TEOG sonrası en doğru lise hangisi?
Milliyet gazetesi yazarı Abbas Güçlü TEOG sınavları sonrası en doğru lisenin hangi lise olduğuna dair bilgileri köşesine taşıdı.
Kolejlerde kayıtlar haftaya başlıyor. Hemen sonra da fen ve Anadolu liseleri meslek lisesi kayıtları gerçekleşecek.
Bir milyon 300 bine yakın öğrenci, TEOG’da elde ettikleri puana göre, fen ve Anadolu liselerine ya da özel Türk ve yabancı okullardan birine girmek için yarışacak.
Üniversite yerine, bir an önce hayata atılmayı düşünenler ise şansını meslek liselerinde deneyecek.
Zorunlu temel eğitim 12 yıla çıktığı için liseye gitmeyeceğim diye yan çizmek yok.
Hiçbir liseye puanı yetmeyen ya da uzaktan lise eğitimi almak isteyenler de açık liseye kayıt yaptıracak...
Peki, en doğru lise hangisi?
En iyi geleceği hangisi sağlıyor?
Yüz binlerce ailenin yaz boyunca cevabını arayacağı en önemli soru bu olacak. Çünkü kayıt dönemlerinin biri bitecek, diğeri başlayacak.
İsterseniz gelin bu cevabı hep birlikte arayalım...
Fen liseleri
Fen liseleri, üniversiteye girişte en başarılı okullar. Daha çok, tıp ve mühendisliği düşünenler için doğru bir adres. Sınav başarıları yüksek ancak sosyal bilimlere ve sosyal hayata biraz uzaklar. Ama yine de ille de üniversite diyenler için ilk sırada düşünülmesi gereken okullar. Geçen devlet fen liselerinden mezun 13 bin 473 adaydan 7 bin 550’si, 4 yıl ve üzeri fakültelere girdi. Özel fen liselerinden mezun 4 bin 850 adaydan da 3 bin 63’ü de aynı başarıyı gösterdi. Fen liselerine İngilizce hazırlık sınıfı konulması da bu okullara olan ilgiyi artırdı.
Anadolu liseleri
Yabancı dille eğitim yapıyor diye tercih ediliyor. Ama neredeyse yüzde 99’unda yabancı dille eğitime son verildi. Yüzde 70’ten fazlasının da iyi bir yabancı dil eğitimi verdiği söylenemez. Klasik liselerin çoğuna Anadolu lisesi tabelası asıldı. Kalite iyice dibe vurdu. Meslek liselerine gitmek istemeyen öğrencilerin öncelikli tercihi haline geldi. Geçen yıl, sınava giren 255 bin Anadolu lisesi mezunundan 128 bin 250’si lisans bölümlerini kazandı. Tabela Anadolu liselerinin sayısı o kadar çok arttı ki okul seçerken çok dikkatli olmak gerekiyor.
Kolejler
Dershanelerin liseye dönüşmesiyle sayıları bu yıl daha da artacak. Ama çok azı dışında kontenjanlarını dolduran yok gibi. Ücretleri çok yüksek ve veliler, ödedikleri paranın karşılığını aldığına inanmıyor. Başarı oranları okuldan okula değişiyor. Çok başarı olanlar da var, o kadar para boşa mı gitti dedirtenler de. Geçen yıl bu okullardan mezun olan 40 bin 712 adaydan ancak 21 bin 32’si 4 yıllık fakülteleri kazandı. Yabancı dil konusunda ise kim ne diyorsa, abartı söz konusu. Bırakın ikinci yabancı dili tekini öğreten sayısı bile çok az!
Yabancı kolejler
Yabancı dil öğretme konusunda en iddialı olan onlar. Üniversite başarısı okuldan okula değişiyor ve abartıldığı kadar çok yüksek değil. Çoğunun hedefinde yurtdışı üniversiteler var. Çok fazla öğrenci almıyorlar. Parası ve yurtdışı hedefi olanlar için düşünülmesi gereken alternatiflerin başında geliyor.
Klasik liseler
Geçen yıldan itibaren tarih oldular. Bir kısmı Anadolu lisesi, çoğu da imam hatip ya da meslek lisesine dönüştü. Diğer okullara giremeyen ya da eve yakın okul arayanlar için önemli bir alternatifti. İddialı liselere giremeyenler şimdi onların yerine açık liseye yönlendiriliyor. Yani bir anlamda okuldan ve eğitimden kopartılıyorlar. Şimdiden bu okullar aranmaya başlandı. Yeni iktidar farklı bir çözüm yolu getirebilir. Geçen yıl, bu liselerden önceki yıllarda mezun olanlardan 873 adaydan sadece 142 bini 4 yıllık fakülteleri kazanabildi.
Meslek liseleri
Kimilerine göre amele okulu, kimilerine göre de amele koleji ama hâlâ ilgi odağı. Özellikle de Anadolu meslek liseleri. Bir an önce hayata atılmak ve bir mesleğim olsun diyenler için cazibe merkezi. Artık istedikleri yere katsayı sorunu yaşamadan girebiliyorlar ama sınav soruları onlara göre değil fen ve Anadolu liselerine göre hazırlanıyor. Eskiden bu açığı dershaneye giderek kapatıyorlardı, artık böyle bir şansları da yok! Geçen yıl 219 bin endüstri meslek lisesi mezunundan 5 bin 325’i, 81 bin teknik lise mezunundan 11 bin 377’si, 161 bin kız meslek lisesi mezunundan 12 bin 455’i 4 yıllık lisans bölümlerine girebildi.
İmam hatip liseleri
İslami kolej olarak hâlâ tercih nedeni. Sayıları giderek artıyor. Katsayı nedeniyle azalan talep, artma eğilimi gösterse de üniversite başarılarının sorgulanır olması, iddialı öğrencilere diğer okulları da düşündürüyor. Geçen yıl, sınava giren 127 bin imam hatipliden 21 bini 4 yıl ve üzeri fakültelere yerleşti.
Özetin özeti: Eğer çocuğunuzun geleceği için size en uygun lise arayışı içerisindeyseniz bizi izlemeye devam edin...