğrencilere altın değerinde ipuçları bugun.com.tr'de

TEOG SINAV SONUÇLARI İÇİN LİNKE TIKLAYIN

TEOG YERLEŞTİRMELER KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

TEOG TERCİH ROBOTU (TEOGES)

Milli Eğitim Bakanlığı bürokartları ve Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği uzmanları sizlerden gelen sorulara yanıtlayacak. Bugün başladığımız “TEOG Tercih Rehberi” ni okumadan çocuğunuzun tercihini yapmayın. İngilizce sorusunun iptal edilmesinin ardından bu soruyu yanlış yapan öğrencilerin 8’inci sınıf ortaöğretim başarı puanı yükselebilir. Yabancı özel okullar TEOGpuanlarının açıklanmasının gecikmesi üzerine yeni bir kayıt takvimi planladı. Bugün ve yarın (pazartesi-salı) ön kayıt alıp, çarşamba ve perşembe günleri kesin kayıt yapacaklar. Okullar, 10 Temmuz’a kadar serbest kayıt dönemi uygulayacaklar. Bu dönemde isteyen özel okul bir gün ya da, yarım gün ön kayıt alıp, ertesi gün ya da öğleden sonra kesin kayda geçecek. Kararı devlet okulundan yana olanların 25 tercih hakkı bulunuyor. Velilerin çocukları için fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liseleri, çok programlı Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri, açık öğretim kurumları, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’ne bağlı özel okullardan birini seçmeleri gerekiyor. Uzmanlar, TEOG sisteminde tercih yaparken yüzdelik dilimlerin tercih işlemlerinde oldukça işe yarayacağı uyarısını yaparak şunları söylüyor: “Tercih yaparken puan ve yüzdelik dilimleri dikkate almalı. Özellikle yüzdelik dilimlerine uygun olanlardan istediğiniz okula öncelik vererek listesi oluşturulmalı.”



SONUÇLAR İNTERNETTEN

Yerleştirme sonuçları meb.gov.tr, oges.meb.gov. tr ve e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinden öğrencilerin TC kimlik numarası ve okul numarasıyla sorgulanabilecek, ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyecek. Yerleştirme sonuçları isteyen velilere kısa mesaj ile bildirilebilecek. Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin öğrenmeye hak kazandıkları okullar belirlendiğinden kayıtlar otomotik olarak yapılacak, ayrıca bir kayıt işlemine gerek kalmayacak.

NAKİLLER AĞUSTOSTA

Yerleştirmeye esas nakil başvuruları 17- 21 Ağustos, 24-28 Ağustos ve 31 Ağustos-4 Eylül tarihlerinde olmak üzere 3 kez yapılacak. Nakil sonuçları 24 Ağustos, 31 Ağustos ve 7 Eylül tarihlerinde e-okul.meb.gov. tr’de ilan edilecek. Kayıtlı bulundukları okuldan başka bir okula geçmek isteyen tüm öğrenciler yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilecek.

REHBERLİK BİRİMLERİNDEN DESTEK ALIN

Bakanlığın son yıllarda aldığı en radikal kararlardan biri, temel eğitimden orta öğretime geçişte merkezi sınavların kaldırılması. Bugün bu yöntemi uyguluyoruz. Çocuklarımıza okul dersleri ve sınavları dışında fazladan bir sınav uygulamadan, strese sokmadan, baskı altında bırakmadan kendi okulunda, kendi sınıfında ve sadece kendi dersinin yazılı sınavı kapsamında ölçmemizi yapıp çocuklarımızın ortaöğretim kurumlarına yerleşmelerine zemin hazırlıyoruz. İki yıllık uygulamamız ile ilgili yaptığımız araştırmalar çocuklarımızın tamamına yakınının çok memnun olduğu sonuçlarını veriyor. Aynı memnuniyet öğretmenlerimiz arasında da var. Uygulamanın birinci yönüyle oldukça başarılı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

İkinci önemli çabamız, hem bir veli hem de bir yetkili olarak çocuklarımızı sportif, sanatsal, kültürel ve sosyal yetilerini geliştirebilecekleri, aile ve arkadaşlarıyla daha fazla zaman geçirebilecekleri bir ortama kavuşturabilmek. İlgili genel müdürlüğümüz çalışmalarını sürdürüyor. Altyapısı hazır olup, tüm ülkede rahatlıkla uygulayabileceğimiz bir zemin oluştuğunda çocuklarımızın bugünkü YEP’lerinin bir kısmının sportif, sanatsal ve kültürel etkinliklere ayırdıkları zaman ve bu alanlardaki yeteneklerini geliştirmelerinden oluşmasını arzu ediyoruz. Böylece çocuklarımız bu tür yeteneklerini geliştirmenin, bu tür etkinliklere katılmanın okul başarılarını engellemeyeceğini, tam tersine destekleyeceğini görmüş olacaklar. Bunu bakanlık bürokrasisi, ilgili sivil toplum örgütleri, spor federasyonları ve kulüpleri, kültür ve sanat birlikleri ortak olarak çalışıyor. Bu tür ortak çalışma zemini bulamadığımız yerlerde ise bakanlığımız takviye kursları kapsamında çocuklarımızın bu tür yeteneklerini geliştirici etkinliklere ilişkin imkanlar oluşturacak. Temel eğitimden ortaöğretime geçişe ilişkin tüm bu süreçte arzuladığımız üçüncü şey ise çocuklarımızın not ortalamaları ya da okul başarılarına göre yukarıdan aşağıya sıralama yaparak bir ortaöğretim kurumuna yerleşmesi değil, tam tersine ilgi ve alakasına, yönelimlerine ve yeteneklerine göre bir ortaöğretim kurumunu tercih etmesini temin etmek. Bunu yapabilmek için de en önemli paydaşımız velilerimiz olacak. Önümüzdeki günlerde tercih süreci başlayacak bizim velilerden en önemli isteğimiz bu. Bu konuda velilerimize ve çocuklarımıza yardımcı olmak üzere 81 ilde rehberlik birimleri oluşturduk. Bu birimlerden destek alarak çocuklarımızın tercihlerini yapmaları hem bizim için, hem çocuklarımız için ve hem de ailelerimiz için son derece yararlı olacaktır. Unutmayalım “her çocuk özeldir”.

SORU-CEVAP 

*Öğrenci kabulünü kendi yönetmeliklerine göre yapan özel okullara ön kayıt başvurusu için puan barajı var mı?

Özel okullar kendi yönetmeliklerinde belirttikleri puanlara göre öğrenci kabulü yapıyorlar ve ön kayıt başvurusu için taban puan açıklıyorlar. Öğrencinin puanı, açıklanan taban puana eşit ya da büyükse ön kayıt başvurusu yapabilir.

*Merkezi sistemle öğrenci alan okulları tercih ederken puan barajı var mı?

Bu okullar için herhangi bir puan barajı yok. 25 tercihe kadar istenilen okullar tercih listesine yazılabilir.

*Merkezi sistemle öğrenci alan okullara doğru tercih için ne yapılmalı?

Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilerin Yerleştirmeye Esas Puanlarıyla birlikte yüzdelik dilimlerini de açıklıyor. Aynı şekilde merkezi sistemle öğrenci alan okulların geçen seneki taban puanlarını ve bu puanlara karşılık gelen yüzdelik dilimleri de yer alacak. Tercih yaparken okulların taban puanı ve yüzdelik dilimi ile öğrencinin puanı ve yüzdelik dilimi karşılaştırılmalı. TEOG sisteminde geçen sene ve bu sene sınava tüm 8’inci sınıf öğrencileri girdiği için öğrenci sayıları birbirine çok yakın ve bu da yüzdelik dilimleri dikkate alarak tercih yapmanın doğru olacağı anlamına geliyor. Tercih yaparken puan ve yüzdelik dilimlere uygun okulları en çok istenen okuldan başlayarak tercih etmek gerekir. Özellikle 25 tercihin 25’ini de doldurmak zorunlu değil. İstenilmeyen okulların tercih listesine yazılmaması gerekir. İlk 2-3 tercihe istenilen ama puanı biraz yüksek olan okullar yazılabilir.

*Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi kapsamında yapılan merkezi sistem ortak sınavlarının tamamını veya bir kısmını kullanan birden fazla özel okula ön kayıt başvurusu yapılabilir mi?

Açıklanan taban puanlara eşit ya da büyük puana sahip olunan ve istenilen tüm özel okullara ön kayıt başvurusu yapılabilir. Herhangi bir sınır yok.

*Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi kapsamında yapılan merkezi sistem ortak sınavlarının tamamını veya bir kısmını kullanan özel okula kayıt yaptıran bir öğrenci merkezi sistemle öğrenci alan devlet okullarına tercih başvurusu yapabilir mi?

Kayıt hakkı kazandığı özel okula kayıt yapan ve kaydı e-okul sistemine işlenen öğrenciler için tercih ekranı açılmayacak. Bu öğrenciler bu dönemde tercih yapamaz.

*Tercihlerin okul müdürlüklerine onaylatılmaması durumunda öğrencilerin tercih başvurusu kabul edilir mi?

Tercihlerin mutlaka herhangi bir ortaokul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanması gerekiyor. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak, aksi takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacak.

*Tercihlerle ilgili herhangi bir düzeltme veya değişiklik yapılmak istenirse ne zaman yapılabilir?

Tercihlerle ilgili herhangi bir düzeltme veya değişiklik yapılmak istenirse, okul müdürlükleri tarafından yapılacak olan elektronik onaylama işleminden önce olacak. Onaylama işlemi tamamlandıktan sonra herhangi bir düzeltme yapılamayacak. Onaylama yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemleri tamamlanmış olacak.

KAYIT SÜRECİ

Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl tercih ve yerleştirme süreçlerini 3 ana dönem olarak belirledi.

1) Özel okullara ön kayıt dönemi: Öğrenci kabulünü kendi yönetmeliklerine göre, belirlediği puan türü ya da YEP kullanarak yapan okulları tercih edecekler bu haftayı iyi değerlendirmeli. Öğrenciler bu dönem içinde puanının yettiği birden fazla okula ön kayıt başvurusu yapabilir. Ancak birden fazla okula kayıt hakkı kazandığında sadece bir okula kesin kayıt yaptırabilirler. Bir okula kayıt hakkı kazandığında hedefinde olan diğer okullara da puanı yetiyorsa ön kayıt başvurusu yapma şansı var.

2) Devlet okullarına kayıt dönemi: Merkezi yerleştirmeye dâhil olan okulların YEP’e göre yerleştirmesinin yapıldığı ve Temmuz 2015 tercih dönemi ile başlayan, 14 Ağustos’ta yerleştirme sonuçlarının açıklanması ile son bulan merkezi yerleştirme dönemini kapsıyor. Merkezi yerleştirmeye dâhil olan bazı özel okullar da var. Ancak, tüm devlet okullarının merkezi yerleştirmesi bu dönemde yapılıyor. Velilerin 25 tercih hakkı var. İstenilen sayıda tercih yapılabilir. Sadece tercih yapmış olmak ve listeyi doldurmak için istenmeyen okulların tercih listesine yazılmaması gerekir. Tercih yaparken puan ve yüzdelik dilim ile okulların taban puan ve yüzdelik dilimleri dikkate alınmalı. Öğrenciler, puanlarından 3-5 puan daha yüksek 2-3 okul tercihini de listesine alabilir.

3) Nakil dönemi: Devletten devlete, devletten özele, özelden devlete, özelden özele okul değişikliklerinin yapılabileceği dönemi kapsıyor. Nakil başvuruları yine merkezi olacak ve öğrencilerin üç tercih hakkı bulunuyor. Devlet okullarına nakil başvurusu yaparken tercih edilecek okulların kontenjan boşluğuna bakılmaksızın, boş kontenjanı olmayan okullar da tercih edilebiliyor. Özel okullara geçişlerde ise yine bireysel başvuru yapmak gerekiyor. Bunun için de öncelikle başvurulacak özel okulun boş kontenjanının olması ve açıkladığı taban puana eşit ya da daha büyük puana sahip olmak gerekiyor.

TEOG TERCİHLERİ NEDEN ÖNEMLİ?

TEOG Sınavına giren öğrenci ve velilerin heyecanlı bekleyişi sona ermek üzereyken, H. Tunahan Gök, tercih sürecini ve bu süreçte dikkat edilmesi gerekenlere değindi.

TEOG Sınavına giren öğrenci ve velilerin heyecanlı bekleyişi 24 Haziran günü yerleştirme esas puanlarının ilanıyla son bulurken, bu heyecanlı bekleyiş, yerini tercih süreci ve hangi okula gireceklerine bırakacak. H. Tunahan Gök, TEOGtercih sürecinde dikkat edilmesi gerekenlere değinirken, TEOG tercihinin önemi hakkında tüyolar verdi.

24 Haziranda yerleştirme esas puanlarının açıklanması ve kontenjanların ilanıyla birlikte “özel okullarda” kayıt sürecinin başladığını belirten Tunahan Gök, 5 Temmuz’a kadar devam eden bu süreçte yapılan tercihin önemine dikkat çekerken, özel okullara kayıt yaptıran öğrencilerin merkezi yerleştirme işlemine dahil edilmeyeceğini söyledi. TEOG’dan alınacak yüksek puanla, tam burslu olarak özel kolejde eğitim alma imkan ve ayrıcalığına da dikkat çeken Gök, tercih sürecini ve bu süreçte dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde açıkladı:

“6 – 16 Temmuz’da öğrenciler tercih için https://e-okul.meb.gov.tr  internet adresinden giriş yaptığında iki seçenekle karşılaşacaklardır. ‘ özel okula kaydımı yaptırdım tercih yapmayacağım’ , ‘tercih yapacağım’.

Özel okula kaydını yaptıran öğrenci merkezi yerleştirmeye dahil edilmeyecek.  Fakat yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabileceklerdir. Bu öğrencilerin kayıt yaptırdım butonunu işaretlemesi gerekecek aksi durumda öğrenciyi sistem açık öğretime yönlendirilecektir. Tercih yapacak öğrenciler ise ‘tercih yapacağım’ kısmını işaretliyor.

