BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
İŞÇİ

Torba yasada sahur mesaisi

Milyonlarca insanın beklediği torba yasanın görüşmelerinde Ramazan ayının gelmesiyle birlikte milletvekilleri komisyon görüşmelerinin sahura kadar devam etmesine karar verdi.

MEMURLAR ÖZEL HABER - Torba yasanın komisyon görüşmeleri hızla ilerliyor. Komisyon görüşemelerinde iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında sık sık hararetli tartışmalar yaşanıyor.

Torba yasanın komisyon görüşmelerinde bir çok madde kabul edilirken, milletvekilleri torba yasanın komisyon görüşmelerinin bir an önce bitirilip yasanın Meclis'e gönderilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Torba yasanın komisyon görüşmelerinde Ramazan ayının gelmesiyle birlikte çalışmaların nasıl süreceği ve ne hızla ilerleyeceği merak konusu oldu. Komisyonda çalışan milletvekilleri ise bu gelişmelerin üzerine torba yasanın bir an önce Meclis'e gönderilmesi için sahura kadar çalışma kararı aldı.

Milletvekillerinin sahura kadar çalışma kararı alması üzerine torba yasayı bekleyen milyonlarca kişi için müjdeli haber geldi. Bu karar sonrası torba yasa Meclis Genel Kurul'una daha erken gelecek ve Meclis'e erken gelmesinden dolayı da daha erken yasalaşacak.

TORBA YASADA BUGÜNE KADAR KABUL EDİLEN MADDELER

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Sosyal Güvenlik Kurumu yılda 77 milyar lira desteğe ihtiyaç duyuyor. Bunları görmeden herkesi 40'lı yaşlarda emekli yaparak bu ülkeye iyilik yapmış olmayız" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, kamuoyunda "Torba Kanun" olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor.

TASARININ 44. MADDESİ KABUL EDİLDİ

Maddeye göre, yeraltı işlerinde maden ocakları (elementer cıva bulunduğu saptanan cıva maden ocakları hariç), kanalizasyon ve tünel yapımı gibi yer altında yapılan işlerde çalışan sigortalıların, bu işlerde fiilen çalışmadıkları ücretli izin, sıhhi izin, yıllık izin, eğitim ve kurs, iş öncesi ve sonrası hazırlık süreleri ile resmi tatil günleri de fiili hizmet süresi zammı kapsamında olacak. Maddeye, "iş öncesi ve sonrası hazırlık süresi" ibaresi, önergeyle eklendi.

Başka bazı işkollarının da kapsama alınmasına ilişkin muhalefet tarafından verilen önerge üzerinde konuşan Maliye Bakanı Şimşek, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yılda 77 milyar lira desteği ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Bunları görmeden herkesi 40'lı yaşlarda emekli yaparak bu ülkeye iyilik yapmış olmayız. Bu düzenlemeler gerçekten açığı artıracak düzenlemelerdir, karşılığı yoktur. Dünyada eşi, benzeri bir durum da söz konusu değildir" dedi.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin'in "SGK'yı kapatalım o zaman" diye laf atması üzerine "iyi olur" diye espri yapan Şimşek, sözlerine "Herkes ödediği oranda emekliliğe hak kazanırsa doğru olur" diye devam etti. Bu yöndeki düzenlemeleri doğru bulmadığını belirten Şimşek, bu düzenlemenin bir maden kazasına tepki olarak ortaya koyulduğunu, mümkün olduğunca sınırlı kalmasının en doğrusu olacağını kaydetti.

Şimşek, "SGK eğer özel bütçeli bir kuruluş olsaydı müflis kuruluştu. Bunun açığını daha da artırmak bu ülkeye yarar getirmez, zarar getirir. Milletin kaynaklarının çok daha rasyonel kullanılması gerekir" diye konuştu.

TASARININ 11 MADDESİ DAHA KABUL EDİLDİ

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, "Beğenelim beğenmeyelim, Başbakanımızın bir çocuk politikası var; '3 çocuk' diyor. 'Herkes 3 çocuk yapacak' diye bir şey yok. Bu bir tavsiyedir, uyan uyar, uymayan uymaz" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, kamuoyunda "Torba Kanun" olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın 11 maddesi daha kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile kamu idarelerinde çalışanlara doğum borçlanma hakkı getirilecek. Ayrıca borçlanılabilecek çocuk sayısı 2'den 3'e çıkarılacak.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, bursla Türkiye'ye getirdiği yabancı uyruklu öğrencilerin prim ödeme yükümlüsü olacak.

Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'un kapsamına girenler, tüp bebek uygulanmasında verilecek destek için aranan, "Son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alamama" ve "En az 5 yıldır genel sağlık sigortalısı olma" şartlarından muaf olacak.

Başka tıbbi bir yöntemle mümkün olmaması nedeniyle yapılacak yardımcı üreme yöntemi tedavisi dışındaki, yardımcı üreme yöntemi tedavisinde, katılım payı ilk denemede yüzde 30, ikinci denemede yüzde 25, üçüncü denemede yüzde 20 oranında uygulanacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı bünyesinde oluşturulan bilimsel komisyonlara, kurum dışından, alanlarında uzman olan öğretim üyeleri ile tabip, diş tabibi ve eczacılar da katılabilecek.

Yurt dışında iş üstlenen işverenlerce bu işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri adına SGK'ya ödenmesi gereken sigorta primlerinin üst sınırı, asgari ücretin üç katına indirilecek. Böylece, iş gücü maliyeti düşürülerek Türk firmalarının yurtdışındaki rekabet güçleri artırılacak.

Sigortalılar adına sonradan tahakkuk ettirilen fark prim tutarları, sigortalılar ile tüzel kişilerin kasıt, kusur, hata ya da yanıltıcı beyanından kaynaklanmaması şartıyla, gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaksızın tahsil edilecek.

SGK tarafından ödenen gelir ve aylıkların, kuruma iade süresi 6 aydan 12 aya çıkarılacak.

-"TAVSİYEDİR"-

Milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, "Beğenelim beğenmeyelim Başbakanımızın bir çocuk politikası var; '3 çocuk' diyor. 'Herkes 3 çocuk yapacak' diye bir şey yok. Bu bir tavsiyedir, uyan uyar, uyma uymaz. Ancak bu sözün bir takım sebepleri var. Başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine baktığımız zaman üçüncü, dördüncü çocuğa teşvikler veriliyor" dedi.

Başbakan'a "padişah" denmesinin hoş bir ifade olmadığını belirten İşler, "Bu kadar seçimden galip çıkıp nasıl padişah olunabiliyor?" diye sordu.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin'in "demokrasi sandıktan ibaret değildir" sözüne karşılık İşler, demokrasinin en vazgeçilmezinin sandık olduğunu kaydetti.

İşler, Türk ekonomisinin dünyada gıpta ile takip edildiğini ifade etti.

Tasarının 55. maddesinin kabul edilmesinin ardından, komisyon, yarın sat 11.00'de devam etmek üzere bugünkü çalışmalarını sonlandırdı.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI'NA BAŞVURMAYANLARA EK SÜRE GELİYOR

Üst komisyonda görüşmeleri devam eden torba yasada gelir testine başvurmamış GSS'liler için ek süre tanınacak. Torba yasada 3 ay olan süre AK Parti önergesi ile 6 aya çıkarıldı. Bu süreyi 6 ay daha uzatmaya ise Bakanlar Kurulu yetkili kılındı. Böylece gelir testine girmeyenler için 1 yıllık ek süre tanınmış oldu. 

6 AYLIK YENİ HAK

Genel sağlık sigortası prim borçları ile ilgili maddede yapılan değişikliğe göre, bugüne kadar gelir testi yaptırmayanlara yasanın çıkmasından sonra 6 aylık yeni bir hak verilecek. Gelir testi yaptırmayanlar bu durumda 6 aylık bir ek süreyle toplamda bir yıllık bir ek süreye sahip olacak.

2013 yılı veya önceki bir tarihe ilişkin ödenmemiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezaları, eğitime katkı payı, özel işlem vergisi ve damga vergi borçlarında borç asılları 100 lirayı aşmayanların tahsilinden de vazgeçilecek.

BUNUNLA SINIRLI KALMAYACAK

Ancak kamu borçlarına getirilecek af düzenlemesinin bununla sınırla kalmayacağı öğrenildi. SGK’nın sigorta prim alacağının 75 milyar TL, Bağ-Kur prim alacağının 28 milyar TL, Genel Sağlık Sigortası Prim alacağının da 11 milyar TL’ye ulaştığı tahmin ediliyor. İşsizlik sigortası primi, idari para cezası, damga vergisi, asgari işçilik fark primlerinin de eklenmesiyle rakam 110 milyar TL’ye yaklaşıyor. Tüm bu alacak paketi için de, tek maddelik bir düzenleme hazırlığı yapılıyor. SGK’nın alacaklarında faizi silecek ve ana para ödemesini taksitlere bağlayacak düzenlemede, 2008 yılı örneği akla geliyor. 2008 yılında çıkarılan yasal düzenlemeyle, borcun faizinin yüzde 85’ine kadarlık bölmü silinmişti. Düzenlemeyle ilgili çalışmaların tamamlanmasının ardından, AKP’li milletvekillerinin önerge vererek konuyu meclise taşıması planlanıyor. Af maddesi son dakikada bir değişiklik olmazsa, taşeronluğu içeren torba kanun tasarısının maddelerine eklenecek ve temmuz ayından önce yasalaşacak. Yaz aylarında da uygulamaya girecek. Yasal düzenlemenin çıkmasının ardından, vatandaşlara başvuru için 3 aylık gibi bir süre tanınabileceği vurgulanıyor.
Türkiye’de her 2 veya 3 yılda biriken kamu alacaklarına yönelik bir yeniden yapılandırma yapılıyor. Bürokrasinin dönem dönem karşı çıktığı yeniden yapılardırmaların sonuncusu 2011’de 6111 sayılı kanunla yürürlüğe girmişti.

GELİR TESTİ YAPILACAK

Bağkurlu ve SGK prim borçlusuna gelir testi yapılacak ve borçları için bir fırsat verilecek. Yapılacak test sonucunda aile içinde kişi başına geliri asgari ücretten az olanlara 35.46 lira; asgari ücret ile iki katı arasında olanlara 106.38 lira; asgari ücretin iki katından fazla olanlara da aylık 212.76 lira prim borcu çıkartılacak.

Borç, yükümlü hale geldikleri tarihe kadar geriye doğru yeniden hesaplanacak. Bir yıl içerisinde ödeyenler gecikme faizi ve cezasından kurtulacaklar.

BAĞ-KUR'LUYA FIRSAT

Daha önce sigortalılık süreleri geçersiz sayılarak iptal edilen Bağ-Kur’luların 22 Mart 1985’ten sonraki sürelere ait prim gecikme zammı ve gecikme cezalarının ödenmesi halinde, Bağ-Kur statüsündeki sigortalılıkları başlangıç tarihinden itibaren geçerli sayılacak.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR