BIST 9.631
DOLAR 34,61
EURO 36,33
ALTIN 2.972,72
GÜNCEL

TEOG'da bunları yapan kazanır!

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nde öğrenciler yaklaşık 3 aydır gördükleri konulardan sınava girecek. Uzmanlara, sınav öncesi rahat olan ve zamanı verimli değerlendiren öğrencilerin daha avantajlı olduğunu vurguladı.

MEMURLAR- Uzmanlar, 26-27 Kasım'da yapılacak Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sınavı öncesi ya da sırasında duygularını kontrol altında tutulabilenlerin daha başarılı olduğu fikrinde. Konuların az olduğuna dikkat çekerek, 'rahat' olanların avantaj sağlayacağını vurgulayan uzmanlar, "Hazırlık sürecini sağlıklı geçiren ve akademik olarak tüm derslerden gerekli konuları tamamlamış olan bir öğrenci mutlaka başarır" diyorlar. Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz ve Anafen Yayınları Rehberlik Koordinatörü Rıfat Altunsaray'ın TEOG öncesi önerileri şöyle:

İŞTE ALTIN ÖNERİLER

Kalan süre önemli: Kalan zamanda, eksik olduğunuz konulara yoğunlaşmak avantaj sağlar. Bu amaçla deneme sınavı çözebilirsiniz. Bildiğiniz ama tüm sorularını çözemediğiniz konulara yoğunlaşmanız gerekiyor. Kaygılanmanın en büyük nedeni sürece değil sonuca odaklanmak. "Başarılı olabilecek miyim?" diye düşünmeyip, sınava odaklanın.

Testte zaman tutun: Sınavda zaman önemli olduğu için evde çözdüğünüz testlerde de süre sınırlaması koyun. Bu, çeşitli taktikler öğrenmenizi de sağlayabilir. Bu nedenle tüm test ve deneme sınavlarında, gerçek sınav kurallarını uygulayın. Böylece kaygı düzeyi de azalır.

Ölüm kalım savaşı değil: Sınavı abartmamak gerekiyor. TEOG sınavlarına okuldaki herhangi bir yazılıya giriyormuş gibi girin. Sınav geleceğiniz için önemli olsa da bunu abartıp stres nedeni haline getirmemelisiniz.

Asla uyku ve beslenme düzeninizi bozmayın. Normal hayatınız nasılsa o şekilde devam edin. Motivasyonunuzu ve dikkatinizi dingin tutmak amacıyla açık havada yorucu olmayan etkinlikler yapmak faydalı olabiliyor.

SINAVDA BAŞARI TÜYOLARI

Güray Kaymaz, (Bilfen Eğitim Kurumları Ölçme ve Değerlendirme Koordinatörü), TEOG'da sizi daha başarılı kılacak ipuçlarını şöyle özetliyor:

- Sınava başlamadan optik cevap kağıdındaki bilgileri, soru kitapçığında eksik sayfa ya da baskı hatası olup olmadığını kontrol edin. Bir hata varsa salon görevlilerine durumu bildirin.

- Sınav cevap kağıdındaki ilgili alanı imzalamayı, soru kitapçık türünüzü cevap kağıdına kodlamayı ve soru kitapçığınızın ön yüzündeki ilgili yere ad, soyad ve TC kimlik numaranızı yazmayı unutmayın.

- Önce soruyu dikkatlice okuyun ve anlayın, sonra cevap şıklarına geçin.

- Soru kökündeki olumsuz ifadelere (yapamaz, değildir, olmamalıdır vb.) dikkat edin. Altı çizili, kalın yazı karakterli ifadeleri dikkatli okuyun.

- Çözemediğiniz soruları işaretleyip bir sonraki soruya geçin. Böylece bildiğiniz soruyu hızlı çözer, işaretlediklerinizi ikinci turda şık eleyerek, en doğru gelen şıkkı işaretleyerek geçersiniz.

BOŞ SORU BIRAKMAYIN

- TEOG'da yanlış doğruyu götürmüyor. Cevapları boş geçmeyin.

- Sınav anında dikkatiniz dağılırsa soruyu tekrar okumadan kalemi bırakıp, başınızı kaldırıp, bir kaç saniye dinlenin.

- Cevabı optik kağıda hemen kodlayın. Kodlama sırasında zihniniz sonraki soru için rahatlama imkanı bulur, hazır hale gelir. Cevabı hemen kodlamak, toplu kodlamadaki hataların da önüne geçer.

- Kendinize güvenin. Sınav kaygısı soruları doğru anlamanızı ve çözmenizi zorlaştırır. İnanmak başarmanın yarısıdır.

AKŞAMDAN HAZIRLANIN

- Her gün saat kaçta uyuyorsanız, o saatte yatın.

- Kalem, silgi gibi kırtasiye malzemelerini de yedekleriyle hazırlayın.

- Akşam yemeğinde ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durun.

- Sorular zor veya kolay olabilir. Sınavın olumlu yönlerini ön plana çıkarın. Olumsuzlukları abartmayın.

SINAV SABAHI BUNLARA DİKKAT

- Sabah, sınava yetişebileceğiniz bir saatte uyanın.

- Mutlaka, sevdiğiniz, bünyenizin kabul ettiği yiyeceklerle kahvaltı yapın.

- Sağlıksız ve bilimsel temelden uzak diyet önerilerinden kaçının.

ACELE DEĞİL ZAMANIMIZ YETERLİ

- Heyecanınızı kontrol altına almak ve rahatlamak için birkaç defa yavaş ve derin nefes alıp verin.

- Soruları sakin okuyun. Kesinlikle acele etmeyin. Zamanınız yeterli.

- Gözetmeni dikkatli dinleyin. Önce bildiğiniz soruları cevaplayın.

- Soru köklerine dikkat edin, cevap şıklarının tamamını mutlaka okuyun.

OTURMA DÜZENİNİ MEB BELİRLEYECEK

- Herkes kendi okulunda sınava girecek.

- Sınav günlerinde ders yapılmayacak.

- Her sınıfta en az 20 öğrenci sınava girecek.

- Oturma şekli MEB'in belirlediği gibi olacak.

- Süre sona ermeden sınıftan çıkmak yasak.


FEN Bilimleri Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt'a göre sınav başarısı, kendini tanımak, emek vermek ve bunun sonucunda "Hak ettiğim başarıyı elde edeceğim" demekle ilgili.

Yeşilyurt, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavlarına sayılı gün kala test esnasına yapılması ve yapılmaması gerekenleri şöyle anlattı:

Okuyup anlamıyorsan

Her bir ders için 20 soru soruluyor ve her derse 40 dakika süre veriliyor. Ayrıca dersler arasında öğrenciler 30 dakika dinlenebiliyor.

Her bir sorunun çözümüne 2 dakika düşüyor. Bu süre oldukça yeterli. Öğrenci kolay bir testle karşılaştığında sınavını erken bitirip hemen çıkma isteği duyabiliyor. Bu istek de ister istemez konsantrasyon kaybına yol açıyor. Burada yapılması gereken, ne olursa olsun 40 dakikalık süreyi sonuna kadar kullanmak.

Ayrıca her bir dersi kendi içinde değerlendirmek gerekiyor. Geçen yıl Türkçe testi çok kolay olduğu için öğrenciler arkasından gelen matematik testinin de kolay olacağını düşünmüşler, ancak en zorlandıkları matematik testi olmuştu. Dolayısıyla konsantrasyon kaybına uğramamak için öğrencilerin adım adım ilerlemeleri ve her testi ayrı düşünmeleri önemli.

Öğrenciler sınav anında bir soruyu iki kez okuyor ve anlamıyorsa o anda konsantrasyon kaybı yaşadıklarını düşünmeliler. Burada yapılacak en iyi şey, öğrencinin okumayı bırakıp bir-iki dakika gözlerini dinlendirmesi, derin nefes alıp sonra tekrar sınavına dönmesi.

Eski işlemde ısrar etmeyin

Adayların en fazla yaptığı hataların başında işlemler geliyor. Çözemediği soruya geri döndüğünde eski yaptığı işlem üzerinden soruyu çözüp yaptığı hatayı göremiyor.

Özellikle grafik veya tablo sorularında üstte verilen bilgiyi okumadan soruyu çözmeye çalışmak da yapılan hatalar arasında yer alıyor.

