BIST 9.900
DOLAR 34,09
EURO 38,10
ALTIN 2.880,34
GÜNCEL

Uludağ Üniversitesi'nden 'akıllı beşik'

Uludağ Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Basri Kul ve öğrencisi Egemen Polat, bebeklerin neden ağladığını tespit edip ebeveynlerine haber veren 'akıllı beşik' geliştirdi.

Bebek sahibi olduğunda yaşadığı sıkıntılardan yola çıkan Uludağ Üniversitesi (UÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (MYO) öğretim görevlisi Basri Kul, öğrencisiyle birlikte "akıllı beşik cihazı" tasarladı. Kul'un patentini aldığı "akıllı beşik cihazı" ile bebeğin neden ağladığı tespit edilerek ebeveynine bildiriliyor.


Beşiğe bağlanan cihazla bebeğin sesi sürekli takip ediliyor. Cihaz, bebek ağlamaya başladığında önce ağlama şeklini tespit ediyor. Buna göre de bebeğin hangi durumda olduğunu hesaplayan cihaz, ekran üzerinden ebeveyne bebeğin acıktığı, anne şefkatine ihtiyaç duyduğu, uykusu geldiği yönünde bilgi veriyor.


Beşiğin fonksiyonlarını iyileştirmek, bebeği rahatlatmak ve özellikle bebeklik dönemindeki stres seviyesini düşük tutmak amacıyla tasarlanan cihaz, aynı zamanda bebeğin yastığına yerleştirilen bir birim sayesinde sürekli ölçüm yaparak ateşi yükseldiğinde de uyarı veriyor.


Sistemi öğrencisi Egemen Polat ile geliştiren ve patentini alan Kul, cihazın üretilmesi için yatırımcı bekliyor.