Tüp bebek deneme hakkı üçe çıkartıldı
Daha önceki sistemde iki kez tüp bebek tedavisi yöntemini deneyip başarılı olunamaz ise üçüncüyü SGK karşılamıyordu. Torba Yasa ile yapılan değişiklik sonrasında tüp bebek deneme hakkı üç defaya çıkartıldı.
MEMURLAR- İzmir’den okurumuz Emine EŞBERLİOĞLU soruyor: “Bünyamin bey, dört yıldır evliyim, henüz çocuğumuz olmadı. SGK’nın tüp çocuk hakkını açıklar mısınız? Nasıl başvurabiliriz? Özel hastanede tüp bebek yaptırabiliyor muyuz? Kaç deneme hakkımız var?”
Sayın okurum, halk arasında bilinen isimleri ile aşılama, tüp bebek gibi tedavilere biz tıp dilinde “üremeye yardımcı tedaviler” adını veriyoruz.
Üremeye yardımcı tedaviler SGK tarafından karşılanan, başka bir deyişle sigortalı ve hak sahiplerinin hastaneden alabileceği hizmetler arasında bulunuyor.
Sosyal güvenlik reformu sonrasında karşılanan sağlık hizmetlerinin kapsamı oldukça genişledi. Eskiden diş ve göz gibi çok zaruri hastalıklar bile SSK tarafından karşılanmaz iken bugün yalnızca kronik hastalıklar değil birçok tedavi kapsamda bulunuyor.
Denedikleri halde çocuk sahibi olamayan kişilerin tıbbi gerekliliğin doktor tarafından tespiti sonrasında yaptıracakları tüp bebek tedavileri de kapsamda olan bir hizmet.
Ancak yardımcı üreme yöntemlerinin belirli şartları bulunuyor. Geçtiğimiz haftalarda çıkartılan Torba Yasa’da tüp bebek hakkını genişletmiş bulunuyor.
SGK’nın karşıladığı yardımcı üreme yöntemlerinin uygulanması nasıl oluyor, tüp bebek hakkında neler değişti; ayrıntılı olarak açıklayalım.
Yardımcı Üreme Yöntemleri Nelerdir?
Halk arasındaki tabirleri ile konuşacak olursak aşılama ve tüp bebek SGK tarafından karşılanan sağlık hizmetleri.
Tıbbi tabir ile söyleyecek olursak ise invitro fertilizasyon işlemleri (IVF), 5510 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinde tanımlanan “yardımcı üreme yöntemi” olarak kabul edilmekte.
Ovulasyon indüksiyonu (OI) ve intrauterin inseminasyonu (IUI) işlemleri ise bu kapsamda değerlendirilmiyor.
SGK’ca karşılanması için ise eşlerin son üç yıldır deniyor olmasına rağmen çocuk sahibi olamaması halinin tespit edilmesi zorunlu.
Bünyamin Esen'in yazısının tamamını okumak için TIKLAYIN