BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
YAZARLAR

Tüp bebek deneme hakkı üçe çıkartıldı

Daha önceki sistemde iki kez tüp bebek tedavisi yöntemini deneyip başarılı olunamaz ise üçüncüyü SGK karşılamıyordu. Torba Yasa ile yapılan değişiklik sonrasında tüp bebek deneme hakkı üç defaya çıkartıldı.

Bünyamin Esen
Bünyamin Esen[email protected]

İzmir’den okurumuz Emine EŞBERLİOĞLU soruyor: “Bünyamin bey, dört yıldır evliyim, henüz çocuğumuz olmadı. SGK’nın tüp çocuk hakkını açıklar mısınız? Nasıl başvurabiliriz? Özel hastanede tüp bebek yaptırabiliyor muyuz? Kaç deneme hakkımız var?”

Sayın okurum, halk arasında bilinen isimleri ile aşılama, tüp bebek gibi tedavilere biz tıp dilinde “üremeye yardımcı tedaviler” adını veriyoruz.

Üremeye yardımcı tedaviler SGK tarafından karşılanan, başka bir deyişle sigortalı ve hak sahiplerinin hastaneden alabileceği hizmetler arasında bulunuyor.

Sosyal güvenlik reformu sonrasında karşılanan sağlık hizmetlerinin kapsamı oldukça genişledi. Eskiden diş ve göz gibi çok zaruri hastalıklar bile SSK tarafından karşılanmaz iken bugün yalnızca kronik hastalıklar değil birçok tedavi kapsamda bulunuyor.

Denedikleri halde çocuk sahibi olamayan kişilerin tıbbi gerekliliğin doktor tarafından tespiti sonrasında yaptıracakları tüp bebek tedavileri de kapsamda olan bir hizmet.

Ancak yardımcı üreme yöntemlerinin belirli şartları bulunuyor. Geçtiğimiz haftalarda çıkartılan Torba Yasa’da tüp bebek hakkını genişletmiş bulunuyor.

SGK’nın karşıladığı yardımcı üreme yöntemlerinin uygulanması nasıl oluyor, tüp bebek hakkında neler değişti; ayrıntılı olarak açıklayalım.

Yardımcı Üreme Yöntemleri Nelerdir?

Halk arasındaki tabirleri ile konuşacak olursak aşılama ve tüp bebek SGK tarafından karşılanan sağlık hizmetleri.

Tıbbi tabir ile söyleyecek olursak ise invitro fertilizasyon işlemleri (IVF), 5510 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinde tanımlanan “yardımcı üreme yöntemi” olarak kabul edilmekte.

Ovulasyon indüksiyonu (OI) ve intrauterin inseminasyonu (IUI) işlemleri ise bu kapsamda değerlendirilmiyor.

SGK’ca karşılanması için ise eşlerin son üç yıldır deniyor olmasına rağmen çocuk sahibi olamaması halinin tespit edilmesi zorunlu.

Tüp Bebeğin Şartları Var

SGK yardımcı üreme tedavilerini karşılıyor karşılamasına da, bu herkes için geçerli değil. Bunun için bazı şartlar var.

Evli olmakla birlikte evlat edinilmiş çocukları hariç çocuk sahibi olmamak en temel şart. Eğer çocuk sahibi değil ise genel sağlık sigortalısı kadının kendisine, erkek ise bakmakla yükümlü olduğu karısına uygulanan IVF tedavilerine ilişkin giderler, aşağıda belirtilen şartların birlikte gerçekleşmesi halinde SGK’ca karşılanıyor:

a) Yapılan tıbbî tedavileri sonrasında normal tıbbî yöntemlerle çocuk sahibi olamadığının ve ancak yardımcı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğine dair sağlık kurulu raporu düzenlenmiş olması,

b) Tedavi görecek kadının 23 yaşını doldurmuş, 39 yaşından küçük olması,

c) En az 5 yıldır genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması veya halen genel sağlık sigortalısı olan kadının bu bentteki koşulları taşımaması halinde eşinin gerekli koşulları sağlaması,

ç) Son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun SGK ile sözleşmeli/protokollü sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulları tarafından belgelenmesi.

Bu listede belirtilen tüm şartların bir arada gerçekleşmesi zorunlu. Bu şartlar yoksa SGK sağlık hizmetinin bedelini ödemiyor.

Tüp Bebek Hakkı İçin 39 Yaş Üst Sınır

Tüp bebek tedavisi hakkından faydalanabilmek için yaş şartının önemli olduğunu özellikle belirtelim. 39 yaş SGK’ca karşılanacak tüp bebek hakkı için üst sınırı oluşturuyor.

Buna göre, IVF tedavisine başlanan kadının IVF uygulama tarihinde (embriyo transferinin yapıldığı tarih) 39 yaşından gün almış olması durumunda, IVF tedavisine ait bedeller SGK’ca karşılanmamakta. Daha önce 40 olan bu yaş sınırı geçtiğimiz Temmuz ayında yapılan değişiklikile 39’a çekildi.

Ancak kadının 39 yaşından gün aldığı tarihten önce düzenlenmiş geçerli sağlık raporunun bulunması ve rapor tarihinden itibaren 30 gün içinde embriyo transferinin gerçekleştirilmiş olması durumunda, IVF tedavisine ilişkin sağlık hizmetleri SGK’ca karşılanıyor.

SGK’dan önce bulunan SSK, BağKur, Emekli Sandığı gibi kurumlarca ödenen tüp bebek tedavileri, işlem adetlerinin hesaplanmalarında dikkate alınmakta.

Torba Yasa Hakkı Üçe Çıkarttı

Şunu önemle belirtelim ki, sigortalılar bu şartları taşısa bile en fazla üç deneme ile sınırlı bu hak.

Daha önceki sistemde iki kez tüp bebek tedavisi yöntemini deneyip başarılı olunamaz ise üçüncüyü SGK karşılamıyordu. Torba Yasa ile yapılan değişiklik sonrasında tüp bebek deneme hakkı üç defaya çıkartıldı.

IVF bedellerinin ödenebilmesi için IVF uygulanacak kadında gebeliğin sürdürülmesine engel olabilecek sistemik hastalığın bulunmadığının IVF tedavisi için gerekli sağlık kurulu raporunda belirtilmesi yeterli görülmekte.

Yine gebeliğin oluşmamasının nedeni erkek ise ürolog tarafından, kadın ise jinekolog tarafından muayene edilmesi zorunlu.

Bu şartların sağlanması halinde ise üç kereye kadar tüp bebek deneme hakkı var.

Tüp Bebek İçin Katılım Payı Ödemelisiniz

SGK, tüp bebek tedavilerini karşılıyor karşılamasına ama bu tedavilerde katılım payı da alınıyor.

Katılım payı ilk denemeden üçüncü denemeye kadar azalan bir şekilde kademeli olarak düzenlenmiş.

Buna göre yardımcı üreme tedavisinde katılım payı ilk denemede %30, ikinci denemede %25, üçüncü denemede %20 oranında uygulanmakta. Belirtmek gerekir ki, katılım paylarında parasal olarak bir üst sınır bulunmuyor.

Sağlık Uygulama Tebliği gereğince yardımcı üreme yöntemi katılım payları, tedavinin sağlandığı sağlık hizmeti sunucusunca kişilerden tahsil edilmekte.

Ancak eğer bir hastalığın tedavisinin başka tıbbi bir yöntemle mümkün olmaması halinde başvurulacak bir yardımcı üreme tedavisi ise bunda katılım payı uygulanmamakta.

Tüp Bebek İçin Cebinizden Ne Kadar Çıkacak?

SGK tüp bebek tedavileri için halen güncel Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre 2091 TL 6 Kuruş ödemekte...

Halk arasında aşılama olarak bilinen freezing işlemi uygulanan embriyonun transferi işlemi ise 1011 TL 80 Kuruş olarak SGK tarafından karşılanıyor.

Ödenecek katılım payı açısından düşünüldüğünde tüp bebek tedavisi yaptıran bir kişi ilk denemede 628 TL, ikinci denemede 523 TL, üçüncü denemede ise 419 TL cebinizden ödemeniz gerekiyor. Yardımcı üreme yöntemi katılım payları, tedavinin sağlandığı hastanece hastadan alınıyor. Bu bedeller hastaneye kalmıyor, SGK’ya gidiyor.

Tabi burada ilaçlar için aktif çalışanlar açısından % 20 katılım payı olacağını da hatırlatmak gerek.

Özel Hastanede İlave Ücret Ödeniyor

Son olarak çok sık sorulan bir başka hususu da aydınlatalım: Okurlarımız özel hastanelerde, teknik tabiri ile SGK ile sözleşmeli özel sağlık hizmet sunucularında tüp bebek yaptırıp yaptıramayacaklarını da sıkça soruyor.

Tüp bebek tedavileri kamu sağlık hizmet sunucularında yapılabileceği gibi özel hastanelerde de yaptırılabilmekte.

Yapılacak hastanenin seçimindeki tek şart ise hastanenin SGK ile sözleşmesi bulunması.

Ancak şunu belirtmek gerek özel hastanelerin ilave ücret alabilmesi mümkün. Zira yardımcı üreme tedavileri Sağlık Uygulama Tebliği’nde sayılan ilave ücret alınamayacak sağlık hizmetlerinden değil.

Bu çerçevede eğer özel hastaneye gitmeyi tercih ederseniz SGK’ca ödenen bedelin yüzde 200’üne kadar yani 4182 TL 12 Kuruş’a kadar yasal olarak ilave ücret isteyebilmesi mümkün. Devlet hastanelerinde ise yalnızca yüzdelik katılım payı alınıyor.

---

 

Kıssadan Hisse

“Size kimin hükmettiğini öğrenmek istiyorsanız, sadece kimi eleştirme izniniz olmadığını bulun.”

— Voltaire

 

---

 

Sorularınız:

Yazarın tüm yazıları için:

Yorumlar