BIST 9.660
DOLAR 34,61
EURO 36,22
ALTIN 2.905,35
İŞÇİ

Ülkemizde taşeron sistemi nasıl uygulanıyor?

Alt işveren nedir, taşeron çalıştırılabilecek haller nelerdir, taşeron konusunda İş Kanunu ne diyor? Sosyal Güvenlik Uzmanı Bünyamin Esen detayları yazdı.

MEMURLAR- İzmir’den okurumuz Burhanettin Çarkoğlu soruyor: “Bünyamin bey, bir üretim tesisimiz var. Güvenlik işini taşerona vermek istiyoruz, bir sorun olur mu? Soma’daki kazadan sonra taşeron denetimleri başlamış diyorlar doğru mu? Müfettişlerden ceza yemek istemiyorum. Ne yapmamızı tavsiye edersiniz; nelere dikkat etmeliyiz?”

Sayın okurum, halk arasıyla bilinen adıyla taşeron, teknik tabiri ile ise “alt işveren”; iş kanunumuzda düzenlenmiş bir uygulama.
Bu uygulama 2003 yılında İş Kanunu ile mevzuatımızda kökleştirildi. İşyerlerinde kanunda belirtilen şartlar altında ikinci bir işverenin hizmet verebilmesi mümkün.
Taşeron uygulamaları genelde iş kazaları olduğunda gündeme geliyor, medyada tartışılıyor, kamuoyunda analiz ediliyor.
Ancak ne yazık ki tartışanların ve analize yeltenenlerin iş hukukundaki düzenlemeler ile ilgili bilgi seviyesi çok düşük. Bu ise sağlıklı bir tartışma yapılmasını, kavramlar karıştırılmadan sorunların özünün irdelenmesini engelliyor. Şüphesiz gerçek her zaman teoriye uymayabiliyor ama teoriyi bilmeden gerçek hayatı irdelemeye çalışmak da yavan ve sığ kalıyor.
Alt işveren nedir, taşeron çalıştırılabilecek haller nelerdir, taşeronun konusunda İş Kanunu ne diyor? Tüm okurlarımızı bilgilendirecek şekilde ayrıntılı olarak açıklayalım.

Bünyamin Esen'in yazısının tamamını okumak için TIKLAYIN 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR