BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,71
ALTIN 2.967,32
YAZARLAR

Üniversiteye yerleşenlere altın öneriler

Üniversiteye yerleşenlere altın öneriler

Oktay Aydın
Oktay Aydın[email protected]

Oktay Aydın
Kariyer Danışmanı

Yeni Bir Sayfa

Sevgili Yeni Üniversiteli Genç Arkadaşlarım,

Tercih ettikleriniz arasından istediğiniz üniversitenin istediğiniz bölümüne yerleştirildiniz ve kayıt yaptırdınız. Kiminiz en çok istediği bölüm ve üniversitede okuyacağı için çok mutlu. Bazılarınız ise çok istediği yer olmasa da bir bölüme yerleştirilmenin ve bir üniversiteye gidecek olmanın sevincini yaşıyor.

Kaçıncı tercihinizdeki üniversite ve bölüme girmiş olursanız olun, ister ilk tercihinize isterse son tercihinize yerleştirilmiş olun, şimdi hepiniz için yeni bir dönem başlıyor. Yaşamınızda yeni bir sayfa açılıyor. Eğitim yaşam boyu sürüyor doğru, ancak yükseköğretimin hemen sonrasında sizleri yaşam özellikle iş yaşamı tüm gerçekliği ile bekliyor olacak. İş yaşamında ve genel yaşamda başarı ve mutluluğunuz bu yeni sayfanın dolduruluş biçimi, içeriği ve boyutu ile doğrudan ilgili olacak.

Doldurun doldurabileceğiniz kadar bu yeni sayfayı, keyifli ama bir o kadar da yararlı ve ileride işinize yarayacak etkinliklerle, becerilerle, bilgilerle, birikimlerle ve deneyimlerle. Yaşayın dolu dolu üniversitenizi bölümünüzü ve gençliğinizi.
Sadece derslere girmekle ve ders kitapları ile yetinmeyin.

Olayları ve konuları tek taraflı öğrenmeyin. Katılmadığınız görüşlerdeki kitapları, köşe yazılarını da okuyun. Taraftarı olmadığınız görüşlere yer veren televizyon kanallarını da, sizin gibi düşünmeyen yazarları da izleyin. Tarihinizi, özellikle de yakın tarihinizi resmi söylemler içermeyen kaynaklardan da inceleyin. Dünyada ve ülkemizde olan olayları tek taraflı değil çok yönlü değerlendirmeye çalışın. Sizin gibi düşünmeyenlerin de düşüncelerini savunabilmelerini savunacak kadar özgürlükçü düşünceyi savunun.


Kulüplere üye olun, sporla uğraşın, organizasyonlarda yer alın, ekip çalışmasını, takım oluşturmayı öğrenin. İşler bulun, çalışın. Kuru kuruya değil, iş dünyasının gerçekleriyle tanışarak çalışın.

Yabancı dillerden en az birini mutlaka okuduğunu ve duyduğunu tam anlayacak biçimde, duygu ve düşüncelerinizi yazılı ve sözlü tam anlatacak şekilde öğrenin. O dilde hararetli tartışacak kadar yetkin olmaya bakın.
Çok gezin, çok görün. Hem Türkiye’de hem yurt dışında çok yer, çok insan, çok ülke, çok kültür tanıyın.

Bunları yapın ki, yarın bir gün zorlu bir iş görüşmesinde zorlu bir insan kaynakları uzmanının karşısında tek söyleyebildiğiniz bitirdiğiniz üniversitenin, bölümün ismi ve bitirme dereceniz olmasın.

Yeni sayfanızın keyifle ve hep güzelliklerle dolmasını dilerim.
Üniversite ve yaşam yolunuz açık olsun.

Yorumlar