Üniversite hastaneleri artık Sağlık Bakanlığı'na bağlı
Uzun zamandır kamuoyunun gündeminden düşmeyen ve borç batağında olan üniversite hastaneleri için yeni düzenleme yapıldı. Yapılan yeni düzenlemeye göre üniversite hastaneleri artık Sağlık Bakanlığı'na bağlı olacak.
Üniversite hastaneleri Sağlık Bakanlığı'na geçiyor. Cerrahpaşa ve Çapa Tıp Fakültesi hastaneleri maddi sıkıntılarla boğuşuyor. Fakültenin eski ve mevcut hekimleri devletin ödenek kısıtlamasını, hastanelerin Sağlık Bakanlığı’na bağlanmak istemesinden kaynaklandığını ileri sürüyor.
Karar'da yer alan habere göre, İstanbul'un iki dev hastanesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Çapa Tıp Fakültesi maddi zorluklar ile boğuşuyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin 200 milyon, Çapa Tıp Fakültesi'nin ise 450 milyon lira borcu olduğu iddia ediliyor. Devlet hazinesinden hastaneye ödenek aktarılmaması sonucu üniversite hastanelerinin hekimleri dahi farklı kurumlara yönelmek zorunda kalıyor.
MECBUR TUTULDU
Finansal açıdan zor durumda olan hastanelerin hazırlanan yasa tasarısıyla birlikte hem Sağlık Bakanlığı'na bağlanması hem de üniversite hastanesinden normal hastane statüsüne geçmesi bekleniyor. Üniversite hastaneleri yasanın uygulamaya geçmesinin ardından kapasite artıracak. Acıbadem Hastanesi Göğüs Hastalıkları Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yaşanan sıkıntılara daha fazla tahammül edemediği için ayrıldığını söyledi. Tutluoğlu, devletin sağladığı ödeneklerin kesintiye uğramasının bilinçli olarak yapıldığını iddia ederek, ''Hastaneleri Sağlık Bakanlığına bağlı hale getirmek istiyorlar. Bu sebeple de maddi açıdan sıkıntıya sokarak bunu mecburi bir hale getiriyorlar. Üniversite hastaneleri de daha fazla ayakta duramayarak artık Sağlık Bakanlığına bağlanma ihtimaline sıcak bakmaya başlandı'' dedi. Tutluoğlu, üniversite hastanelerinde yaşanan sıkıntılara ilişkin cihaz alınamadığını, hastaların harcamalarını kendi ceplerinden ödediklerini belirtti. Öte yandan Tutluoğlu, fakülte arsalarının çok pahalı olduğunu ve yabancı menşeli firmalara satılmak istendiğini de sözlerine ekledi.
SGK FATURASI KESMİYORLAR
Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı Başkanı Ahmet Özdemir ise, üniversite hastanelerinin Sağlık Bakanlığına bağlanmasında fayda olacağını söyleyerek, ''Daha önce sağlık hizmetleri nasıl tek çatı altında toplandıysa yine toplanmalı. Çünkü üniversite hastaneleri kötü yönetiliyor'' ifadelerini kullandı. Üniversite hastanelerinde personel maaşları genel bütçeden karşılanırken, geri kalan ödemeler ise döner sermaye ile karşılanıyor. Özdemir, üniversite hastanelerinde ödenek yetersizliği gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyleyerek, ''Sosyal Güvenlik Kurumu, (SGK) bir ameliyat için 1500 lira ödenek sağlıyorsa geri kalan ödeme hastane yönetimine kalıyor. Haliyle hastaneler de bu duruma sıcak bakmıyor ve hasta farklı kurumlara yönlendiriliyor. Ayrıca, yapılmış olan sağlık hizmetinin kaydı hastane tarafından yapılmıyor haliyle hastane yönetimi SGK'ya fatura kesemiyor. Bunu da ödenek yetersizliği olarak yansıtıyorlar'' ifadelerini kullandı.
YÖNETSEL REFORM YOK
Öte yandan, üniversite hastanelerine ilişkin henüz yönetsel bir reform yapılmadığını ama bunun gerekli olduğunu söyleyen Özdemir, ''Hastanelerde çok merkezli laboratuvar kullanılıyor. Bu laboratuvarların maliyeti çok fazla, bunun tek merkezli olması gerek ama bu hastane yönetiminin işine gelmez. Çünkü tek merkezli laboratuvarda tek ihale olacak ama çok merkezli laboratuvarlarda ihaleye katılan sayısı da çoğalıyor ve bunun üzerinden yönetim para kazanıyor" dedi.