BIST 9.660
DOLAR 34,61
EURO 36,29
ALTIN 2.924,33
ÖĞRETMEN

TEOG'da açıkta kalana eve en yakın okul şartı

TEOG'da A ve B listelerinden yaptıkları tercihte herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler puanlarına bakılarak evlerine en yakın okula yerleştirilecek.

MEMURLAR - Bu yıl yapılacak yerleştirme sisteminde aileleri en çok endişelendiren konu eğer çocukları A ve B listelerinden herhangi birine yerleşemezse "otomatik" hangi okul türüne yerleştirileceği. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) uzmanlarına göre 15 okulun tercih edileceği A listesi ve 4 okul türünün zorunlu işaretleneceği B listesi tüm öğrencilerin bir okula yerleşmelerini sağlamak için yeterli. Bu listelere göre yapılacak yerleştirmeler sonucunda açıkta kalan öğrenci kalmayacak.
Ancak bu iki listeye rağmen yerleşemeyen ve açıkta kalan öğrenciler olursa onların yerleştirmeleri nasıl yapılacak? İşte bu soruya yerleştirme kılavuzunda şu yanıt veriliyor: "Herhangi bir tercihte bulunmayan ya da tercih yapmış olmalarına rağmen A veya B grubu tercihlerine göre herhangi bir okula yerleşemeyen öğrencilerin yerleştirmeleri, öğrencinin ikamet adresi, Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP) okul kontenjanı, okulun A Grubu yerleştirme taban puanı dikkate alınarak sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır."

NAKİLDE BÖYLE BİR ŞART YOK

Bu yanıttan da anlaşılacağı üzere eğer çocuğunuz iki listede de bir okula yerleştirilemezse yerleştirme puanı ve okulun A grubu taban puanı dikkate alınacak. Bu okul Anadolu ya da fen lisesi olabileceği gibi mesleki ve teknik lise de imam hatip lisesi de olacak. Ancak "okulun taban puan şartı" yerleştirmelerden sonra okullarda boş kalacak kontenjanlar için gerçekleştirilecek nakil uygulamasında aranmıyor. Yani nakillerde bir okulda boş kalan kontenjanlar varsa o okula en son giren öğrencinin puanı dikkate alınmayacak. Sadece nakil başvurusunda bulunan öğrenciler kendi puanları açısından sıralanıp, en yüksek puanı olan öğrenciden başlayarak okula yerleşecek. Bu kuralın iki listede de yerleşemeyip, açıkta kalan öğrenciler için geçerli olmamasına aileler tepkili ve "Nakil uygulamasındaki taban puan aranmaması kuralı neden açıkta kalacak öğrenciye uygulanmıyor?" diyor.

PUAN ÜSTÜNLÜĞÜNE BAKILACAK

A ve B listesi dikkate alınarak gerçekleştirilecek yerleştirmeler şu kurallara göre gerçekleştirilecek.

BİRİNCİ ADIM: Liselere yerleştirme işlemleri öncelikle A listesine göre yapılacak. Bu listede tercihlerine yerleştirme puan üstünlüğü ve tercih sıralamaları dikkate alınarak yapılacak. Bu listede bir okula yerleşen öğrenci, bu okula kesin kayıtlı sayılacak.

İKİNCİ ADIM: A grubunda yerleşemeyen öğrenci için en az 4 okul türünün işaretlendiği B tercih listesi işletilecek. Aileler burada 3 alternatif ilçe seçmiş olacak. Bu listede ikamet adresi, yerleştirme puanı, tercih önceliği, okul kontenjanı ve okulun A grubu yerleştirme taban puanı dikkate alınarak okul türlerine göre otomatik yapılacak.

ÜÇÜNCÜ ADIM: B listesinde bir öğrenci boş kontenjanı olan birden fazla okula yerleştiyse okullar arasında A grubuna göre yapılan yerleştirme sonucunda taban puanı en yüksek okula yerleşecek. Okula yerleşen öğrencinin kaydı otomatik yapılacak.

DÖRDÜNCÜ ADIM: Tercih yapmayan ya da iki listede de yerleşemeyen öğrenci evine en yakın okula yerleştirme puanı, okulun kontenjanı ve okulun A listesinde oluşmuş taban puanı dikkate alınarak otomatik yapılacak.

YAŞ GİTTİ, OKULA DEVAM GELDİ

Aynı okula yerleşme hakkı kazanan Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP) eşit olan öğrencilerde önce 6 dersten yapılan 12 merkezi sınavın ağırlıklandırılmış sınav puanı yüksek olan kayıt hakkı kazanacak. Bu puanlar eşitse o zaman sırasıyla 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflarda yılsonu başarı puanı yüksek olan kayıt hakkı elde edecek. Eşitlik bu durumda da bozulmazsa okula devamsızlık yapılan gün sayısına bakılacak. Daha az devamsızlık yapan kayıt yaptıracak. Geçmiş yıllarda son seçenek olarak öğrencilerin "yaşlarına" bakılıyor ve daha küçük olan kayıt hakkı kazanıyordu.

KAYNAŞTIRMA ÖĞRENCİLERİ NE OLACAK?

Özel eğitime ihtiyacı olan ve kaynaştırma yoluyla eğitim alacak öğrenciler yetenekleri, sağlık ve ikamet durumları dikkate alınarak Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liseleri, çok programlı Anadolu liseleri ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerine öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu kararı doğrultusunda yerleştirilecek.

3 SEÇENEK SEÇME KALDIRILDI

8. sınıfı tamamlayan tüm öğrencilerin tercih yapma hakkı var ve tercihler bir kez yapılacak. Tercihleri MEB sitesinden e-okul üzerinden yapacaksınız. Sistem ilk açıklandığında velilerin karşısına 3 seçenek çıkacağını bunların da "Özel yetenekle kayıt yaptırdım", Özel okula kayıt yaptırdım" ve "Tercih yapmak istiyorum" seçenekleri çıkıyordu. Yanlışlıkla bile ilk ikisi işaretlendiğinde sistemin dışına çıkıyor ve merkezi yerleştirmeye katılamıyordunuz. MEB bu hatayı düzeltti. Şimdi yalnızca tercih listelerini dolduracaksınız.

Önce A listesine seçtiğiniz 15 okulu kodlarına göre yazacaksınız. B listesinde de 6 okul türünden 4'ünü işaretleyeceksiniz. Tercihleri okul müdürlükleri elektronik ortamda onaylayacak. Onay alındıktan sonra düzeltme yapamazsınız o yüzden her türlü düzeltmeyi bu onaydan önce yapmalısınız. Onay alınmazsa da tercih yapmamış sayılacaksınız. Elektronik ortamda tercih yapamayanlar için okul müdürlüğü öğrenci adına velisinin imzalayıp verdiği forma göre tercih yapacak. Tercihler için onayı sadece çocuğunuzun mezun olduğu ortaokuldan almak zorunda değilsiniz. Herhangi bir kent ya da ilçedeki bir ortaokul müdürlüğünden de yapabilirsiniz.

ÖĞRENCİ VELİSİ SORUMLU

Elektronik ortamda onaylanan tercih formunun bir çıktısını alınacak okul müdürü ve veli bunu imzalayacak. Formun aslı okulda kalacak, bir kopyası da okul müdürlüğünde kalacak. Bu işlemler için son tarih 8 Ağustos saat 17.00'de son bulacak. Tercih listesinden öğrenci velisi, onayından ise veliyle birlikte okul müdürlükleri sorumlu.

MEB UZMANLARI AİLELERE YANIT VERİYOR?

AÇIKTA KALACAK ÖĞRENCİ OLMAYACAK

Soru: İlçemizdeki okullar dolduysa öğrencimiz başka bir ilçeye ya da ilçelere yönlendirilecek mi

Yanıt: Öğrenciler A Grubu tercihleriyle il, ilçe ya da bölge sınırlaması olmaksızın ülke genelindeki tüm okulları tercih edebilecek. B Grubu'nda tercih başvurusundaki önceliğini belirttiği türe göre sırasıyla ikamet ettiği cadde, sokak, bulvar, ikamet ettiği mahalle, ikamet ettiği köy, ikamet ettiği bucak, ikamet ettiği ilçe ve tercih başvurusu sırasında seçeceği alternatif 3 ilçe geneline bakılarak kontenjan ve puan üstünlüğüne dayalı bir şekilde yerleştirme işlemi sistem tarafından otomatik olarak yapılacak. Böylece öğrenciler açıkta kalmadan istedikleri okul türlerine ikametlerine yakınlığı göz önünde bulundurularak yerleştirilecek,

NEDEN BAŞKA İL YAZAMIYORUM

Soru: B listesindeki okullar arasında neden ilçe sınırlamam var? Başka bir ili neden B listesine yazamayacağım?

Yanıt: Başka bir ildeki okula gitmek isteyen öğrenci A Grubu tercihleriyle istediği ildeki okulu tercih ederek gidebilecektir.

OKUL TÜRÜ YAZMAK ZORUNDA MIYIM

Soru : Öğrenci B Grubunda sadece Anadolu ve fen lisesi işaretlediyse istemese de diğer okul türlerine yerleştirilecek mi?

Yanıt: B Grubu tercihleri ise sadece okul türlerine göre yapılacak ve en az 4 okul türü zorunlu olarak seçilecek. Bu durumda sadece Anadolu ve fen değil, iki okul türü daha işaretlenecek. A'da yerleşemeyen bu tercih listesinde yerleşecek.

ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRAN NE OLACAK

Soru: Eğer bir özel okula kayıt yaptırdıysak ama iyi bir devlet okuluna da yerleşme şansımızı kaybetmek istemiyorsak ne yapmalıyız?

Yanıt: Özel okula kayıt yaptıran öğrenci isterse devlet okullarına tercih yapıp, yerleşebilir. Ayrıca özel okula kayıt yaptırarak tercih yapmayan öğrenciler 25 Ağustos - 5 Eylül tarihlerinde nakil sürecine dahil olabilir.

KAYDINI SİLDİRMEZSE NE OLUR

Soru:Veliler her zaman özel okula kayıt yaptırsalar da iyi bir Anadolu Lisesi istedikleri için yerleştirmelere katılırlar. Sonunda iyi bir okul olmazsa özel okula giderler. Ama devletteki kaydını sildirmezler. Oysa orada boş kontenjan vardır ama dolu gibi görünür. Bu nasıl engellenecek?

Yanıt: Eylül ayı sonuna kadar haftalık periyotlarla gerçekleştirilecek olan yerleştirmeye yönelik nakil işlemleri, okulların ilan edilen boş kontenjanları için yapılacak. Nakil yerleştirme döneminde, başka bir resmi ya da özel okula nakil talebinde bulunan öğrencilerden boşalacak kontenjanlar bir sonraki haftanın boş kontenjan listesinde yer alacak. Nakil talebi gerçekleşenler ve boş kalan kontenjanlar e-okul sistemi üzerinden görülebilecek.

EĞİTİMCİLER YENİ SİSTEMİ YORUMLUYOR?

YERLEŞTİRMELERDE ŞEFFAFLIK ŞAR

Cem Gülan

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Eş Başkanı

A listesindeki okula yerleşemeyen öğrenci adrese göre değil, B seçeneğinde yaptığı tür tercihi önceliğine göre yerleştirilmeli. Öncelikle Anadolu liselerinin kontenjanı çok arttıysa B seçeneğine daha az öğrenci kalabilir. Genellikle bunlar umudu az, düşük puanlı ve çok umursamayan öğrenciler olabilir. Ama yinede tür tercihi öncelik olmalıdır. İstemediği okula zorunlu gönderilmemeli. Zaten İstanbul'un yarıdan fazlası servis kullanıyor. Nakillerle

amaç resmi okullarda boş kontenjan kalmamasını sağlamak. Ancak ailelere çok iyi rehberlik ve bilgilendirme yapılmalıdır. Birde hepsinden önemlisi şeffaflık gerekir. Bunun için de öğrencilerin Türkiye başarı sırasının bilinmesi gerekiyor.

İSTEMEDİKLERİ OKULLARA GİDECEKLER

Alaaddin Dinçer

Eski Eğitim Sen Genel Başkanı, eğitimci

Bu sistemde çocuklar istemedikleri okullara gitmek zorunda kalacak, Veliler, öğretmenler, okul yönetimleri ile çocuklar arasında gerilimler ve yeni sorunlar yaşanacak. Kamuoyunda bu yerleştirme sistemiyle çocukların açık liseye ve imam hatiplere yönlendirilmeye çalışıldığı algısı güçlenecek. Nakiller de taban puan şartı kaldırılıyor. Nakiller için geçerli kuralları sıfırladığınızda önüne geçilemeyen taleple karşılaşabilirsiziniz. Sıralamalarda ve tercihlerde kendisine "iyi" okullarda yer bulamayanlar bu okullara akmak isteyeceklerdir. Kontrol etmekte ve denetlemekte zorlanılacak,"hamili kart yakınımdır" anlayışına uygun torpile dayalı büyük bir hareketlilik yaşanacaktır. Yeni krizlerin doğmasına neden olacaktır.

AİLELER YENİ SİSTEMLE İLGİLİ NE DÜŞÜNÜYOR?

GEREKİRSE İKAMETGAH DEĞİŞTİRİRİM

Birgül Fidan: Kızım bu yeni sistemle yerleşecek. Fen ya da Anadolu lisesine yerleşebilmesi için gerekirse ikametimi değiştiririm. Tercih etmediğimiz bir okula zorunlu gitmesini istemiyoruz. Bu olasılığın varlığı bile çocuklarımızın da bizim de azmimizi kırıyor. Oturduğu adrese göre okula kayıt işlemi ancak merkezi sınavlar kaldırılırsa uygulanabilir. BuBoş kontenjanlara nakillerde ilçe sınırlaması olmaması lazım. Bu eşitlik olur. Bu sistem kast sistemi gibi. Bazı ailelerin oturduğu bölgelerde Anadolu ve fen lisesi bile yok. İkamet şartı getirerek, öğrencilerin bir üst çevre ve okula gitmesini sınırlıyor. Sistem özel okul zorlaması getiriyor.

C.D.adlı veli: Geçen yıl bir öğrenci Anadolu, Fen, Anadolu Lisesi, Sosyal liselerine giremedikleri takdire meslek veya imam hatip lisesine gidiyordu. Zaten düz liseler Anadolu lisesine dönüştüğüne göre akademik başarısı düşük olanların öğrencilerin diğer lise türleri tercih etmeleri onlara üniversiteye girişte de kolaylık sağlayacaktır. Ama B listesine tamamen karşıyım A listesindeki bir öğrencinin aldığı yüksek puanla giremediği bir okula, B listesinde başka bir öğrenci çok düşük bir puanla girebilecek. Bu hak ihlalidir. Emek hırsızlığıdır. Nakilde taban puan olmaması çok büyük haksızlık olacak. Elbette ki bilinçli veliler haklarını arayacaklardır. Bu durum Anadolu ve fen liselerinin artık kalitesini bitirecek demektir. Bu yanlıştan dönülmeli.
Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR