Tıp fakülteleri yetersiz kaldı!
Tıp fakültelerinde doktor açığını kapatmak amacıyla yapılan yüzde 25'lik kontenjan artışına Mısır ve Suriye'den gelen öğrenciler için yüzde 10'luk ekleme de olunca eğitim zora girdi. Öğrenciler amfilere sığmıyorlar.
ÖSYM, 2013 eğitim yılı başında doktor açığını azaltmak için tıp fakültelerine yüzde 25 oranında kontenjan artırımına gitti. Ardından Yükseköğretim Kurulu (YÖK) da Mısır ve Suriyeli öğrenciler için yüzde 10'luk kontenjan artırma kararı aldı. Altyapı hazırlığı yapılmadan karar verilen bu artış, tıp eğitimini zora soktu. Öğrenciler amfilere sığamaz hale geldi. Kimi üniversitelerde öğrenciler sabahçı öğlenci diye gruplara ayrıldı. Kimi üniversitelerde ise öğrenciler dersleri ayakta dinlemek zorunda kalıyor. Öğrenciler, "Kadavraya arkadaşlarımızın omzundan bakıyoruz. Öğle aramızı yemekhane kuyruğunda harcıyoruz, hastaları kapıdan bile göremiyoruz" diyerek duruma isyan etti.
DERS İŞLEMEMİZ MÜMKÜN OLMAZ
Bugün gazetesinin haberine göre; Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, gerekli altyapı oluşturulmadan geçen yıl kontenjan artırımına gidildiği belirtti. Tuncer, "Ne mevcut mali durumumuz ne öğretim üyesi sayımız ne de sınıf yapılarımız mevcut öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde değil. Herhangi bir kadro veya mali destek arıtımı yapılmadan öğrenci sayısının artırılması doğal olarak beraberinde yeni birçok sorun getirdi. Öğrencilerimiz amfilere veya sınıflara sığmadığı için mecburen dersler konferans salonunda yapılıyor. Bugün üniversitemizin kongre merkezimizi tıp fakültesi kullanıyor. Gelecek yıl da kontenjan artarsa ders işlememiz mümkün olmaz" ifadelerini kullandı.
'YABANCI ÖĞRENCİLERLE KRİTER FARKI VAR!'
Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan: "Mısır ve Suriye'deki tıp öğrencileri ile Türkiye'deki öğrencilerin seçilme kriterleri çok farklı. Örneğin Çapa ve Cerrahpaşa'ya giden öğrenciler Türkiye'nin en yüksek not almış öğrencileri. Bunlar aynı ortamda eğitim alacak. Bu kabul edilebilir bir durum değil, adeta felaket. Birçok yönden uygun olmayıp ayrıca oradaki öğrencilere büyük bir haksızlıktır. Son 5 yılda öğrenci sayısı katlanarak artarken yeni kurulan fakültelerin altyapısı, öğretim üyesi ve hastanesi yok. Tıp eğitimi sadece teorik değil aynı zamanda pratik eğitim tarafı da çok önemli. Kaliteden ödün vererek kontenjan artırmak doğru değil. Doğrusu daha uzun vadeli bir programda artırıma gidilmesi."
İstanbul Üniversitesi: Öğrencileri gruplara bölerek ders işliyoruz
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Feyza Darendeliler "Genel kontenjanlarla ilgili zaten sorun yaşıyorduk. Şimdi Mısır ve Suriyeli öğrenciler için bizden ek kontenjan istemeleri sorunu daha da artıracak. Şu an eğitimleri aksamasın diye öğrencileri birkaç gruba bölerek ders işliyoruz. Ne zamana kadar böyle devam ederiz bilemiyoruz" diye konuştu.