BIST 9.368
DOLAR 34,58
EURO 36,23
ALTIN 2.987,68
ÖĞRETMEN

Üniversite öğrencilerinin en büyük sorunu: Yurt

Üniversite öğrencilerinin en büyük sorunlarından biri barınma. Üniversite ve öğrenci sayısı hızla artarken, yurt sayısı talebi karşılayacak hızda artmıyor.

Üniversite öğrencilerinin en büyük sorunu: Yurt

Üniversite öğrencilerinin en büyük sorunlarından biri barınma. Üniversite ve öğrenci sayısı hızla artarken, yurt sayısı talebi karşılayacak hızda artmıyor. 592 devlet yurdunda yaklaşık 451 bin öğrenci kalıyor. Bu yıl yaklaşık 800 bin genç daha üniversiteli oldu. Öğrencilere göre sorun çözülmedikçe cemaatlerin, çeşitli vakıfların yurtları alternatif olmaya devam edecek.

Üniversite öğrencilerinin en büyük sorunu: Yurt

Son 15 yılda üniversite sayısı iki buçuk kat, öğrenci sayısı ise üç buçuk kat arttı. Üniversite ve öğrenci sayısı artarken devlet yurtlarının sayısı da arttı. Ancak, öğrenci sayısındaki artış gözönüne alındığında devlet yurdu sayısı talebi karşılamada hala yeterli değil. Al Jazeera'da yer alan habere göre, 2002'de Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı 191 devlet yurdu varken, MEB'in 2015-2016 rakamlarına göre bugün bu sayı 592. Yurtların toplam kapasitesi 450 bin 941. Devlet yurtları tek seçenek değil. Dernek ve vakıflara ait yurtlar da var. Milli Eğitim Bakanlığ verilerine göre, dernek ve vakıflara ait 2 bin 160 yurtta da 112 bin 423 öğrenci kalıyor.

Üniversite öğrencilerinin en büyük sorunu: Yurt

Yurt ve öğrenci sayısı arasındaki orantısızlık, barınmanın üniversitelilerin en öncelikli sorunlarından biri olduğunu gösteriyor. Kapasitenin sınırlı olması nedeniyle öğrenciler için çeşitli cemaatlere ait yurt ve evler de zorunlu adres olabiliyor. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası bu sorun daha net görülür oldu. 15 Temmuz sonrasında Fethullah Gülen yapılanmasına ait olduğu gerekçesiyle 821 yurt kapatıldı. Bu yurtların Kredi ve Yurtlar Kurumu'na devri gündemde.

Üniversite öğrencilerinin en büyük sorunu: Yurt

"Sosyal devlet öğrencileri cemaat yurtlarına mecbur bırakmamalı" Konuyu TBMM gündemine taşıyan siyasilerden biri, CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir. Özdemir, 4 Ağustos'ta Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın yanıtlaması için verdiği yazılı soru önergesinde yurt sorununun çözümü için cemaat ve tarikatların "devletin çözüm ortağı olarak görülmesinden vazgeçilmesi gerektiğini" söylemişti. Özdemir, "Sosyal devlet, önümüzdeki dönemde öğrencilerin cemaat ve tarikat tarzı yapıların kontrolünde olan yurtlara mahküm olmamaları için üzerine düşen sorumluluğun gereğini eksiksiz olarak yerine getirmelidir. Acilen ve kalıcı olarak yurt ve barınma sorununa el atılmalıdır" ifadesini kullanmıştı. Özdemir, soru önergesinde hem 15 Temmuz'dan sonra yükseköğrenim öğrenci yurtlarıyla ilgili alınan önlemleri hem de yurtların kapasitesini, açıkta kalan öğrenci sayısını da sormuştu.