Bu sene tercihler bir kereye mahsus yapılacak ve 25 okul tercih etme hakkı verecektir. Puan ve tercih önceliği göz önünde bulundurularak yapılan tercihler mutlaka okul müdürlüklerine veliler tarafından onaylatılmalıdır.

14 Ağustos’ta yerleştirme sonuçlarının açıklanması ve boş kontenjanların ilan edilecektir. Bu tarihten sonra okul değiştirmek isteyen öğrenciler 5 okul seçmek kaydıyla 17-21 Ağustos’ta nakil başvurularını yapabileceklerdir.

TEOG sınavı aslında sadece iyi bir lise değil o liseden sonra iyi bir üniversite ve ardındaki mükemmel bir hayat standardını yakalamaya yardımcı bir serüvenin ilk basamağıdır. Bu süreçten sonra öğrenci sınav ve sınava dair ne varsa hayatına empoze ederek devam ediyor. Aslında bu sınav sonrası tercih, bizlere sonuca ulaşmak için bir takım seçenekler sunuyor. Onlardan bazıları şu şekilde;

SİSTEMATİK ÇALIMA, TAKTİKSEL ÇALIŞMA VE YORUM GÜCÜ

Sınav heyecanını sıcak tutmak; 8. Sınıfa kadar bol uygulama ile gelinen yolda 8. Sınıftan sonra işin içine sistematik çalışma ve taktiksel çalışma giriyor. En önemlisi ise yorum gücünü kullanmak giriyor. Bu süreci stratejik olarak iyi atlatırsak lisede biraz daha yorumla birçok konuyu anlıyor ve lise sonunda yapılan sınava ezberin dışında hazırlanmamız kolaylaşıyor.

ÜNİVERSİTEYE GİDEN YOL TEOG’DAN GEÇER

Üniversite hazırlığa yatırım TEOG dan geçer; ben öğrencilerime ve velilerime hep şunu söylüyorum ‘ TEOG’a ne kadar iyi çalışırsak o kadar iyi üniversite kazanırız’ diyorum. Çünkü Türkiye’de konular sarmal düzende ilerliyor her sene bir sonraki senenin temelini oluşturuyor. Bu nedenle eğitimimizi sağlam temellere oturtmalıyız ki bir sonraki sene zorluk çekmeyelim. Dolayısıyla lise de test çözmeyi alışkanlık haline getirip lise sonda işimizi kolaylaştırabiliriz.

İşte tamda burada başa dönüp tercih sürecini değerlendirme gereği duyuyorum. Siz veliler çocuklarınız için iyi bir gelecek planı kuruyorsanız bu yol, iyi bir liseden aynı zamanda mükemmel seviyede üniversiteye hazırlayan okullardan geçer. Lütfen tercihlerinizi yaparken iyi düşünün ve daha sonra kararınızı değiştirmek zorunda kalmayın. En iyi gelecek çocuklarımızın olsun.”

ÖĞRENCİLER AİLE VE ÇEVRE BASKISIYLA TERCİH YAPMAMALI

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencileri tercih telaşı sardı. Tercihler konusunda bir uyarıda bulunan Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı Mehmet Aslan, öğrencilerin aile ve çevre baskısıyla tercih yapmaması gerektiğini söyledi.

Öğrencilerin tercih formlarını doldururken yanlış kriterleri baz aldığını ifade eden Mehmet Aslan, tercih yaparken yanlış bilinen genel geçer kriterlerden vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı. Lise döneminde gençlerin net bir karar veremediğini dile getiren Aslan, öğrencilerin istekleri, ilgi alanları ve gelecek hedefleri dikkate alınarak tercih yapılması gerektiğini söyledi. Öğrencilerin çok zorlu bir sınav döneminin ardından bir o kadar da karmaşık olan tercih dönemine gireceğini belirten Aslan, "Lise tercihleri ülkemizde her zaman kolay olarak algılanır ve özen gösterilmeden yapılır. Bu durum aileler ve öğrenciler için ilk etapta olmasa da geniş zaman diliminde ciddi sosyolojik ve ekonomik tepkimeleri meydana getirir." dedi.

Aslan, tercih yaparken nelere dikkat edilmesi yönünde şu uyarılarda bulundu: "Ülkemizde çok büyük yanlışlardan biri de sınava giren öğrenci üzerindeki ciddi psikolojik baskıdır. Bu durum öğrencide çeşitli travmalara yol açabileceği gibi öğrenciyi yanlış yollara da sevk edebilmektedir. Özellikle bu durumu bir şekilde atlatmak isteyen öğrenciler, ailesindeki ve çevresindeki baskıcı ortamdan kurtulmak için yanlış tercihler yapma yolunu seçebilmektedir."
Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR