BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.881,72
GÜNCEL

Türkiye'de Suriyeli çocuk işçi çalışıyor mu?

TÜRKİYE'de büyük firmaların Suriyeli çocuk işçi çalıştırdıkları iddialarına İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nden (İHKİB) cevap geldi. Türkiye'de hazır giyim sektöründe çocuk işçi çalışıyor mu?

TÜRKİYE, 2 gün önce İngiliz Independent gazetesinin ortaya attığı iddiaları tartışıyor. Türkiye'de bulunan H&M ve Next için Suriyeli çocuk işçi çalıştırıyor iddialarına İHİKB'den yanıt geldi.

H&M ve Next için üretim yapan firmalarda çocuk işçi çalıştırıldığına ilişkin haberler Türk hazırgiyim ve tekstil sektörünü sarstı. Söz konusu iddiaları içeren haber İngiliz Independent gazetesinde yer aldı. Dün bu haberlere ilişkin sektör başkanlarından sert açıklamalar geldi.

SEKTÖR BAŞKANLARINDAN SERT AÇIKLAMA

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Türkiye’yi Suriyeli çocuk işçi çalıştırmakla suçlayanları 14 bin firmamızı tek tek incelemeye davet ediyorum’’ derken, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle de, bu tür haberlerin Türkiye’ye karşı yapılmış planlı operasyonun parçası olduğunu dile getirdi.

TÜRKİYE KALİTE STANDARTLARINA UYGUN ÜRETİM YAPIYOR

İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, Türkiye'nin kalite strandartlarına uygun üretim yaptığını belirterek, " Türkiye kaliteli ve standartlara uygun üretim yaptığı için AB’nin 2. büyük üreticisi. Bu tür iddialar 90’lı yıllarda kaldı. Teknolojiye yatırımlar yaptık, işyerlerimizde ILO kurallarını çok sıkı bir şeklide uyguladık. Bu haberin doğru olduğuna inanmıyoruz. Kasıtlı ve belli bir amaca hizmet ettiği görüşündeyiz. Adı geçen firmalar da dünyanın sayılı markaları, onların böyle bir üretime sıcak bakmayacağına inanıyoruz. Global markalar ile iç içe çalışan sektörümüzde elektrik prizinin yerden yüksekliği bile kurallara göre dizayn edilirken, kayıt dışı ve çocuk işçi çalıştırdığı iddiaları ile karşı karşıya kalmak son derece üzücü. Geçmişte de böyle karalama kampanyaları ile karşı karşıya kaldık’’ ifadelerini kullandı.

H&M YAZILI AÇIKLAMA YAPTI

Öte yandan H&M firması ise dün yaptığı yazılı açıklamada “H&M hiçbir koşulda çocuk işçi çalıştırılmasını tolare etmemektedir’’ dedi. Açıklamasında “İş ve İnsan Hakları Araştırma Merkezi’’ raporuna atıfta bulunan firma, tedarikçilerinden birinde çocuk işçi çalıştırıldığını saptarsa hemen harekete geçmekte ve gereken müdaheleyi yapmakta olduğunu bildirdi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR