Toplu sözleşme süreci ne âlemde?
Yetkili konfederasyon Memur-Sen ile hükümet arasında kıran kırana geçen Toplu Sözleşme süreci 31 Ağustos 2015 tarihinde nihayete erecek.
Bir haftalık Endülüs (İspanya) gezisinin sonun da tekrar yurda döndük. Yoğun geçen bu gezi programının sonunda, ülkenin yoğun gündemindeki konular hakkındaki yazılarla tekrar karşınızda olmak mutluluk verici. Lise yıllarımızda çok sık münazara konusu olan ”Çok gezen mi, yoksa çok okuyan mı bilir?” sorusunun cevabını henüz bulabilmiş değiliz. Fakat değişik ve yeni yerler gezmenin insana katkısının büyük olduğunu söyleyebiliriz. Endülüs (İspanya) gezimiz ile ilgili izlenimlerimizi en kısa sürede sizlerle paylaşacağız.
***
Memurların gözü kulağı 3. Dönem Toplu Sözleşme masasında
Memurlarla hükümet arasında başlayan 3. Dönem Toplu Sözleşme süreci 3 Ağustos 2015’te başladı. Yetkili konfederasyon Memur-Sen ile hükümet arasında kıran kırana geçen Toplu Sözleşme süreci 31 Ağustos 2015 tarihinde nihayete erecek. Memur-Sen genel başkanı Ali Yalçın, memurun hakkını sonuna kadar savunacaklarını ve kazanacaklarını her ortamda ifade ediyor. Masaya da şu teklifle geleceklerini ifade ediyor: “Zam teklifimiz; yüzdelik zam+taban aylığa zam+refah payı+enflasyon farkı olacak. 2016 yılının birinci altı ayı için %8, ikinci altı ayı için %8 olmak üzere toplamda yüzde 16. 64 zam istiyoruz. Taban aylığa 150 TL seyyanen artış istiyoruz. Artı büyümeden pay ve enflasyon farkını talep ediyoruz. 2017 yılı için ise ilk altı ayda %7, ikinci altı ayda % 7 olmak üzere toplamda yüzde 14.49 oransal zam istiyoruz. 2017 yılında 100 TL taban aylığa yine herkese olmak üzere seyyanen zam istiyoruz. Memur-Sen olarak, 4/B ve 4/C’li personelin, üniversiteli işçilerin ve tüm sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesini talep ediyoruz.”
Bunun yanında memurların özür grubu atamalarında MEB’in 3 yıl sigorta konusunda attığı adımdan sonra, Devlet Personel Başkanlığı’nın yönetmelikte acil değişiklik yapması gereği ifade ediliyor. Toplu Sözleşme Süreci inşallah tüm bu isteklerin olumlu karşılanması ile birlikte memurların lehine sonuçlanır. ( )
***
Üniversite yerleştirme sonuçları açıklanalı çok oldu. Sonuçlara göre bir yüksek öğretim kurumuna yerleşen öğrencilerimiz, yerleştikleri bölümlere kayıtlarını yaptırdı. Şimdi bir çoğu eğitim-öğretim süreçlerindeki barınma, kalacak yer problemleri ile cedelleşiyor. Maalesef ülkemizde hâlâ öğrencilerin eğitim süreçlerindeki barınma, kalacak yer durumları tam ve istenen şekilde çözümlenebilmiş değil.
Ülkemizde barınma imkânı sağlayan en köklü devlet kuruluşumuz Kredi ve Yurtlar Kurumu. Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarda kalmak için başvuru süreci 10 Ağustos 2015 tarihinde başladı. Müracaatlar 17 Ağustos 2015 Pazartesi gecesi 23:59’a kadar devam edecek. Herhangi bir yüksek öğrenim programına yerleşen üniversite öğrencileri yurt başvurularını Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun adlı internet sitesinden yapabilecekler.
Yine özel kurum ve kuruluşlara bağlı yurtlar da özel şartlar ve ekonomik duruma göre öğrenci kaydı yapıyor. İlim Yayma Cemiyeti ( ), Ensar Vakfı ( ), TÜRGEV ( ) … gibi kuruluşlarımızda öğrencilerimize yurt ve burs konularında imkân sağlıyor. Eğitim öğretim için seferber olan kurum ve kuruluşlarımızı tebrik ediyor, öğrencilerimize de başarılar diliyoruz.
***
Liselere yerleştirme sonuçları
Yaz tatilinin devam ettiği şu günlerde heyecanla beklenen bir diğer sonuç da TEOG sonuçlarına göre alınan başvuruların sonuçlarına göre liselere yerleştirmeler. MEB’in takvimine göre sonuçlar 14 Ağustos 2015 Cuma günü açıklanacak. ( ) Ondan sonra yine takvime göre bir koşuşturmaca başlayacak. 3 defa nakille yerleştiği okulu değiştirme, yerleşemeyenlere boş kontenjanlara yerleşme hakkı verilecek.
Kalın sağlıcakla. (12.8.2015)