Türk Büro Sen çalıştayını gerçekleştirdi
29 Aralık 2012 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SGK, İŞKUR, DPB Çalışanları Çalıştayını gerçekleştirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SGK, İŞKUR, DPB Çalışanları Çalıştayımıza Konfederasyonumuz Genel Başkanı İsmail Koncuk, Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Türk Enerji Sen Genel Başkanı Celal Karapınar, Türk Haber-Sen Genel Başkanı İsmail Karadavut Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, Türk Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Zafer Yıldırım, Türk Büro-Sen Genel Başkan Yardımcıları Bayram Öztürk, Nejla Öksüz, Osman Eksert, Tahir Yüzbaşıoğlu, Cafer Seçer, Hüseyin Aslan ve Türkiye'nin tüm illerinden gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SGK, İŞKUR, DPB çalışanlarının katılımıyla gerçekleştirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise, programının yoğunluğu sebebiyle, Çalıştayımıza katılamayacağını bildiren bir telgraf çekerek Türk Büro-Sen’e başarılar diledi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan Çalıştayımızda Konfederasyon Genel Başkanı İsmail Koncuk, Mehmet Akif Ersoy'un "Zulmü Alkışlayamam" şiirinden bölümler okuyarak açılış konuşmasını yaptı.
"Hiç bir zaman haksızlıklara boyun eğmeyeceğiz. Mehmet Akif'in de dediği gibi haklarımız kimi zaman yeniliyor, çiğneniyor. Ama biz hakkımız yenildi diye susmayacağız, tutup yeniden kaldıracağız."
Konuşmasının devamında çalıştayların önemini belirten Koncuk, "Sendikamız Türk Büro-Sen çok önemli işlere imza atarak, bağlı kurumlar için çalıştaylar düzenlemiştir, düzenlemeye de devam edecektir. Çalışanlar sorunlarını en iyi kendileri anlatır. Çalıştaylar, en verimli çözüm yollarını bize gösterir. Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş'u ve tüm çalışanları tebrik ediyorum. Çalışmalarının başarılarla devam etmesini diliyorum.
İsmail Koncuk'un kürsüden inmesinin ardından, Genel Başkanımız Fahrettin Yokuş, misafirleri selamlayarak açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı.
“Çalışanların haklarını korumalıdır”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının genel yapısından bahseden Yokuş, “Adı üstünde çalışanları ifade eder. Çalışma hayatını düzenler. Emek ve alın terinin kutsiyetini en iyi bilen ve uygulayan kurum olmalıdır. Görevi, Çalışanların hakkını hukukunu düzenlemek, onları korumak, emeğin zayi olmasını ve sömürülmesini engellemektir. Başında İlahiyatçı bir Bakanın olması nedeniyle; emek ve alın terinin kutsiyetine kıymet verilmesi ve adaletli bir yönetim göstermesi gerekir. Ancak hem Çalışma Bakanlığı’nda, hem SGK’da, hem de İŞKUR’da büyük adaletsizlikler, hukuksuzluklar yapılmaktadır. Bunları bilmelerine rağmen de, tedbir almamaları bu ayrımcı yönetim anlayışından vazgeçmemeleri oldukça manidardır.”
“Çalışanımız huzurlu olsun, eşit muamele görsün”
SGK’dan bahsederken, doğumundan, ölümüne kadar her aşamada hizmet veren devasa bir kurumdur diyen Yokuş, “Doğum yardımından tutunda, hastalık, işkazası, analık, malullük ödemeleri, yaşlılık aylığı, dul yetim aylığı bağlanması, Genel Sağlık Sigortası kapsamında ki sağlık yardımları, kayıt dışı çalışmayı önleme, prim tahsilatı, işsizlik sigorta prim tahsilatı gibi birçok iş ve işlemi 26 bin çalışanı ile gerçekleştirmeye çalışan bir Sosyal Güvenlik Kurumu.
SGK yasası çıktığı ve üç kurumun birleştirildiği günden bu yana kurum çalışanlarının hak ve hukuku için olağanüstü bir çaba sarfettik.
Hep söyledik; ilk düğmeyi yanlış düğümlerseniz, tüm gömleğin düğmeleri yanlış olur. Sonuçta giyilmez. Giyilse de üstünüzde eğreti durur.
Hülle yolu ile kadroları doldurma yoluna gittiler. Merkez müdürlüğü vekaletlerinde, VHKİ atamalarında utanmadan sendikal ayrımcılık yaptılar.
Tek isteğimiz, adaletle yönetilen ve ayrımcılık yapılmayan bir kurum olması idi. Çalışanımız huzurlu olsun, eşit muamele görsün.”
“Yüzlerce Memurun Oturacak Masası yok”
Türkiye İş Kurumu’nun Merkez Teşkilatında 12 hizmet biriminden, Taşra Teşkilatın da ise illerde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile bunlara bağlı hizmet merkezlerinden oluştuğunu belirten Fahrettin Yokuş, İŞKUR’un sorunlarını dile getirdi.
“İŞKUR’da yeniden yapılanma ile pek çok üvan iptal edildi. Birikimli yöneticiler, yönetimden uzaklaştırıldı. Çalışanların mekan sorunları pek çok ilde hala çözülmedi, yeni alınan yüzlerce memurun oturacağı masası dahi yok.
4/B’li olarak İş ve meslek danışmanları atamaları yapıldı, kadroya geçirilmedi. Kurum içerisinde ücret farklılıkları oluşturularak çalışanların, çalışma barışı bozuldu. Başka kurumlardan naklen atanan liyakatsız insanlar yönetici yapıldı. Belediyelerden hülle yoluyla getirilen niteliksiz insanlar da yönetici oldular.”
“KHK ile yürütülen, yasası çıkartılamayan bir kurum”
Devlet Personel Başkanlığı’nın halen KHK ile yürütülen, henüz yasası çıkartılamayan bir kurum olduğunu belirten Yokuş, DPB’nin hakkında;
“Devlet Personel rejiminin temel ilke ve politikasının belirlenmesi, diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarının teşkilat, görev ve yetkilerinin belirlenmesi, Kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevlerde çalışacak memur ve diğer kamu görevlilerinin tabi olacakları personel rejimlerinin; memleketin kültür, sosyal ve ekonomik şartlarına ve hukuki esaslarına uygun olacak şekilde düzenlenmesi DPB’nın başlıca görevlerindendir.”
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun temel ilkelerinin Sınıflandırma, Kariyer ve liyakat olduğunu belirten Yokuş, 3 tanımında açıklamasını yaparak bunların memurdan alınmasının ve ya yok sayılmasının haksızlık olduğunu söyledi.
Konuyla ilgili hadisi şerifleri dile getirdi.
Peygamber efendimiz; “Adalet güzeldir, Devlet büyüklerinde olursa daha da güzeldir” buyurmuştur.
Hz. Ali: “Adalet halkın dirliği ve düzeni, idarecilerin süsü ve güzelliğidir” Bir başka sözü ise “Adalet imanın başıdır, ihsanın birleştiği noktadır ve imanın en yüksek mertebesidir” buyurmuşlardır.
Cumhuriyetimizin kurucusu M. Kemal Atatürk ise, “ Adalet gücü bağımsız olmayan bir milletin, devlet halinde varlığı kabul olunmaz” demiştir.
Daha sonra Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu çalıştaya katılmaktan çok büyük keyif aldığını belirterek, “Devlet Personelin 2 büyük sorunu var, Kamu Çalışanı ve 75 milyon hizmet bekleyen vatandaş.
Kamu çalışanları etkin ve yetkin çalışmalıdır ki, 75 milyon mağdur edilmesin. bu sebeple yapılan çalıştay çok önemli. Personelin varsa şikayet ve sorunları çözüm yollarını hep beraber bulalım. Türk Büro-Sen'e böyle bir çalışma yaptıkları için çok teşekkür ederim"
Program toplamda 157 katılımcının 3 çalışma sınıfına geçmesiyle devam etti. Sınıflarda çalışanların sorunları ve çözüm önerileri geç saatlere kadar görüşüldü.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SGK, İŞKUR, DPB Çalışanları Çalıştayı Genel Başkan Fahrettin Yokuş'un katılımcılara sertifika vermesi ile sona erdi.
Çalıştayda belirlenen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SGK, İŞKUR, DPB çalışanlarının sorunları ve çözüm önerileri kitapçık haline getirilerek, başta Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmak üzere, bakanlar, siyasi parti liderleri ve kurumların üst düzey yöneticilerine gönderilecektir.