BIST 9.888
DOLAR 34,15
EURO 38,00
ALTIN 2.880,47
ÖĞRETMEN

Üniversite harçları hakkında bomba adım!

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, üniversite harçlarının "katlamalı harç sistemi" olarak dönmesi haberlerinin ardından harçların kaldırılması için kanun teklifi verdi.

- 2011’de uygulanmaya başlanan “Katlamalı Harç Sistemi” ailelerin belini büktü. Yeni sistem ile üniversite harçlarının yüksek oranda arttığını belirten aileler ve öğrenciler uygulamaya tepki gösterdi.

“Katlamalı Harç Sistemi” sadece 2. Öğretim öğrencilerini vurdu. ‘Katkı kredisi” verilen 1. Öğretim öğrencilerinin harçlarını devlet öderken, ‘Katkı kredisi’ desteği verilmeyen ikinci öğretim öğrencileri ise harçlarını ödemekte zorlanıyor.

YÖK’ün almış olduğu kararı ve öğrencilerin harç sorununu CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu AjansHaber’e değerlendirdi.

“ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ ALMAK İSTEYEN ÖĞRENCİLER ÜLKE İÇİN FIRSATTIR”

“Bu yasanın uygulamasında büyük zalimlikler var” diyen Erdoğdu, “Eğitim hakkı yoksul çocuklara da zengin çocuklara da eşit verilmelidir. Devlet üniversiteyi bir ticarethane haline, öğrencileri ise müşteri haline getirdi. Yoksul ailelerin çocuklarının eğitim hakkı elinden aldı. Bizim ülkemizde üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin varlığı bu ülke için gelecek adına bir fırsattır. Başka ülkeler kendi gençlerini üniversiteye götüremiyorlar, hem de teşvikler vermelerine rağmen götüremiyorlar” dedi. “

“Katlamalı Harç Sistemi”nin, eğitimde büyük bir sosyal adaletsizlik yarattığını belirten Erdoğdu, “ailelerin üzerine büyük bir yük biniyor oysa bu ailelerin tamamı çok ağır vergi yükü altında. Aileler yaptıkları her harcamada vergi ödeyerek eğitim, sağlık gibi kamunun ücretsiz sunması gereken hizmetlerden yararlanması gerekiyor” diye konuştu.

“DEVLET ÜNİVERSİTELERİNDEKİ HARÇLARIN TAMAMI KALDIRILMALIDIR”

Ajanshaber'in haberine göre,  CHP’li Erdoğdu, devlet üniversitelerindeki harçların kaldırılması gerektiğini aktararak, “milli eğitim konusunda genel tavrımız Türkiye’de eğitimin parasız olmasıdır. Biz parasız, kaliteli ve ulaşılabilir eğitimi savunuyoruz. Siyasal tavrımız nettir. Biz devlet üniversitelerindeki 2. Öğretim harçlarının kaldırılması için elimizden geleni yapacağız. Ancak sonuçta kararı veren siyasal iktidardır.” değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR