Türkiye eğitimde 65 ülke arasından 44. oldu
400 bin öğrencinin dahil olduğu dünyanın en kapsamlı eğitim araştırmasına göre, Türkiye ortaöğretim standartlarında 65 ülke arasından 44. oldu.
Eğitim ortalaması Vietnam, Sırbistan ve Estonya gibi ülkelerin altında kalan Türkiye, fen bilimleri ve metin anlama kategorilerinde ise en hızlı ilerleme kaydeden ülkeler arasına girdi.
Birleşmiş Milletler'e bağlı Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) gerçekleştirdiği Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) eğitim araştırması dün Paris'te kamuoyuna duyuruldu. 65 ülke arasında yapılan ve matematik, metin anlama, fen bilimleri kategorilerinde başarıyı karşılaştıran araştırmaya göre Türkiye ortaöğretim kalitesinde 44. oldu. 15 yaşındaki öğrenciler üzerinde gerçekleştirilen araştırma, Türkiye'nin Vietnam, Sırbistan, Estonya gibi ülkelerin de eğitim ortalamasının altında kaldığını gösterdi. Matematik formüllerini anlama kategorisinde sondan üçüncü olunması dikkat çekti. Türkiye fen bilimleri ve metin anlama kategorilerinde ise en hızlı ilerleme kat eden ülkeler arasına girdi. Bunda geçmiş araştırmaların yapıldığı tarihlere göre Türkiye'de eğitim hayatının daha erken başlamasının etkili olduğu belirtildi. PISA'nın Türkiye raportörü Francesco Avvisati, Türkiye'nin eğitim alanında OECD ortalamasının çok altında olmasına rağmen gelir düzeyi düşük bölgelere öncelikli yatırım yapılmasının eğitimde fırsat ve cinsiyet eşitliğinde kısmi iyileşme sağladığını belirtti. PISA 2012 araştırmasında ilk üç sırayı Çin, Singapur ve Hong Kong paylaşırken son sırada Peru yer aldı.
PISA araştırmaları daha önce 2000, 2003, 2006 ve 2009 yıllarında yapılmıştı. Türkiye, 2003-2006 arasında düşüş yaşarken, son 6 yılda başarı oranını kısmi olarak artırsa da sıralamadaki yeri değişmedi. 65 ülkede 15 yaşındaki 400 bin öğrenci üzerinde yapılan dünyanın en kapsamlı eğitim araştırması PISA matematik, metin anlama ve fen bilimleri kategorisinde ülkelerin başarı oranını karşılaştırıyor. Araştırma, ülkelerin ortaöğretimdeki eğitim kalitesi üzerine yapılan en önemli referans kabul ediliyor. Araştırmada özel okul ya da devlet okulu ayrımı yapılmadan 15 yaşındaki öğrencilerin 3 kategorideki başarı oranları çeşitli testlerle tespit ediliyor.
Şanghay, PISA 2012 araştırmasında birinci olurken, Singapur ikinci sırada yer aldı. Türkiye, son 10 yıl içinde matematikte ortalama 3,2, okumada 4 ve fen bilimlerinde 6 puanlık artış sergilemesine rağmen 2012'de de Hırvatistan, Sırbistan, Yunanistan, Macaristan, İsrail ve Litvanya gibi kendi kategorisindeki ülkelerin gerisinde kaldı. PISA raporunda, Türkiye'yle birlikte Tunus, Brezilya ve Meksika gibi başarı performansı düşük ülkelerin 2009 sonuçlarına göre daha iyi sonuçlar elde ettiği ifade edildi. PISA sonuçlarına göre Türkiye'de gelir seviyesi düşük bölgelerde okuyan öğrencilerin eğitim kalitesi arttı. Ancak PISA sınavında üst düzey başarı gösteren Türk öğrencilerin oranı OECD ortalamasının çok altında kaldı.
Zaman gazetesinin haberine göre; Türkiye, okuma alanında 475 puanla OECD ortalamasının altında kalarak 40. sırada yer aldı. Ancak PISA raporunda Türkiye'nin okuma kategorisinde son 3 yılda ortalama 5 puanlık ilerleme kat ettiği belirtildi. Türkiye, bu ilerlemeyle okuma kategorisinde Katar ve Sırbistan'dan sonra en hızlı büyüme kat eden 3. ülke oldu.
Türkiye, fen bilimleri kategorisinde ise yine OECD ortalamasının altında kalarak 42. sırada yer aldı. Bilim kategorisindeki en zayıf ülkeler arasında yer almasına rağmen Türkiye'nin son 3 yılda ortalama yıllık 6 puan artış gösterdiğine dikkat çekildi. Bilim alanında OECD ortalamasının altındaki ülkeler arasında en hızlı iyileşme gösteren ülke, Kazakistan'la birlikte Türkiye oldu. PISA raporuna göre, Türk öğrencilerde yüksek performans gösteren öğrencilerin sayısında bir artış olmazken, düşük performans gösteren öğrencilerin sayısında önemli bir düşüş yaşandı.
Türkiye, matematik formüllerini anlamada ise 65 ülke arasında 62, formel matematikte 25 ve uygulamalı matematikte de 30. sırada yer aldı.
PISA 2012 raporunda Türkiye'nin Dubai, Katar, İsrail gibi ülkelerle birlikte matematik, metin anlama ve fen bilimleri kategorilerinde ortalamasını yükselttiğine dikkat çekilerek, "Türkiye düşük performans gösteren öğrenci ve okulları hedef alan politikalar izleyerek, en çok ihtiyacı olan bölgelere ve okullara kaynak ayırdı. Kısa bir süre içinde gözle görülür başarı kat edilebileceğini ortaya koydu." denildi.
PISA'nın Türkiye raportörü Francesco Avvisati, Türkiye'nin eğitim alanında OECD ortalamasının çok altında olmasına rağmen gelir düzeyi düşük bölgelere öncelikli yatırım yapılmasının eğitimde fırsat ve cinsiyet eşitliğinde kısmi iyileşme sağladığını kaydetti. Zaman'a konuşan Avvisati, "Türkiye'deki en büyük eğitim sorunlarından birisi sınıfta disiplin eksikliği. Son 10 yılda bu şikayetler azalmış olsa da, hala öğretmenlerin sınıfta sessizlik sağlayarak derse başlamakta zorlandığı az sayıdaki ülkelerden birisi." dedi.