Torba yasa af değil, yapılandırmadır!
TURMOB Başkanı Nail Sanlı torba yasaya ilişkin olarak, 'Herhangi bir gecikme faizi, gecikme zammı ve vergi aslı affedilmiyor' açıklamalarında bulundu.
- Hükümetin geçtiğimiz aylarda TBMM'den geçirdiği ve 'Torba Tasarı' olarak da bilinen 6552 sayılı yasa ile vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili oluşturulmak istenen yanlış algıya itiraz geldi. Bu düzenlemeyle; borcunu ödeyen dürüst mükellefin cezalandırıldığı iddialarının gerçekçi olmadığı bizzat muhasebeciler odasının başkanı tarafından dile getirildi. Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin düzenlediği sohbet toplantısında konuşan Türkiye Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TURMOB) Başkanı Nail Sanlı, hükümetin son çıkardığı düzenlemenin af niteliğinde olmadığını ifade ederek, 'Yasa herhangi gecikme faizi, gecikme zammı, vergi aslı affedilmiyor. Kamuoyunda yanlış bir algı var' dedi.
SIK DÜZENLEME OLMAMALI
Yeni Şafak gazetesinin haberine göre; bu kapsamda geçmiş yıllarda uygulanan 6111 sayılı yasanın bir af niteliği taşıdığını ancak aynı zamanda da matrah artırımı getirmesiyle de mükelleflerin yükümlülüğünü artırdığını kaydeden Sanlı, özellikle kriz dönemlerindeki düzenlemelerin piyasaların bir gereksinimi olduğuna işaret etti. 1960 yılından bu yana geçen 54 yılda 35 af niteliği taşıyan düzenlemenin hayata geçirildiğini söyleyen Nail Sanlı, neredeyse 1,5 yılda bir af niteliğinde yasa çıkarılmış olduğunu da dile getirdi.
AF GETİRİLMEDİ
Son 6552 sayılı düzenlemenin 65 yasada değişiklik getirdiğini söyleyen Sanlı, yasa ile ilk kez TÜİK'in yurt içi üretici endeksi (Y-ÜFE) üzerinden yeni bir hesaplama yaptığını söyledi. Sanlı, "Tahakkuk etmiş vergi borçlarınızın taksitlendirilmesi için o güne kadar hesaplanmış gecikme faizi kaldırılarak, vade tarihinden ödeme tarihine kadar Y-ÜFE üzerinden yeni bir hesaplama yapılacak" dedi.
STOK AFFI DA İYİ OLURDU
İş dünyasından yansıyan sıkıntılara dikkat çeken Sanlı, '6552 ile ikinci önemli bir düzenleme de bilançoların aktifinde kayıtlarda görüldüğü halde işletmede bulunmayan kasa farkı rakamları veya ortakların üzerinde borç gibi görünen tutarlarla ilgili düzenleme yapıldı. Bunlar fiktif değerlerdi. Ancak, teknik olarak benimsemesek de işletmede kayıtlarda gözüktüğü halde işletmede olmayan stokların da düzeltilmesine imkan getirilmesi iyi olurdu. Bu eksik kaldı. Son bir defa stok affı getirilseydi bilançolar daha iyi bir duruma gelecekti. Biz bu konuda da görüşümüzü bildirdik ama olmadı' dedi.