BIST 9.876
DOLAR 34,08
EURO 37,91
ALTIN 2.873,58
GÜNCEL

Türkiye'nin tescillenmiş lezzetleri

Tatlı çorbadan peynire ülkenin dört bir yanından tescilli lezzetleri sizler için derledik. Kimi için bitmeyen tescil tartışmaları yaşanırken, güzel haber bir bir geliyor. İşte tescilli bazı lezzetlerimiz...

Ülkemizin sayısız tescilli lezzetlerinin yanı sıra hala çok sayıda tescil bekleyen lezzetleri de mevcut. Liste her geçen gün artarken, şehirler arası tescil tartışmaları da son buluyor.

Giresun'un Görele ilçesinin meşhur dondurması da yakın zamanda coğrafi işaret tescilli lezzetlerimiz arasına girdi. Süt, şeker, salep ve meyan kökü ile doğal olarak hazırlanan ve 200 yıllık geçmişe sahip olan Görele dondurması özellikle bayram ve düğünlerde misafirlere ikram ediliyor. Diğer dondurma çeşitlerine göre oldukça yumuşak krema kıvamında olan Görele dondurmasının ardından Giresun simidi, Alucra oğlak kebabı, Giresun tel kadayıfı ve Şebinkarahisar karadutu da coğrafi işaret tescilini bekleyen yöresel Giresun lezzetlerinden.

Bolu’ya tescillenen kızılcık tarhanası, kızılcık meyvesinin püresi, kırmızı ekmeklik buğday unu ve yemeklik iyotlu tuzun belli oranlarda karıştırılıp yoğrulması ile üretilir. Üretiminde yörede yetişen kızılcık meyvesi kullanılmalıdır. Tarhananın renginin kırmızıya yakın pembe olması için güneş görmeyen bir ortamda bez üstünde kurutulmalıdır.

Mersin’in Erdemli ilçesinde üretilen, uygun koşullarda aylarca depolanabilen dünyaca meşhur 'Lamas' limonu coğrafi işaret tescil belgesi aldı.