Tercihlerden sonra adaylara bir sınav daha!
Üniversite tercihlerine başlayan öğrenciler için bir sonraki adım yurt arayışı olacak.
Üniversite tercihlerine başlayan öğrenciler için bir sonraki adım yurt arayışı olacak. Devlet yurduna yerleşemeyen ya da tercih etmeyen öğrenciler aylık 300 lira ile 4 bin TL arasında değişen bedellerle konaklama ihtiyacını karşılayacak.
Sınav stresi geride kaldı, şimdi sıra tercihlerde. Öğrenciler mesleki tercihlerini yaparken, yaşayacakları yeni şehirleri de seçecek. Önümüzdeki haftalarda farklı bir şehre giden öğrenciler için yurt arayışı başlayacak. Özel yurtları tercih eden öğrenciler aylık 300 lira ile 4 bin lira arasında değişen bedeller ödeyecek. Yurt fiyatları, odada kalacak öğrenci sayısı, verilen hizmetler ve yurdun yer aldığı bölgeye göre değişiyor. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, Anadolu illerinde aylık fiyatlar 300 lira ile 800 lira arasında değişirken, bu fiyat Ankara ve İzmir'de bin 800 liraya, İstanbul'da ise 4 bin bin liraya kadar yükseliyor. YÖK'e göre bu yıl üniversitelerin birinci sınıflarına yerleşebilecek öğrencisi sayısı 1 milyon civarında olacak. Türkiye genelinde tüm üniversitelerde okuyan öğrenci sayısı toplam 6 milyona yaklaştı.
LÜKS DÖNEM BAŞLADI
Yeni yapılan öğrenci yurtlarında 5 yıldızlı otelde bulunan tüm hizmetler yer alıyor. Buna paralel olarak da fiyatlar artıyor. En fazla 2 kişilik odalara yer verilen lüks öğrenci yurtlarda yüzme havuzu, fitness salonu, sinema odası, hamama ve sauna gibi birimler de bulunuyor. İstanbul'da yurt dağılımına baktığımız ise İstanbul'da Kağıthane Beyoğlu ve Haliç güzergahı öne çıkıyor. Bölgede 8 vakıf üniversitesi olduğu için bu ölgeler ve çevresinde yurt sayısı da artıyor. İstanbul'da yurtlar Fatih, Şişli, Kadıköy, Beşiktaş, Avcılar, Ataşehir, Üsküdar, Büyükçekmece ve Beyoğl'nda yoğunlaşıyor.
YATIRIMCI İLGİLİ
Öğrenci yurtları gayrimenkul yatırımcıları için son dönemde ciddi potansiyel yaratıyor. Uzmanlar, uygun lokasyonda ve profesyonel bir yönetimle yatırımı yapılan yurtların kendisini 10 yıldan daha kısa sürede amorti ettiğini, bunun da hem yerli hem de yabancı yatırımcıları cezbettiğini belirtiyor. Eva Gayrimenkul Değerleme Araştırma ve Raporlama Departmanı'nın hazırladığı 'İstanbul Yurt Sektörü Raporu'na göre, son yıllarda özellikle özel üniversitelerin sayısında artış yaşanmasına rağmen, öğrenci yurtlarında aynı hızda artış olmadığını ve bu konuda büyük bir talep açığı bulunduğu belirtiliyor. Raporda İstanbul'da bulunan öğrenci sayıları ve yurt kapasitelerinin ilçelere göre dağılımına bakıldığında; kapasitenin en fazla olduğu ilçelerin Fatih, Beşiktaş ve Şişli, en az olduğu ilçelerin ise Kartal, Bağcılar ve Bayrampaşa olduğu görülüyor. Bölgelerdeki öğrenci sayıları ve yurt kapasitelerini karşılaştıran rapora göre İstanbul'da yurt yatırımı açısından en cazip bölgelerin; Bakırköy, Bahçelievler ve Beyoğlu olduğu görülürken, cazibesi en az olan bölgelerin Zeytinburnu, Bayrampaşa, Ümraniye ve Ataşehir olduğu dikkat çekiyor. Kentin merkezi bölgeleri Fatih, Beşiktaş ve Şişli'de yurt yoğunluğunun fazla olmasına rağmen niteliksel anlamda yetersiz kaldığını belirten uzmanlar, bu bölgelere olan talebin devam edeceğini söylüyor. Avrupa yakasında havaalanı bölgesinin de potansiyel taşıdığını belirtiliyor.
ÖZEL YURTLAR ARTACAK
Bilgili Holding, Republika Academic markası ile otel hizmetli yurtlar hayata geçirdi. Şirket, İstanbul'da Ortaköy, Florya ve Büyükçekmece'de hizmet veriyor. Vakıf üniversitelerin artması ile özel yurtların arttığını belirten Republika Academic Aparts CEO'su Doğan Kaşıkçı, "Son 10 yıl içerisinde vakıf üniversitelerinin sayılarının artması ve gelişmeleri, bir çok vakıf üniversitesinin özellikle büyük şehirlerde, şehir dışında kampus üniversitesi yerine şehir içinde şehir üniversitesi olarak büyümeyi tercih etmesi öğrenci konaklamasında büyük açıklar oluşturdu. Bu açık önceleri standartları olmayan, kalitesi düşük küçük işletmelerle ve kiralık evlerle kapatılmaya çalışıldı. Yurt dışından know-how transferi yapan Republika sektöre yüksel kalite ve güvenlik standardı getirmesiyle, yatırımcılar standartları olan yurt yatırımlarına başladı" dedi. Özel yurt pazarının önemli bir potansiyel taşıdığına dikkat çeken Kaşıkçı, 2016 yılında kapasitelerini 2 katına çıkaracak proje hazırlıkları olduğunu dile getirdi. Avrupa İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Giray ise Ortadoğulu yatırımcıların da Türkiye'de yurt yatırımları için Türk firmalara ortaklık teklifi götürdüklerini söyledi. İstanbul'da 250 öğrenci kapsaiteli kız, 250 erkek öğrenci kapasitesi 2 yurtları oldupunu belirten Giray, "Konnforist markası ile özel yurt yatırımlarına devam edeceğiz. Maltepe ve Savutpaşa'da yeni yatırım planlarımız var. 5 yıl içinde 1500 öprenci kapasitesine ulaşmak istiyoruz" dedi.
YURTLARDAN NOTLAR
* Türkiye genelinde genellikle yurtlar ortalama 100-250 kişilik kapasiteye sahip.
* Türkiye genelinde odalar genellikle tek kişilikten başlayarak 6 kişiliğe kadar gidiyor.
* İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerde ise tek kişilikten başlayarak 4 kişiliğe kadar gidiyor.
* İstanbul'da standart yurtlar yatırımı için ortalama yatırım bedeli 5- 8 milyon TL. Lüks yurtlar için ise 10 - 20 milyon TL
* Yurtların yüzde 74'ü kız ve erkek yurtları olarak ayrı düzenlenmişken, yüzde 26'sı karma yurt statüsünde.
* Yurt seçiminde ailelerin sırasıyla dikkat ettiği kriterleri; güvenlik, temizlik, konfor, yemek, sosyal alanlar, teknoloji ve özel alanlar.
* Yurt seçiminde gençleri sırasıyla dikkat ettiği kriterler; temizlik, güvenlik, konfor, yemekler, sosyal alanlar, teknoloji, spor alanları, özel alanlar.
YURT FİYATLARI
İstanbul: 500-4000 TL
Ankara: 500-1750 TL
İzmir: 500-1800 TL
Antalya: 400-950 TL
Eskişehir: 480-1500 TL
Bursa: 300-950 TL
Erzurum: 300-725 TL
Kayseri: 400-1200 TL
Trabzon: 350-800 TL
G. Antep: 400-800 TL
Adana; 400-800 TL
Konya: 400-900 TL
*Fiyatlar aylık özel yurt bedellerini gösterir. Yurtlara göre değişmekle birlikte ağırlıklı olarak yemek de bu fiyata dahildir.