Bilginin yorumlandığı sorular, birden fazla konuya ait bilgiyi içeren sorular, hata yapılan soru türlerinde ilk sırada bulunuyor.

Az kitap okumaktan kaynaklı olarak da sorunun ne dediğini anlayamıyorlar.

'Değildir', 'olamaz' gibi ifadelerin altını çizmedikleri için yanlış okumalar yapabiliyorlar.

Aralarda ne yapmalı

Mümkün olduğunca biten sınavla ilgili konuşmamalı. Başlayacak sınava konsantre olmalı ve bu doğrultuda dinlenmeye çalışmalı. Fiziken yorulacak etkinliklerden kaçınılmalı.

Basit hatalardan nasıl kaçınılır

Öncelikle soruları dikkatli okumak şart. Dikkatli okumadan, doğru yorumlamadan soruları çözmeye başlamak hatayı beraberinde getiriyor.

Soruyu okuduktan sonra 1-2 saniye durup işlemi sakin yapmalı. 'Çabuk olmalıyım, hızlı çözmeliyim' paniği de hata yapma riski arttırıyor.

Her ders, her konu, her soru kendi içinde dikkat gerektirir. Soruyu küçümsememek gerektiği gibi büyütmemek de gerekir. Dikkat edilmediğinde en basit konunun en basit sorusunda hata yapılabilir.

En iyisi sınav sırasında çözülemeyen soruyu geçmek. Daha sonra bu soruya dönüldüğünde de eski çözümleri mutlaka silmek gerekir.

Sakin olmak, kendine güvenmek, dsoruyu küçümsememek ya da çok büyütmemek, soruyla zıtlaşmamak da çok önemli yöntemler arasında.

Son güne kadar çalışın

Her gün deneme sınavı yapmaları gerekiyor. Sonuçlarına göre eksik olduğu konuları tekrar edebilir, çözemediği soruları öğretmenlerine sorabilirler. Ayrıca son güne kadar ders çalışabilir.

Birinciden taktikler: 20 dakikada çözdüm

Alkın Kaz (500 puan): "7'nci sınıftan itibaren sınava çalışmaya başladım. Kendime, hobilerime günde bir saat ayırdım. Müzik aleti çaldım, televizyon izledim. Günde 8 saat uyumaya dikkat ettim. Geri kalan sürede ise ders çalıştım ve test çözdüm. Sınav sırasında 40 dakikayı çok verimli kullandığımı düşünüyorum. 20 dakika soruları çözdüm, 10'ar dakikadan 2 defa da cevaplarımı kontrol ettim. Sınav sürecince bu taktiği uyguladım ve bütün süreyi değerlendirdim. Zamanı iyi kullandım, sınavdan erken çıkmadım. Verilen 30 dakikalık arada ise endişeye kapılmadım, arkadaşlarımın sorular üzerindeki tartışmalarına kulak asmadım. Kendime güvendim ve iyi geçtiğine inandım."

Testi doğru okuyun

8'inci sınıfların gireceği TEOG'a 4 gün kaldı. Uzmanlar, başarının yolunun test çözme tekniklerini bilmekten geçtiğini hatırlatıyor.

İLK 6'sı 26-27 Kasım'da yapılacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavlarında başarıyı etkileyen en önemli noktalardan biri test çözme teknikleri. Eğitimciler öncelikle, soru kökünü doğru ve dikkatli okuma uyarısında bulunuyor: "Sorunun istediklerini tespit ettikten sonra dikkat edilmesi gereken nokta, zamanı iyi yönetmek. Ayrıca sınavda sorular ile inatlaşmadan turlama tekniğini kullanarak yani yapılamayan soruları hem optik formda hem de soru kitapçığında işaretleyip daha sonra tekrar bu sorulara dönerek sınavın tamamını bir kez daha kontrollü bir şekilde elden geçirmek iyi olur."

Bilfen İlköğretim Kurumu bölüm başkanları da, TEOG'a girecek 8'inci sınıflara başarıya ulaşmak için yapabilecekleri taktikleri sıraladı.

Uzun sorudan korkma

Fen ve teknoloji: Ön bilgiyi örneğin ağırlık, kaldırma kuvveti, hacim, soyağacındaki hasta bireyler gibi konuları sorudaki şekil üzerinde oturtun ve çözmeye daha sonra başlayın. Soru metninin veya soru kökünün uzun oluşundan korkmayın. Bu daha fazla ipucu anlamına gelir. Yargılı sorularda yargıların doğru ya da yanlış olduğuna karar verip seçeneklerde eleme yapın.

Paragrafı sonra oku

Türkçe: Paragrafta anlam sorularında önce soru kökünü, sonra paragrafı okuyun ki sorunun neyi sorguladığını doğru anlayın. Cümlenin ögeleri sorularını çözerken öncelik, temel ögeleri bulan yüklemi ve özneyi doğru tespit olmalı. Ayrıca tüm ögeleri bulmada en önemli nokta, söz öbeklerini asla bölmemektir.

Önce zihinde tamamla

Matematik: İşlem önceliği her soruda önceliklidir. Ama matematikte farklılık yaratan problem içeren sorulara da dikkat! Problem çözüm aşamasında uygulama kısmına (işlemsel kısımlara) geçmeden, problemi anlama ve planlama aşamasında soru sezgisel olarak öğrencinin zihninde tamamlanmalı. Bu aşamaların devamında planı uygulama ve kontrol kısmı gelir.

Şifre yan cümlede

İngilizce: Kelimelerin anlamları; paragraf, okuma parçası veya diyaloglardan çıkarımlar yoluyla bulunabilir. Bunun için kelimeden önceki veya sonraki cümleler de dikkatle okunmalı. Boşluk doldurma sorularında, boşluktan önce veya sonra yazılan cümle boşluk için anahtar bilgileri içerir. Çok uzun ve zor görünen bir parçanın soruları çok basit olabilir.

Genelden özele doğru

Din kültürü ve ahlak bilgisi: Özellikle ayet ve hadislerle ilgili sorularda, sadece verilenlere göre ayet ve hadislerden çıkarım yapmaya çok dikkat edilmeli. Sorunun içerdiği metin, ayet ve hadislerde olan doğruları esas kabul etmek çözümde başarıyı getirir. Soru köküne göre genelden özele doğru bir yol izlemek, soruların çözümünde kolaylık sağlar.

Bilgi ve yorum şart

İnkılap tarihi: Tarih bilginizi mutlaka kullanın, bilgi ve yorumları iyice harmanlayarak cevap arayın. Tarih sorularında yorum yapabilmek için konunun tamamına hakim olmak önemli. Soruların bazıları gerekli bilgiyi öğrencinin bildiğini varsayarak yorum yapmasını isterken, bazıları da gerekli bilgiyi açıklama bölümünde verebilir.

TEOG'da geri sayım

Ortaokul 8. sınıfta okuyan yaklaşık 1 milyon 287 bin öğrenci, 26-27 Kasım'daki TEOG sınavında iyi bir liseye girmek için ter dökmeye hazırlanırken, özel okullarla ilgili belirsizlikler netleşmedi. Özel okulların geçen yılki gibi mi yoksa bu yıl farklı kriterlere göre mi öğrenci kabul edeceği henüz bilinmiyor. Çünkü, özel okulların önerilerine bakanlık henüz yanıt vermedi. Ancak, özellikle yüksek puanlı özel okulların farklı derslere göre öğrenci alma hazırlıklarında olduğu duyumları var.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) geçen yıl ilk kez uygulanırken de özel okullarla ilgili soru işaretleri yaşanmıştı. Sınavda öğrencilere toplam 6 dersten soru yöneltilirken özel okullar, Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşerek, Türkçe, matematik ve fen ve teknoloji sınav sonuçları ile öğrencinin 8'inci sınıf başarı puanınına göre öğrenci almıştı. MEB'in özel okul puanını ayrıca hesaplamaması ve öğrenci sıralamasını vermemesi nedeniyle kolej kapılarında yığılmalar olmuş ve sorunlar yaşanmıştı. Birçok öğrenci 'Bir yere yerleşememem' kaygısıyla aynı anda puanının tuttuğu birkaç okula birden önkayıt yaptırmıştı. Bu yıl da sınava geri sayım yaşanırken özel okulların MEB'le görüşmelerinden henüz sonuç çıkmadı.

YABANCI OKULLAR NE YAPACAK?

Bazı özel okulların puan hesaplamasında dikkate aldıkları Türkçe, matematik ve fen ve teknoloji derslerine inkılap tarihini de eklemeyi planladığı belirtiliyor. Bazı özel okullar ise bakanlığın hesapladığı ve devlet okularına girişte de kullanılan Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, din kültürü ve ahlak bilgisi, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük ve yabancı dil sınavı ile yılsonu başarı puanından oluşan yerleştirme puanıyla (YEP) kayıt almayı planlıyor.

Edinilen bilgiye göre Amerikan Robert Lisesi, Üsküdar Amerikan Lisesi ve Fransız okulları Türkçe, matematik ve fen ve teknoloji sınav sonucuna göre öğrenci almayı düşünüyor. Alman Lisesi, Avusturya Lisesi ve İtalyan Lisesi'nin ise TEOG'da yer alan 6 dersin sonucuna göre öğrenci kabul etmesi bekleniyor. Koç Lisesi'nin de henüz bu konuda karar vermediği öğrenildi. Bakanlık onayından sonra durum netleşecek.

Sistemin netleşmemesi öğrenci ve velilerin de işini güçleştirdi. Özel okul hedefleyen öğrenciler Türkçe, matematik ve fen ve teknoloji derslerine ağırlık vermiş durumda. Son anda başka ders eklenmesi, TEOG sisteminin yeni bir sürprizi olarak karşılarına çıkacak.

Özel Okullar Birliği Derneği Eşbaşkanı Cem Gülan, Hürriyet'e yaptığı açıklamada "Geçen sene özel okullara öğrenci alımında Türkçe, matematik ve fen dersleri ile birinci sınavların ağırlığı yüzde 30, ikinci sınavların ağırlığı yüzde 70 şeklinde bir formül kullanıldı. Şimdi bir kısım okullar TEOG sonucu oluşan Yerleştirmeye Esas Puan'ı (YEP) kullanmak niyetindeler. Geçen yıla benzer bir sistem uygulamak isteyen okullar ise ders sayılarını da artırabilir. Birinci ve ikinci sınav yüzdeleri de değişebilir. Bakanlıkla yapılan görüşme sonucunda her okul kendi sistemini açıklayacaktır" dedi.

Özel okullar gibi azınlık okulu öğrencilerinin din dersi sorunu da devam ediyor. Ermeni okulları bakanlıktan din dersi sınavının kendi dillerinde yapılmasını istemişti. Kesin karar henüz çıkmadı ama Ermeni okullarının, kendi din derslerine yönelik soru hazırlayıp bakanlığa gönderdiği belirtiliyor. Rum okulları ise Rumca işledikleri matematik, fen ve din derslerinden muafiyet istiyor. Fakat din dersi programları halen Talim Terbiye Kurulu'ndan onay almadığı için geçen seneki gibi öğrencilerin sadece din dersinden muaf tutulacağını düşünüyorlar. Musevi okulu din sınavını Türkçe yapacağını açıkladı. TEOG sonucu devlet okularına giriş sisteminde ise değişiklik yapılmadı. Öğrenciler geçen yıl olduğu gibi toplam altı dersin sınav sonucu ve yıl sonu başarı puanının hesaplanması sonucu oluşan puanla iyi okulların kapılarını zorlayacak.

Kitapçık sayısı arttı kopya tespiti öğretmenlere bırakıldı

TEOG ilk kez geçen yıl uygulanmıştı. 2014-TEOG'un geçen yıldan en önemli farkı, iki olan kitapçık sayısının bu yıl A, B, C, D olmak üzere 4'e çıkması. İkinci önemli fark ise bilgisayar ortamında yapılan kopya taramasının kaldırılarak kopya tespitinin, salon görevlilerinin sorumluluğuna verilmesi.

İlk dönem sınavı 26-27 Kasım, ikinci dönem sınavı 29-30 Nisan'da. Her iki gün de 3'er dersten ortak sınav var. Her dersin sınavı 40 dakika, soru sayısı 20. Sınavların ardından 30 dakika dinlenme arası verilecek. Sınavı başladıktan sonra ilk 15 dakika içinde gelen öğrenciler kabul edilecek. İlk 20 dakika ile sınav bitimine 5 dakika kala öğrenciler sınavdan çıkamayacak.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR